ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Metodes De Control De


Enviado por   •  3 de Febrero de 2012  •  1.583 Palabras (7 Páginas)  •  869 Visitas

Página 1 de 7

MÈTODES NO QUÍMICS

DE CONTROL DE MALES HERBES

EN HORTICULTURA

ÍNDEX

1. Introducció 3

2. Mètodes culturals 4

- Mesures preventives 4

- Tècniques de cultiu 4

- Rotació de cultius 4

3. Mètodes físics 5

- Escarda mecànica 5

- Escarda tèrmica 6

- Escarda manual 7

4. Encoixinats 7

- Plàstics 7

- Orgànics 8

5. Solarització 9

6. Mètodes biològics 10

7. Bibliografia 10

1. INTRODUCCIÓ

L’aplicació d’herbicides es troba molt estesa en el món hortícola degut al seu baix cost i la seva eficàcia. Però l’ús d’aquests productes químics també planteja alguns problemes. Un d’ells és la contaminació ambiental dels sòls i aigües que es deriva de la seva aplicació així com els residus que queden en el producte vegetal. Aquests residus també poden tenir efectes nocius sobre els humans, la flora i la fauna. També poden aparèixer inversions de flora i resistències que dificulten el control químic de les males herbes. Per aquests motius es pot plantejar la idea de dur a terme un control de males herbes sense utilitzar productes químics.

El control no químic de males herbes compleix un dels requisits per entrar dins la producció ecològica i el fet d’obtenir un producte net de residus pot ser un avantatge comercial. Aquests mètodes de control no químics també son aplicables dins del marc de protecció integrada, encara que aquí si que es permet l’aplicació controlada d’herbicides. En el treball s’exposen els mètodes més utilitzats, en cada situació s’haurà d’estudiar quins són els més convenients a aplicar.

2.MÈTODES CULTURALS

-MESURES PREVENTIVES: Si es respecten aquestes mesures el control de les males herbes es veurà facilitat. Les més importants són:

- Emprar llavor neta i certificada

- En els trasplantaments, utilitzar material vegetal net.

- Mantenir nets els marges dels camps i dels hivernacles, per evitar contaminacions externes.

- Utilitzar fems ben curats per evitar introduir més llavors al camp.

- Utilitzar varietats ben adaptades que puguin ser competitives en front de les males herbes.

-TÈCNIQUES DE CULTIU: Podem utilitzar diferents estratègies per tal de controlar les males herbes. Una d’elles és dur a terme una falsa sembra. Aquesta consisteix en preparar el terreny per al cultiu i regar-lo per tal que germinin les males herbes. Posteriorment s’eliminen amb algun mètode de control mecànic o tèrmic i s’implanta definitivament el cultiu.

Per les espècies menys competidores amb el desenvolupament de les males herbes podem utilitzar el transplant si el cultiu ho permet. D’aquesta manera les plantes germinen en condicions adequades i són implantades en un estadi de desenvolupament en que poden competir amb les males herbes.

Les associacions de cultius també poden tenir efectes beneficiosos en el control de males herbes. Es pot utilitzar la combinació pastanaga + enciam, o tomàquet + ceba per exemple. Presenten el problema d’una difícil mecanització i una major necessitat de mà d’obra.

-ROTACIÓ DE CULTIUS: La rotació de cultius s’utilitza es bastant utilitzada en horticultura sempre que sigui econòmica i agronòmicament viable. Amb l’augment en l’ús del fertilitzants i plaguicides es va anar perdent la pràctica de fer rotacions de conreu. Les rotacions de conreu comporten molts avantatges ja que disminueixen les plagues i enfermetats, milloren l’estructura del sòl, aprofiten millor l’abonat, etc... Pel que fa a les males herbes contribueix al seu control al trencar el seu cicle.

Es recomana alternar cultius de fulla, arrel, bulb o fruit i evitar cultius successius de la mateixa família botànica. El fet de d’alternar cicles de cultiu i fins i tot deixar la parcel•la un temps sense cultivar també ajuda a controlar les males herbes.

3. MÈTODES FÍSICS

Comprenen les labors mecàniques o manuals que s’utilitzen per controlar les males herbes del cultiu. Si s’utilitzen correctament poden ser mètodes molt eficaços tot i que requereixen més constància i s’han d’aplicar en el moment precís. podem distingir-ne 3 tipus:

-MECÀNICS: Es basen en arrencar, trinxar, tallar, enterrar tant les plàntules com les plantes adultes. Depenent de les males herbes i el tipus de cultiu escollirem entre els diferents mètodes mecànics. S’ha de controlar l’estat de desenvolupament de les males herbes i les condicions del sòl i ambientals abans de fer d’aplicar un mètode mecànic. Les labors mecàniques també ens permetran tenir el sòl ben preparat per a la sembra o transplant.

Les grades de pues són utilitzades en cultius en línies i es pot graduar la separació i posició de les pues. Les línies de plantació han d’estar ben fetes per evitar danys al cultiu. És una eina molt eficaç en l’eliminació de plàntules, amb problemes per

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (10.7 Kb)  
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com