Español / Antropologia Pedagogica

Antropologia Pedagogica

Ensayos de Calidad: Antropologia Pedagogica
Ensayos de Calidad, Tareas, Monografias - busque más de 2.593.000+ documentos.

Enviado por:  mvilamar  01 octubre 2013
Tags: 
Palabras: 3965   |   Páginas: 16
Views: 232

PAC 2.El significat de la família des del punt de vista antropològic.

Cristòfol Jaume Tugores, Antropologia Pedagògica, Roser Nin Blanco.

Per reflexionar sobre el significat de família des del punt de vist antropològic, hem de tenir especial esment amb el que el significat d’aquest terme i d’altres va canviant amb així com evoluciona la percepció que una determinada societat té sobre el concepte a explicar. El significat de família consultat en un diccionari o en una revista especialitzada de principis, mitjans o finals del segle XX, ens deixaria veure com aquest canvia.

Si avui dia intentem donar significat i ho consultem a diferents sectors de la societat actual, alguns admetrien un significat més tradicional on família es la unió de dues persones que s’estimen i volen compartir entre si coses, mentre que alguns altres sectors més progressistes de la societat defensaran que la família té un sentit molt més ampli i complex. El tema del temps en l’evolució del significat de família no és rellevant perquè si en ple segle XXI, consultem el significat que dóna a la família a una tribu de l’Africà Central on el paper de la família no s’ha alterat massa amb el pas dels segles. O de Àsia Tibetana on algunes societats són matriarcals i inclús poligàmiques. Per no parlar del paper de la família en algunes societats de la cultura musulmana on tot volta a l’entorn a l’home i la dona té molts poques coses a dir a dintre de la societat on viu, només a dins la casa i amb la cura dels fills.

Per tant per donar un significat antropològic al mot família em veig amb la necessitat de recorre al terme antropològic de “normalitat”. Ens podem remuntar a principis del segle XX amb el corrent antropològic dirigit per Margaret Mead,”Cultura i personalitat” va establir que cada cultura constituirà la personalitat bàsica dels individus que la formen. Hi ha individus representatius del tipus dominant, i d'altres que no s'hi adapten, que constitueixen la minoria (inadaptats), sovint

anomenats anormals. Segons això, els criteris de normalitat i d'anormalitat els dóna cada cultura. La normalitat a dins de cada societat la marca la mateixa societat d’acord a les seves pròpies normes, trets, personalitat i pensaments més comuns en els individus que formen aquesta societat.

Evidentment estem davant un tema complicat i molt extens, en un text tan reduït no podríem englobar el terme família a dins el conjunt de cultures que formen la tota la humanitat. Per tant el meu assaig intentarà relacionar els canvis que hi ha hagut entre les famílies actuals i les famílies de temps enrere en la societat del nostre país. De com l’aparició de nous models de família o “Famílies Noves” com anomenen alguns autors ha fet canviar la percepció de la unitat familiar i les complexes i noves relacions entre els membres que formen aquests nous models de família i perquè no la relació entre les famílies i l’estat. La forma en que l’estat ha d’atendre les necessitats sorgides arrel de q ...Suscríbase a ClubEnsayos

Suscríbase a ClubEnsayos - busque más de 2.593.000+ documentos