ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

John Stuart Mill


Enviado por   •  11 de Abril de 2015  •  649 Palabras (3 Páginas)  •  249 Visitas

Página 1 de 3

JOHN STUART MILL

1- Defineix utilitarisme.

L’utilitarisme és la filosofia en què s’arrela el liberalisme polític que acompanya el capitalisme en el seu desenvolupament.

2- Fes un breu resum de la vida i obres.

John Stuart Mill va néixer a Londres. Va rebre una educació molt estricta centrant-se en les ciències naturals i la literatura clàssica, per part del seu pare, seguidor dels principis del filòsof Jeremy Bentham.

Reformula els principis de l’utilitarisme de manera que hi afegeix la positiva consideració de la diversitat, de l’espontaneïtat, de la imaginació i del valor irreductible de la singularitat humana.

L’any 1843 escriu l’obra de filosofia de la ciència titulada Sistema de lògica demostrativa i inductiva. En la seva obra Principis d’economia política s’apropa al socialisme. La filosofia política utilitarista s’exposa en l’obra Sobre la llibertat i en L’utilitarisme. En De la servitud de les dones defensa la igualtat de sexes.

3- Quins precedents coneixem de l’utilitarisme de Mill?

El primer precedent de l’utilitarisme és la concepció d’Epicur de la felicitat com a plaer (hedonisme).

La influència més directa en el pensament de Mill és la del filòsof Jeremy Bentham. A ell es deu la formulació de l’anomenat principi d’utilitat, segons el qual una acció és bona si afavoreix l’increment de la felicitat, i dolenta si contribueix a la seva disminució.

La preocupació social present en el pensament de Mill és fruit de la influència dels socialistes utòpics francesos, influx en gran mesura degut a la col•laboració amb Harriet Taylor. Mill també és sensible al positivisme de Comte, autor de qui es va escriure i amb qui coincideix en la necessitat d’estudiar els fenòmens socials i en la intenció de modificar i reformar la societat.

4- A Jeremy Bentham li devem la formulació del principi d’utilitat. Com el va formular?

A Jeremy Bentham es deu la formulació de l’anomenat principi d’utilitat, segons el qual una acció és bona si afavoreix l’increment de la felicitat, i dolenta si contribueix a la seva disminució. Bentham adopta una posició hedonista i identifica la felicitat amb el plaer i la infelicitat amb el dolor. Aquest autor considera que la naturalesa ha situat la humanitat sota el poder de dos únics principis, el dolor i el plaer, i s’oposa a les concepcions austeres del puritanisme anglès, que defensava el rebuig dels plaers materials i sensorials.

5- L’utilitarisme té com a principi la felicitat per a la majoria. Però David Hume ja en va parlar. Què va dir?

Segons Hume,

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.2 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com