ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Robinson Crusoe Des Del Punto De Vista Filosofico


Enviado por   •  22 de Enero de 2012  •  807 Palabras (4 Páginas)  •  1.338 Visitas

Página 1 de 4

Resum

Robinson Crusoe, acomodat fill de comerciants, burgès a qui el seu pare pretén convertir en advocat, escapa del seu destí prefixat embarcant-se en nombroses aventures de caràcter comercial que l'arrosseguen pel món en travessies plenes de perills i emocions. El fracàs de l'últim viatge que emprèn (el seu vaixell s'enfonsa davant del Orinoco ocasionant la mort a tota la tripulació) desencadena un canvi radical en la seva vida. L'home civilitzat es troba de sobte sol, sense recursos, davant d'una naturalesa adversa que ha de començar a conèixer si vol sobreviure.

Vint anys de solitud constituiran el pressió del dur aprenentatge de Crusoe, l'única companyia serà la intermitent presència de "Divendres", el seu fidel company, a qui rescata de la voracitat de la seva pròpia tribu que practicava el canibalisme. La presència dels antropòfags a l'illa va a revelar quan el relat aquesta ja avançat."Divendres" arriba a mitigar una mica la desolació d'un home que havia assumit ja el seu destí solitari i après el valor de cada primitiu element que la natura, generosa li oferia.

La novel•la està dividida en dues parts:

La primera titulada "Joventut de Robinson Crusoe", consta de cinc capítols dedicats a posar en situació al personatge. Se'ns parla-hi de la seva família, de les aventures inicials al mar, d'alguns episodis que van precedir el nàufrag que li va confinar a l'illa deserta on es trobarà amb si mateix.

El capítol final d'aquesta part inicial és precisament la detallada narració del naufragi del vaixell en el qual Crusoe es dirigia a Guinea (Àfrica), havent salpat de les costes brasileres.

La segona part del llibre titulada "L'illa" és un minuciós relat del que va afrontar Crusoe en trobar tot sol enmig d'un territori desconegut i sense els elements necessaris per combatre l'adversitat. Al desconcert inicial del comerciant i burgès, segueix l'aprenentatge, el desenvolupament d'un sentit pràctic que garanteix la seva supervivència i que posa de manifest aspectes del seu esperit que el mateix desconeixia fins aleshores.

Aspectes filosòfics de l'obra

 El primer reflexiona-me'n filosòfic que es planteja Robinson es, si fa cas al seu pare i es fa advocat (cobrant molts diners i assegurant-se el futur però sense disfrutar la seva professió) o se'n va a la mar (que es lo que li agrada) i viu humilment.

 Un altre reflexiona-me'n filosòfic que hi ha a la novel•la es sobre religió, ja que Robinson es catòlic mentre que "Divendres" creu que el seu deu es un cocodril.

 Un altre reflexiona-me'n filosòfic que hi ha a la novel•la es que quina cultura té raó ja que una creu amb l'amor mentre que l'altra en la força. Aquest reflexiona-me'n ens fa pensa que cada cop que pensem que les idees o creences dels demes estan malament, si es realment així o simplement ni una ni l'altra estan ni bé ni malament si no que només son punts de vista.

 El altre tema filosòfic que es tracta i al que es fa més referència en tota la novel•la, es sobre la necessitat que tenim els humans de relacionar-nos entre nosaltres ja que com se veu a la novel•la es molt difícil per no dir impossible viure

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.3 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com