ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Acte Primer I Segon Del Cafe De La Marina Per Escenes


Enviado por   •  27 de Enero de 2015  •  2.218 Palabras (9 Páginas)  •  369 Visitas

Página 1 de 9

EL CAFÈ DE LA MARINA

ACTE PRIMER

L’obra succeeix en un cafè de mariners tocant a la platja d'un poble de la costa empordanesa, vora el cap de Creus.

H a l’establiment hi a un taulell, una porta interior a mà dreta, un gran portal amb vidrieres, que dóna a la platja, i una altra porta que dóna al carrer. Amorrades a la sorra, es veuen les proes de les barques, i el mar al fons. El cafè dona la sensació d'una casa molt orejada, amb taules a fora i a dins.

El primer acte és amb llum de tarda. El segon acte és a l'hora de fer-se fosc i s'acaba amb un llum encès que deixa anar el raig damunt del taulell. El tercer acte és a ple sol.

ESCENA I

Surten: en una taula juguen RAFEL, BALDIRI, GALLARET, ANTONET i MORENO. En una altra taula, el RUFÍ —sol. LIBORI darrere del taulell. SALVADORA parlant amb LIBORI i amb els de les taules.

Més tar, en Rafael deixa el joc i li pregunta al Libori on és la seva filla Rosa (la seva promesa) i li diu que quan torni li digui on s’ha anat.

ESCENA II

Surten: els mateixos, però sense Rafael.

Parlen del noi que va deixar prenyada a Caterina (ella va avortar) que ara esta treballant a França. Comenten com el poble en xarra d’això i que la noia els hi fa pena, però que així és la vida, no poden fer res més.

També enraonen del fill de Salvadora que vol anar-se’n a Amèrica. La Salvadora se’n porta un vermut més perquè diu que sinó el seu fill li pega, s’emprenya.

ESCENA III

Surten: els mateixos, menys Salvadora i de seguida entren Rosa, Gracieta i Maria.

Xerren una mica i li diuen a Rosa que Rafael s’ha anat. Moreno li fa una broma dient que el seu marit s’ha jugat els seus diners de nosses (ella no s’ho creu).

Se'n van BALDIRI, GALLARET i ANTONET.

ESCENA IV

Resten en escena: LIBORI darrere el taulell; RUFÍ, que s'ha adormit; el MORENO, que va remenant les cartes com si fes el solitari, i les tres noies que el volten.

Moreno li pregunta a Rosa si esta contenta de casar-se. Ella diu que ha mitges i les amigues li diuen que quina barra es casa amb el millor del poble. En Moreno empipat pel comentari se’n va.

Rufí esta roncant, entra Rufina.

ESCENA V

Els d’avanç més la Rufina i el Moreno s’està anant (només diu 1 cosa).

Rufina desperta al seu marit (Rufí) i tenen una discussió, en al que Rufina posa al sac a Libori a qui li dona la culpa de que en Rufí estigui sempre bevent al cafè.

Surt Caterina de la porta interior.

ESCENA VI

Els mateixos i CATERINA.

La Rufina diu a les noies que ja s’ho trobaran elles, la feina que costa mantenir drets els marits, quan es casin. Llavors treu la historia de la Caterina (el noi ros que la deixà prenyada). Son pare intenta defensar-la, però al final tots es van calmant (i el Rufí i la Rufina acaben una mica melosos). La parella se’n va mentre la Rufina li encén un cigarret al Rufí.

ESCENA VIII

Les altres tres noies s'han disposat, després d'anar-se'n el MORENO, en un racó d'escena en tres cadires i treballant en una panera de roba de cosir que hi ha en una d'aquestes cadires des del començament. Ara es queden soles amb CATERINA i avancen cap al mig de l'escena.

La caterina li esta teixint un jersei a la rosa, i estan parlant de com aquesta s’encarregarà de que a la Maria no li falti res per la boda, tal com sa mare hagués volgut. De sobte Rosa diu que vol un fill, mentre que Gracieta diu que no esta preparada. L’escena s’acaba amb caterina parlant de manera somiadora de com seria tenir un fill ( amb tristesa).

ESCENA IX

Les mateixes i entra Rafael.

En entrar Rafael li proposa a Rosa anar a la font. Quan Caterina critica el fet de que sempre hi vaguin Rafel treu el tema que ella sempre hi anava amb el noi ros, però que es va quedar embarassada... Rosa li retreu el que ha dit, Caterina acaba plorant, però els hi diu que se’n vaguin, que no es preocupin i que la deixin sola al cafè.

ESCENA X

Surten: Caterina, Gracieta i Maria. Rosa i Rafael se’n han anat.

Les noies parlen de com afecta a la Caterina la boda de Rosa. La mossa diu que la Rosa li feia companyia, la distreia, però haurà estarà sola al cafè, tindrà més feina, haurà d’esperar a la nit els mariners i mostrar un somriure falç per aquest mentre juguen i beuen. Tot i això considera que no es culpa de sa germana i que vol que ella sigui feliç.

La maria i la Gracieta surten van.

ESCENA XI

Entren LUARD, recolzat a l'esquena de TIÀ, que duu un vestit blanc de mariner amb la gorra que diu «Comandancia de Marina», i al costat d'ell RUFÍ.

Xerrada entre tots els pressents. El Tià esta amb un diari i en Luard li pregunta si en sap de llegir (sí en sap). Comenten que en Luard té tres llibres que parlen d’amor i els va aconseguir del noi d’Espolla va morir de mal de pit. Diu que els hi fan companyia.

ESCENA XII

Els mateixos i Claudi.

Claudi pregunta on es el pare de Caterina, perquè diu que l’ha venut a sa mare un rom agre. Caterina li diu de que es queixa si se la begut. Rufí treu el tema de que en Claudi necessita una dona i li pregunta a Caterina que en pensa (ella diu que tant li fa). Després Claudi comenta al altres que ha venut a tres marxant de Cervera (francesos) un peix no molt bo a un preu molt alt (15). Els altres no s’ho creuen i en Claudi demana un rom per ell i en Luard.

ESCENA XIII

Els mateixos.

Surt el tema de que en Claudi vol anar-se a Amèrica. Després en Claudi, borratxo, treu el tema de la Caterina (que va anar a avortar) mentre aquesta li diu que calli i parla malament de la seva germana i el seu noví (li diu manazas).

Entra

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (12 Kb)  
Leer 8 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com