ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Hannah Arendt


Enviado por   •  2 de Diciembre de 2013  •  10.537 Palabras (43 Páginas)  •  271 Visitas

Página 1 de 43

“La condición humana”

de Hannah Arendt

INDEX

1. Nota bibliogràfica de l’autora .............................................. 4-5

2. Introducció

2.1. Objectius ....................................................................... 6

2.2. Estat de la qüestió ...................................................... 6-8

2.3. Breu repàs al contingut del treball........................ 8

3. Contingut del nostre treball

3.1. Resum del llibre ......................................................... 9-18

3.2. Opinió personal i crítica del llibre ....................... 18-19

3.3. Què ens aporta el llibre als nostres estudis ...... 19-22

4. Conclusions .................................................................................. 23-24

5. Bibliografia .................................................................................. 25

1.- Nota biogràfica sobre l’autor

Hannah Arendt va néixer el 14 d’octubre de 1906 a Hannover en mig d’una família hebrea assimilada i va passar la seva infància a Königsberg, la ciutat de Kant, on fou criada per la seva mare. D’una intel•ligència clara i precoç, Arendt llegeix a Kant i a Jaspers als catorze anys, i s’apassiona per l’estudi del grec i per Kierkegaard, a qui llegeix als disset anys. Al 1924 assisteix a Marburgo a les classes de Heidegger, i al 1925 a Friburgo acudeix a les lliçons de Husserl i coneix a Jaspers, qui dirigeix la seva tesis ( obtinguda al 1928 i publicada al 1929 : El concepte d’amor a San Agustín ) i amb qui mantingué una forta amistat i relació d’intercanvi intel•lectual durant tota la seva vida. Des de aquesta època de joventut, la major influencia filosòfica en l’obra d’Arent és el pensament de Heidegger. Va llegir molt aviat “Ser i tiempo”, obra que va deixar una profunda petjada en el seu pensament, especialment en el seu llibre més conegut : “La condición humana”. Tot i això, la filosofia arendtiana segueix el seu propi curs que la portarà a plantejaments allunyats dels del pensador de l’oblit del “ser”. Desprès d’anys de separació, mestre i deixeble varen retrobar-se i reprengueren la relació personal i intel•lectual ( Arendt s’ocupà de la publicació de les obres de Heidegger en llengua anglesa ).

El reconeixement i l’interès per la seva identitat jueva són més aviat tardans, però s’accentuen al llarg de 1932 i 1933, quan ha d’abandonar la seva Alemanya natal. A partir d’aquest moment passa a un primer pla el treball pràctic, la necessitat de defensar-se i resistir com a jueva col•laborant amb diverses organitzacions. A Paris, primera parada llarga de apàtrida ( li fou retirada la nacionalitat alemanya al 1937 i fins al 1951 no va obtenir la nacionalitat estatunidenca ), acudeix als cursos de Kojève sobre Hegel, coneix a Brecht, a Koyré i a Benjamin , on l’obra “Tesis sobre la filosofía de la historia” aconsegueix portar amb ella en la seva fugida a Nova York. En aquesta ciutat treballa com a periodista i des de el diari de llengua alemanya en el que escriu demana la formació d’un exercit jueu per combatre el nazisme i fer sorgir, d’aquesta manera, una consciència política en aquest poble - el seu- que manca de tal. En els darrers anys s’oposa a l’ idea del Estado de Israel de David Ben Gurión i proposa una federació binacional en la qual ni els jueus ni els àrabs gaudirien d’un estatut majoritari. Tot i que, el seu model d’ Estat no és ben rebut i queda com una postura marginal i solitària.

Desprès de la segona Guerra Mundial, ja instal•lada a Estats Units, Arendt es consagra a la reflexió sobre la filosofia política, el que plasma en les seves obres més importants: “Los orígenes del totalitarismo” (1951), “La condición humana” (1958), “Entre el pasado y el futuro: ocho ensayos sobre el pensamiento político” (1961), “Eichmann a Jerusalem: un estudio sobre la banalitat del mal y Sobre la revolución” (1963), “Hombres en tiempo de oscuridad “(1968) i “Sobre la violència” (1970). A partir de finals dels anys seixanta, s’interessa especialment per la crisis política que esta vivint a Estats Units, la qual queda reflectida en el seu llibre “Crisis de la República” (1972). La seva mor 1975 deixa inacabada la seva última obra : “La vida del espíritu “(1978). Però gràcies al material de les seves classes i a algunes notes de lectura que Arendt havia preparat, en 1982 es va poder publicar “Conferencias sobre la filosofía política de Kant”, text que deixa entreveure les línies fonamentals del que hagués estat el tercer llibre de la seva obra inacabada. En els últims anys s’han publicat diversos textos que permeten fer-se càrrec d’una manera més adequada de la totalitat del seu pensament. Entre les obres destaquen “Diario filosófico 1950-1975” (2002), “Ensayos de comprensión” 1930-1954” (2005), “Responsabilidad i juicio” (2003), “Una revisión de la historia judia y otros ensayos ” (2004) i “La tradición oculta” (2004). També ha estat editada la seva correspondència amb el seu marit i amb varis dels seus amics: Heidegger, Jaspers i Mary Mccarthy, entre d’altres.

2.- Introducció

2.1-objectius

En aquest treball es pretén recollir les diferents categories que constitueixen, segons Arendt, La Vida Activa del ser humà. Per això, l’autora parteix del concepte de treball

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (61.9 Kb)  
Leer 42 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com