ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

PROCÈS DE PLANIFICACIÓ: NIVELLS DE CONCRECIÓ (PLA - PROGRAMA - PROJECTE) I FASES"


Enviado por   •  16 de Octubre de 2014  •  903 Palabras (4 Páginas)  •  190 Visitas

Página 1 de 4

TEMA 2. ELABORACIÓ DE PROGRAMES: MODELS, TIPUS I ELEMENTS

2.1 Models i tipus

2.1.1 Introducció (enfocs)

2.1.2 Models

2.1.3 Tipus

2.1.1 Introducció

El nivell tàctic de la planificació es plasma en un document bàsic que es denomina PROGRAMA i que es pot definir com:

“Conjunt sistemàtic d’objectius, generals i específics, procediments i activitats mitjançant el que s’assegura uns resultats proposats, atenent a un model d’actuació coherent a la planificació estratègica”.

En l’àmbit de la intervenció social (nivell infantil entre d’altres) s’intenta sempre resoldre una carència o necessitat amb l’objectiu de millorar la societat.

Segons el plantejament de la intervenció es pot distingir en general, dos enfocaments:

• L’enfocament socioassistencial (de dalt a baix)

Les respostes d’aquest model són unidireccionals.

De la institució cap a la situació problema; tendeix a mantenir i fomentar la distància entre uns i altres la dependència del necessitat cap al seu benefactor. (PATERNALISTA)

• Enfocament sociocomunitari (de baix cap a dalt)

Es tracta d’intervenir en la comunitat des de la comunitat i per a la comunitat.

Pot tenir diverses òptiques, però es tractar sempre d’intervencions que es desenvolupen transversalment a través de la biografia de l’individu i de la història de cada comunitat.

Des d’aquest model es fa una vida a la implicació activa dels ciutadans en la seva comunitat com a l’estratègia més adequada per prevenir i eradicar situacions-problema.

2.1.2 Models

Dins d’aquest enfocament es poden distingir, segons s’acostin o s’allunyin d’alguns d’ells, 6 models de programes segons (Pérez Serrano).

1. Model Escolar: Els termes del procés estan establerts i l’estratègia de la institució es tracta de buscar les persones o grups més adequats.

2. Model d’Intervenció: Els termes del procés estan establerts amb anterioritat; es diferencien en què els programadors es llencen al camp en el que volen incidir.

3. Model de Mercat: Es basa en el principi de l’oferta i la demanda. La institució ofereix una sèrie d’activitats, els interessats s’inscriuen i en fan ús, a partir del número de persones que s’inscriuen i la utilitzen, el procés es continua o es canvia.

4. Model de Medicació: S’estableix una relació amb els grups que generen una determinada demanda i a partir d’aquí la institució fa el Programa.

5. Model d’Autoaprenentatge: Els grups, col•lectius i/o comunitats tenen un paper més actiu i no només proposen sinó que participen en l’elaboració del Programa amb la supervisió i recolzament de la institució.

6. Model d’Autoorganització: Aquí la institució juga un paper totalment secundari i sempre quan ho demana el grup, col•lectiu o comunitat que pot sol•licitar algun tipus de recurs del que careix o falta.

2.1.3 Tipus i elements

Els programes poden classificar-se d’acord a les necessitats a les que van dirigits, encara que es facin seguint un model o altre dels descrits amb anterioritat. En aquest sentit, segons Forni (1988) es poden detectar els següents tipus de programes:

• Els que van dirigits a la satisfacció directa d’una determinada carència, sobre la base d’estàndors socials. En general aquest tipus de programes, amb els seus respectius projectes suposen una transferència

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.4 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com