ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Adolescència


Enviado por   •  3 de Noviembre de 2013  •  1.212 Palabras (5 Páginas)  •  160 Visitas

Página 1 de 5

L’ADOLESCÈNCIA I LA SEXUALITAT.

L’adolescència és una etapa de canvis, és una etapa en que els joves descobreixen la seva pròpia identitat i la seva autonomia individual. El procés en que els nens deixen de ser-ho per convertir-se en adults és llarg i complicat, sobretot per la relació amb l’entorn que l’observa. El desenvolupament que els atrapa durant un cert període, és el més difícil de tots, ja que els canvis específics que es donen psicològicament i socialment, transformen l’individu consolidant la seva personalitat, l’estructura dels caràcters psíquics i l’adaptació a les normes socials. Però aquest canvi no és el mateix en totes les civilitzacions. Segons la societat i les pròpies normes de convivència, la condició humana i la cultura establerta, cada persona es forma d’una manera o d’altra, i per tant l’adolescent es veu influenciat per la civilització que l’envolta . El que veurem ara és l’evolució que pateixen les adolescents segons la societat que les envolta, i analitzarem el seu desenrotllament.

Començarem per la comparació que l’antropòloga Margaret Mead fa de les noies de la civilització Samoana, un país constituït per un conjunt d’illes a Polinèsia, amb les nord-americanes d’occident. Aquest mètode per endinsar-se al món de l’adolescent i estudiar les diverses formes que es tenen de créixer, és el mètode comparatiu. Consisteix en entendre una cultura des de l’exterior i poder comprendre l’ésser humà, ja que tots viuen en una determinada societat, i amb aquesta comparança s’estableixen certes teories generals universals que demostren la diversitat de formes de vida humana.

El primer punt que tracta Margaret són les diferències entre civilitzacions i les seves formes de dirigir les persones. En la civilització Samoana hi predomina un clima de complaent indiferència que fa que les adolescents no estableixin relacions personals molt estretes per evitar preocupacions, és a dir, que no mostraran un elevat grau de sentiments respecte als altres, i les seves capacitats no influenciaran entre ells. Tampoc es presenten un codis morals per a certs temes, com són la mort, la natalitat i sobretot el sexe, que són temes naturals, ja que aprenen a viure amb ells adaptant-se més fàcilment. Aprenen que viuen en un món jerarquitzat per adults masculins i femenins, en qui poden confiar i han d’obeir; però no succeeix el mateix amb les adolescents nord-americanes amb les quals la societat les pressiona segons les seves capacitats i estableixen així una forta tensió segons les capacitats que té cada una. Existeixen diversos grups diferents amb creences diverses, entre les quals ha d’elegir i això li suposa una preocupació, al mateix temps que els temes que la civilització samoana estableix com a naturals, en la civilització del anys 20 s’enfrontaven a diferents codis morals, configurant el tema del sexe, la mort i els naixements com a temes tabús, que els nens no han d’escoltar parlar fins l’època adulta. Un dels fets importants que cal remarcar és el gran nombre de neuròtics en la societat occidental produït sobretot per la repressió sexual, mentre que la societat Samoana ha tingut un desenvolupament normal, protegit de la neurosis, i és probable que així a molts aspectes de la vida dels nens Samoans els preparin bé per a superar la vida sense patir una inestabilitat nerviosa. En relació a aquest fets anomenats podem concloure que en l’actualitat la societat és molt diferent. Són les pròpies adolescents les quals coneixen els temes “tabú” per la seva pròpia voluntat i investigació. Es veuen atrapades en un món que no les compren, on per fer-se adultes han de superar una barrera inestable, com la del sexe i fer-se grans físicament. La

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.5 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com