ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

EPICUREISME


Enviado por   •  4 de Abril de 2015  •  859 Palabras (4 Páginas)  •  182 Visitas

Página 1 de 4

EPICUREISME

INTRODUCCIÓ

La Grècia hel•lenística, que comprèn des de la mort d’Alexandre El Gran (323 a.C.) fins a la invasió romana de l’imperi macedoni (148 a.C.), va ser un període de crisi econòmica, cultural i política per la civilització: l’empobriment i els problemes socials progressius van donar lloc a un època plena d’histèria. La filosofia va estar influïda per aquests fets i ara, la seguretat personal i la felicitat individual van esdevenir les aspiracions màximes en un moment d’inestabilitat, que afectava els camps esmentats. Així van sorgir diferents ideologies filosòfiques, de les quals nosaltres tractarem l’epicureisme.

BIOGRAFIA

Per començar, el corrent rep el nom del seu fundador: Epicur de Samos (341 a.C.- 270 a.C.). Epicur va ser un filòsof grec que, com ho indica el seu nom, va néixer i créixer a la illa de Samos. Ara bé, pertanyia al si d’una família atenesa instal•lada a la mateixa i, per herència dels seus pares, era ciutadà atenès. La seva figura paterna, dedicada al magisteri, el va educar entre filòsofs. Després d’haver fet el servei militar a Atenes, l’any 324 a.C. es va retrobar amb el seu Pare: a partir d’aquell moment va començar a ensenyar filosofia a Colofón, també a Mitilene i posteriorment fundà una escola a Lampasco, situada a l’actual Turquia. Però la fundació més important per part del filòsof va ser l’escola anomenada El Jardí l’any 306 a.C. a Atenes, on va romandre fins a la seva mort. El Jardí era característic pel cultiu de l’amistat i perquè permetia la participació de les dones, fet que no succeïa en altres escoles com L’Acadèmia de Plató o el Liceu d’ Aristòtil. Allà va difondre la seva doctrina, basada en la recerca del plaer, que no podia esta separat de la prudència i la qual desenvoluparem al seu pensament.

La major part de la seva obra es coneguda gràcies a l’obra De rerum natura del poeta llatí Lucreci. Tot i així, després de la seva mort es van conservar 300 manuscrits, que inclouen 37 tractats de temes diversos com l’amor, la justícia, l’astronomia, etc.

PENSAMENT

L’epicureisme es concebia com una orientació pràctica per a la vida, de manera que els seguidors del moviment epicuri ho feien, no per adquirir cultura ni coneixements, sinó per arribar a la felicitat en la vida, apartant-se de la por.

Arran d’aquesta explicació exposem l’hedonisme epicuri. La doctrina hedonista d’aquest autor constitueix el plaer o goig suprem (ataràxia) com la fita més important de la vida a fi d’arribar a la felicitat . Ara bé, aquests plaers que donen felicitat han de ser naturals, moderats i gaudits amb serenitat. Per això, l’ataràxia es constitueix com el plaer màxim, on predomina la manca d’inquietuds i la serenitat total. La temprança és la virtut racional que ens ajuda a trobar els plaers sense perdre la

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (5 Kb)
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com