ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Geopolitica De Mexico


Enviado por   •  25 de Enero de 2014  •  827 Palabras (4 Páginas)  •  307 Visitas

Página 1 de 4

Geopolitica poate fi vazuta ca o stiinta ce proiecteaza istoria intamplarilor politice intr-un context spatial. Se poate spune ca in spatele oricarui fapt istoric, se gaseste, ca urmare a genezei, un fapt politic.

Intre natiuni, exista de asemenea mare, intrucat puterile acestora pot creste sau se pot diminua si in acelasi timp, statele se pot fortaliza sau se pot prabusi. Provinciile sau satele mici se pot afunda in altele mai mari, cum la fel natiunile mai mici se pot separa de imperii sau de federatii. Pot aparea fenomene de schimbare in politica, economie sau cultura, care transforma vechile structure, crand unele noi. De asemenea, aceste schimbari pot aduce de la sine efecte cumulative, ce schimba, odata cu timpul, destinul umanitatii si calitatea de viata.

Termenul mexican a fost folosit in limba spaniola inca de la contactul dintre europeni si americani in moduri diferite. Pentru Spania secolului al XVI-lea, mexicanii au reprezentat locuitorii din Mexic-Tenochtitlan, vorbitori ai limbii náhuatl. In perioada coloniala unii spanioli rezidenți in Noua Spanie au folosit etnonimul pentru a se referi la ei insisi. Liderii Războiului de Independenta ezitau ca numele tarii sa fie ca si numele locuitorilor sai. Conform Planului de la Iguala, tara a adoptat in cele din urma numele de Mexic si a locuitorilor sai mexicani. Toponimul México deriva din cuvantul náhuatl Mēxihco, care desemna capitala mexicanilor. După Bernardino de Sahagún, cuvantul semnifica Ombilicul lunii, ipoteza preluata de Cecilio Robelo, Alfonso Caso si Gutierre Tibón.

Harta Statelor Unite ale Mexicului la forma dupa constituirea in 1824

Fiind o republica federala, denumirea oficiala a Mexicului este “Statele Unite ale Mexicului. Republica Mexicana se invecineaza cu Statele Unite ale Americii la Nord, Guatemala si Belize la Sud, frontierele cu acestea intinzandu-se pe un total de 4.301 km si este cea mai sudica tara din America Latina si cea mai populate tara vorbitoare de limba spaniola din lume.

Republica federală Mexic este împărțită în 31 de state (estados) și un district federal. Fiecare stat are constituția și legislativul propriu. Districtul federal conține capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, și are un statut special, cu puteri reduse în comparație cu cele 31 de state. Statele component sunt urmatoarele:

Aguascalientes

Baja California

Baja California Sur

Campeche

Chihuahua

Coahuila

Colima

Durango

Guanajato

Guerrero

Hidalgo

Jalisco

México

Michoacán

Morelos

Nayarit

Nuevo Léon

Oaxaca

Puebla

Querétaro

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.4 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com