ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Què és Una Basílica Cristiana? I Un Baptisteri? Explica La Decoració Dels Dos Edificis.


Enviado por   •  17 de Mayo de 2015  •  459 Palabras (2 Páginas)  •  108 Visitas

Página 1 de 2

Les basíliques eren edificis civils de grans dimensions en els quals s'administrava justícia. Aquests edificis van servir de model per a la construcció de les primeres esglésies cristianes, després de l'edicte de Milà. El mateix emperador Constantí va fer construir diverses basíliques; la primera va ser la de Sant Joan de Laterà.

Tenen les característiques següents:

• Eren edificis longitudinals, amb tres naus o més, dividides per columnes.

• La nau central era més ampla i alta que les laterals, amb la finalitat d'allotjar el major nombre de fidels i tenir més llum.

• A l'oest hi havia l'entrada, a vegades precedida d'un atri.

• A l'est hi havia l'absis, on se situava la càtedra del bisbe i l'ambó si l'altar era al centre, o l'altar si la càtedra i l'ambó estaven situats al centre de la nau.

Es formaven tres espais:

• Al voltant de la càtedra, l'altar i l'ambó se situaven el bisbe, els preveres i la resta de ministres de l'Església.

• A la nau s'hi congregaven els fidels cristians.

• A l'entrada o a l'atri s'hi posaven els catecúmens i simpatizants.

Al costat de les basíliques s'acostumava a construir el baptisteri, lloc on els catecúmens eren batejats i des d'on sortien després en processó cap a la basílica.

Les parets i els terres de moltes de les basíliques paleocristianes estaven decorats amb escenes de la Bíblia, amb símbols cristians o amb elements decoratius geomètrics o vegetals.

La tècnica utilitzada era normalment el mosaic, una mena de puzle: sobre el dibuix de l'escena s'anaven incrustant les tessel·les (peces petites de diferents colors i materials: pedres dures, ceràmica vidriada, marbre, etc).

Els mosaics del terra, que tenien més desgast per l'ús, es feien normalment amb tessel·les de pedra. Els de les parets, de caràcter més decoratiu, es feien amb materials més fràgils, però de major bellesa ornamental.

Seguint la tradició romana, els mosaics paleocristians eren realistes, intentaven mostrar de manera natural les escenes, però a poc a poc els paisatges i les arquitectures del fons es van substituir per un fons llis daurat. Aquest fons daurat tenia una funció pràctica, reflectir la llum, i una altra simbòlica, divinitzar l'escena.

Moltes de les maneres de representar Crist, la Verge Maria o els sants que van sorgir en aquesta època han continuar presents fins avui dia, tan en l'art cristià d'Orient, com en els diferents estils artístics d'Occident.

El baptisteri és un edifici exempt i proper a un temple, de vegades formant part d'un complex més ampli. Són de planta centralitzada, generalment octogonal encara que n'hi havia també d'altres com la circular. La seva funció

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (3 Kb)
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com