ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Drets de la personalitat articles 15/29 de la CE


Enviado por   •  14 de Enero de 2014  •  Ensayo  •  1.442 Palabras (6 Páginas)  •  308 Visitas

Página 1 de 6

Drets de la personalitat articles 15/29 de la CE.

Article 15

Tothom té dret a la vida i a la integritat, tant física com moral. En cap cas ningú no ha de ser torturat, ni rebre tractes inhumans o degradants. La pena de mort està abolida, llevat allò que puguin disposar les lleis penals militars en temps de guerres.

Article 16

Es garanteix la llibertat; ideològica, religiosa i de culte als individus i a les comunitats sense cap més limitació. La limitació serà la necessària pel manteniment de l’ordre públic protegit per la llei.

Article 17

Ningú podrà ser privat de la seva llibertat i seguretat. En casos determinats aquesta llibertat es veurà afectada.

La detenció preventiva durarà un temps limitat, per poder tenir temps d’indagar i aclarir els fets. En qualsevol cas passades les setanta-dues hores el detingut haurà de ser posat en llibertat o disposició de l’autoritat judicial.

Tota persona detinguda haurà de ser informada immediatament dels seus drets i de les raons per les quals ha estat detingut.

La llei regularà un procediment d’ “habeas corpus” per posar immediatament a disposició judicial tota persona detinguda il•legalment. També es determinarà el temps de durada de la presó provisional.

Article 18

Es garanteix el dret a ; l’honor, intimitat personal , familiar i a la pròpia imatge.

El domicili no es pot violar, no s’hi podrà entrar ni fer cap registre sense el consentiment del titular o sense resolució judicial, llevat de delicte flagrant.

Es garanteix el secret de les comunicacions; ja siguin telegràfiques, telefòniques o postals. En cas de resolució judicial es podrà accedir a aquests.

La llei limitarà l’ús de l’informàtica per tal de garantir l’honor i la intimitat personal i familiar dels ciutadans i l’exercici dels seus drets.

Article 19

Els espanyols tenen dret a elegir lliurament la residència i poder moure’s lliurament pel territori nacional. Tenen dret a entrar i sortir d’Espanya en forma que la llei estableixi. Aquest dret no podrà ser limitat per causes polítiques o ideològiques.

Article 20

Es reconeixen i protegeixen els següents drets:

- A expressar lliurament els pensaments, idees i les opinions.

- A la producció i creació literària, artística, científica i tècnica.

- A la llibertat càtedra.

- A comunicar o rebre informació verídica per qualsevol mitjà de difusió. La llei regularà el dret a la clàusula de consciència i al secret professional en l’exercici d’aquestes llibertats.

- Aquests drets no poden ser restringits per cap tipus de censura prèvia.

- La llei regularà el control parlamentari dels mitjans de comunicació social que depenguin de l’Estat o d’una entitat pública, també garantirà l’accés a aquests mitjans dels grups socials i polítics significatius, respectant el pluralisme de la societat i de les diferents llengües d’Espanya.

- Aquestes llibertats tenen el límit en el respecte, especialment en el dret; a l’honor, intimitat, la imatge pròpia i protecció de la joventut i infància.

- Només es podran requisar publicacions, gravacions i altres mitjans d’informació en cas d’una resolució judicial.

Article 21

Es reconeix el dret a la reunió pacífica i sense armes. Per aquest exercici no caldrà autorització prèvia.

En les reunions en llocs públics i de manifestacions, s’haurà de comunicar prèviament a l’autoritat, la qual només podrà prohibir aquestes quan hi hagin motius d’alteració de l’ordre públic amb perill per a les persones o béns.

Article 22

Es reconeix el dret d’associació. Les que facin servir mitjans tipificats com a delicte, són il•legals.

Les associacions emparades per aquest article hauran d’inscriure’s en un registre únicament a efectes de publicitat.

Les activitats d’aquestes només podran ser suspeses per causa d’una resolució judicial motivada.

Es prohibeixen aquelles associacions que siguin secretes i de caràcter paramilitar.

Article 23

Els ciutadans tenen dret a participar en els afers públics, ho poden fer directament o a través de representants lliurament elegits per eleccions periòdiques per sufragi universal.

També tenen dret a decidir igualtat en les funcions i càrrecs públics, amb els requisits que la llei assenyala.

Article 24

Tota persona té dret a obtenir la tutela dels jutges i tribunals en l’exercici dels seus drets i interessos legítims.

Tothom té dret a un jutge ordinari predeterminat per la llei, per poder ser defensat i assistit per un lletrat. Tindrà dret a ser informat de l’acusació contra ell, i amb totes les garanties a poder utilitzar els mitjans probatoris per a la defensa pròpia. També a no declarar en contra de la seva persona, a no confessar-se culpable i a la presumpció d’innocència.

La llei regularà els casos, que per raó de parentiu o de secret professional, no s’estarà obligat a declarar respecte els fets

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (10 Kb)
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com