ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Un barril de sabó moll.


Enviado por   •  1 de Mayo de 2016  •  Resumen  •  1.403 Palabras (6 Páginas)  •  205 Visitas

Página 1 de 6

Un barril de sabó moll

Al molló del Pedret acabava d’arribar una tripulació format per llaüts que duia barrils de sabó. Pere Camps, el patró, donava ordres als peons perquè descarreguessin els barrils. Florenci, era un d’ells que a més sempre li tocava el rebre. Tenia l’ordre de dur el barril de sabó fins a la botiga d’Adelaiada que es trobava al final del carrer que feia pujada. Quan en Florenci estava a mig camí va començar a ploure, i de cop es va sentir un fort cop i tots els habitants del poble van sortir a mirar que havia passat. El barril havia caigut carrer avall i havia xocat amb un bar. Ara calia saber si el barril se li havia relliscat a en Florenci o l’havia deixat anar expressament ja que en Pere Camps venia tot darrere i el va esquivar a l’últim moment.

Pere Camps: Patró del llaüt encarregat de supervisar l’intercanvi de mercaderies. Violent, sense tacte.

Florenci: Peó sota les ordres de Pere Camps. Callat i sense ganes de posar-se en problemes. Obeeix.

Astúcia de Florenci per donar un toc d’atenció al seu patró sense aixecar sospites.

La plaga de la ribera

Jeroni Sales i Santapiga és l’agutzil de la vila i envia una carta al director de la presó de Lleida.  En Jeroni li explic que degut a un petit accident a l’ajuntament calia construir-ne un de nou i que primer s’havia de buidar completament de mobles i papers. Per això a en Jeroni li va tocar endur-se a casa uns capgrossos, un arxiu i un presoner anomenat Valerià, que es coneixia amb el nom de Plaga de la ribera. En Jeroni i la seva dona al principi estaven espantats pel fet de tenir un presoner a casa però poc a poc es va adaptar, fins a considerar-lo com a un més de la família. En Valerià els hi explicava els seus intents de ser un lladre internacional però a la realitat sempre fracassaven. Per aquesta raó en Jeroni li escriu la carta al director de la presó demanat si el podien acollir i així que aprengués a ser un bon lladre.

Jeroni: Agutzil de la vila, molt bona persona i molt empàtica

Valerià: Presoner amb mala fortuna. No és bon lladre ja que té mala sort

Bona solució la que troben Jeroni i la seva dona enviant a Valerià a la presó amb bona fe

Absoltes i sepeli de Nicolau Vilaplana

Es narra l’enterrament de un home molt estimat a la vila anomenat Nicolau Vilaplana,  a la mateixa hora de l’enterrament es celebrava un partit de futbol molt important contra els de Masos de Cinca. El mossèn era el primer aficionat als partits i sempre enllestia ràpid els enterraments per poder assistir al partit però en aquest cas la seva germana es va posar malalta i va haver de marxar cosa que va fer que la cerimònia la dugués a terme el rector de Vallperdiu i  que tots els assistents es perdessin el partit. Anys després d’aquest fet encara hi ha gent que retreu al fill gran de Nicolau el fet d’haver-se perdut el partit.

Nicolau Vilaplana: Persona estimada pel poble que va morir i tots els familiars i amics van haver d’assistir a la cerimònia en comptes d’anar al partit

Rector de Vallperdiu: Persona encarregada de oficialitzar la cerimònia amb un llarg i feixuc text

Fill de Nicolau: Es qui rep totes les queixes de la gent de no poder haver assistit al partit

Situació curiosa que es dona al poble amb la mort d’en Nicolau

Paraules des d’un oliver

L’Isidre, botiguer i propietari d’un camp d’oliveres enxampa a un lladre enfilat a la olivera robant les seves olives. El lladre de seguida es defensa explicant que això u fa amb bones intencions ja que aviat s’acaba la temporada i si ningú les aprofita es faran malbé. L’Isidre no accepta les excuses al lladre que fa fora a cops de bastó.

Isidre: Propietari de les olives que fa fora el lladre després de escoltar la seva excusa

Lladre: Intenta robar olives a l’Isidre però l’enxampen

Situació curiosa en que es troba el lladre.

Informe provisional sobre la correguda d’Elies

Narra la correguda que va fer L’Elies des de casa seva fins al cafè Silveri, ja que allà mateix hi ha la parada de bus. El narrador pregunta als veïns la ruta que va seguir l’Elies i l’hora en que el van veure per poder esbrinar cap on anava i perquè. Un cop reconstruïts els fets es veu que l’Elies corria a la parada de bus per detenir el conductor que havia de portar unes medecines a la seva dona però que ja no feia falta ja que el metge li havia dit que estava a les acaballes i per tant l’Elies volia recuperar els diners de les medecines.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (8 Kb) pdf (88 Kb) docx (11 Kb)
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com