ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Historia- La guerra de cuba


Enviado por   •  13 de Noviembre de 2016  •  Resúmenes  •  656 Palabras (3 Páginas)  •  139 Visitas

Página 1 de 3

LA GUERRA DE CUBA:

        La Guerra de Cuba o la Guerra del 1898, on transcorre la derrota de l’exèrcit espanyol que va sofrir pel poder abassegador dels Estats Units, la Independència de Cuba i la fi de les colònies de la Corona Espanyola. La batalla va concloure en dos dies però s’arrossegava des de feia 3 anys, i segons com es miri des del 1868.

        La situació de Cuba venia marcada pel que havia estat la “Guerra Larga” del 1868 amb una durada de 10 anys, on hi van haver moltes morts. Els espanyols, tenien por de que se’ls hi escapés la illa de Cuba i en comptes d’intentar negociar amb ells i fer-los sentir còmodes, vam encollar-los una mica més. Finalment amb els nord americans cada vegada més presents, alguns cubans opten per un aixecament militar.

        En aquella època, Catalunya, legalment tenia prohibit anar a Amèrica, ja que no eren castellans, però al SXVIII se’ls obre l’oportunitat de comerciar amb alguns llocs, encara que aquests eren molt pobres. D’aquesta manera viatgen a Cuba on descobreixen l’or blanc, el sucre, i comercien amb Gran Bretanya i Estats Units, que no coneixien el sabor dolç més que per la mel, on ho canviaven per cotó o carbó. Això va fer que hi hagués una bona relació entre Cuba i Catalunya.

        El 1895 un grup d’exiliats Cubans, refugiats als Estats Units des de la Guerra Larga, decideixen tornar i s’adonen que tenen molt de suport, encara que dos d’ells, José Martí i Máximo Gómez, acaben morint només al desembarcar.

        La insurrecció Cubana transcorre al mateix temps que la insurrecció Filipina i s’ajunten amb un mateix enemic en comú, els espanyols. Els Estats Units acaben intervenint ja que veien Cuba com una gran potència industrial i a demés estaven situats molt a prop, tot i això la principal raó per la qual van interferir va ser quan, al 15 de febrer de 1898, un dels seus vaixells de guerra, enviat per protegir als nord americans residents a l’Habana, explota. Encara no se sap del cert que va passar però els nord americans van acusar als espanyols, i aquests a un fall de la caldera o fins i tot a un auto atemptat, produït per poder tenir una excusa.  

        Al cap de dos mesos, el 25 d’abril, entren en guerra.

        Espanya va enviar 210.000 soldats encara que 60.000 – 70.000 van agafar malalties on el “General Mosquito”, el general més important de la insurrecció cubana, va tenir molt que veure. Dels restants, 15.000 van anar a protegir l’Habana i 10.000 a protegir Santiago de Cuba, amb unes condicions i morals pèssimes, per el que no va quedar ningú per moure’s pel territori. Estat Units només comptava amb 16.000 soldats sense cavalls però frescos.

        Va haver un seguit d’encontres a Santiago de Cuba, i l’1 de Juliol es produeix la batalla decisiva on guanya Estats Units. Davant d’això, el 3 de Juliol, el Govern Espanyol es veu obligat a treure la flota per trencar el bloqueig dels Estats Units o a perdre la guerra.

        En dues o tres hores tota la flota espanyola queda destruïda amb moltes baixes però sense produir cap impacte als vaixells nord americans, i amb només una baixa d’un mariner que anava borratxo i va caure per la borda sense saber nedar. Això afecta molt als espanyols, i als soldats que torner son humiliats ja que són la imatge de la derrota i els catalans que vivien a Cuba es queden allà sense cap mena de problema.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.4 Kb)   pdf (54 Kb)   docx (13.5 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com