ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

II República- Constitució I Tribunal De Garanties Constitucionals


Enviado por   •  27 de Noviembre de 2012  •  25.300 Palabras (102 Páginas)  •  425 Visitas

Página 1 de 102

1. INTRODUCCIÓ HISTÒRICA

1.1 LA DICTABLANDA I EL PACTE DE SANT SEBASTIÀ:

Alfons XII va encarregar al govern del general Dámaso Berenguer la feina de reconstruir gradualment l’antiga normalitat constitucional, és a dir, refer els partits polítics, tornar a obrir les Corts, deixar funcionar els sindicats obrers... . Era molt difícil, perquè la monarquia s’havia compromès massa amb la Dictadura. Els antics partits dinàstics no tenien cap base popular i els intel•lectuals i les classes mitjanes s’inclinaven obertament per la República.

A l’agost del 1930, en la semiclandestinitat, representants de partits republicans (Lerroux, Azaña, Marcel•li Domingo), socialistes (Prieto, Fernando de los Ríos), nacionalistes (Casares Quiroga i els catalans Carrasco i Formiguera, Macià Mallol i Jaume Aiguader) i d’altres van fer una reunió a Sant Sebastià on van establir una política antimonàrquica i un Comitè Revolucionari per dirigir-la.

Sembla que en aquest pacte, anomenat de Sant Sebastià, els representants catalans se’ls va prometre una autonomia sotmesa a referèndum popular i a l’aprovació de les futures Corts, que, a més, redactarien una nova Constitució per a l’Estat espanyol.

La revolta militar, mal preparada, que dugueren a terme els capitans Fermín Galan i Àngel García Hernández a Jaca (desembre del 1930) va fracassar, i l’afusellament fulminant d’aquests militars va desacreditar encara més la monarquia.

En aquestes condicions, el darrer govern monàrquic de l’almirall Aznar, amb el qual col•laborà la Lliga, va anunciar eleccions municipals per al 12 d’abril i al Congrés per al 7 de maig.

1.2 LES ELECCIONS DEL 12 D’ABRIL:

Encara que només eren unes eleccions municipals, els partits que havien signat el Pacte de Sant Sebastià les van acceptar com un plebiscit entre la monarquia i la República. Si les guanyaven significaria que el poble espanyol s’estimava més la República que la monarquia.

La campanya electoral va ser molt intensa. Els monàrquics confiaven en el sistema de cacics al camp, però no a les ciutats. Acudí a les urnes un 66.5% del homes censats. A partir del dia 13 al matí se’n van començar a conèixer els resultats. Els republicans guanyaren a 45 de les 50 capitals de província, a les ciutats importants i a les zones industrials i mineres. A la ciutat de Barcelona Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) aconseguí 25 regidors i la Lliga Regionalista, en canvi, només 11.

1.3 PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA A MADRID I A BARCELONA:

En un clima d’eufòria i sense violència, molts ajuntaments van proclamar la República. El primer lloc d’Espanya que ho va fer va ser Éibar, a primeres hores del matí. Després Barcelona, a València, a Saragossa... El monarca va dubtar davant el desencoratjament dels seus ministres; finalment, va abandonar Madrid, i , des de Cartagena, un vaixell el portà a l’exili, a França.

A Barcelona es presentà el primer problema seriós per a la República. Lluís Companys va proclamar la República des del balcó de l’Ajuntament cap al migdia. Poques hores més tard Francesc Macià ho feu des de la Diputació. Macià va proclamar la “República Catalana com a estat integrat de la Federació Ibèrica”; això representava que Catalunya era un Estat dins d’una República Federal Espanyola. Tot seguit formà un govern provisional i nomenà altres autoritats.

Mentrestant, a Madrid, i amb la mateixa eufòria popular, el Comitè Revolucionari format a Sant Sebastià es convertí en govern provisional, presidit pel república catòlic Niceto Alcalá Zamora; en aquell moment hi havia a Espanyo dos governs en funcions. Era una situació perillosa que el govern de Madrid no podia acceptar perquè encara no s’havia decidit com seria la República Espanyola.

Van viatjar a Barcelona (17 abril) tres ministres del govern central i desprès d’onze hores de discussió amb Macià i els seus consellers van arribar a un acord: desapareixia la República Federal Catalana i en el seu lloc s’establia un govern provisional que es batejava amb el nom de Generalitat en record de la institució medieval. El govern central prometia patrocinar l’elaboració d’un Estaut d’autonomia.

Al final d’abril el president del govern provisional de Madrid, Alcalá Zamora, visità Barcelona i hi fou ben acollit. Els catalans confiaven aconseguir l’autonomia que no els havia concedit la monarquia.

1.4 LES ELECCIONS A CORTS:

El 28 de juny de 1931 se celebraren unes eleccions amb sufragi universal masculí per elegir unes Corts Constituents que elaboressin una Constitució que havia d’estructurar el nou Estat. Va votar el 70.4% del electors, un percentatge molt alt comparat amb el de les anteriors eleccions. Van ser les primeres eleccions “netes” que es feien a Espanya.

Dels resultats cal destacar dues coses: la multiplicitat de partits i el triomf de les esquerres. Havien desaparegut els monàrquics tradicionals. El triomf de les esquerres volia dir que els partits d’esquerra tenien majoria de diputats a les Corts/Parlament.

1.5 LA CONSTITUCIÓ DEL 1931:

La primera cosa que es van veure obligats a fer les nous governants va ser una Constitució. Fou l’obra de les noves Corts que havien sorgit de les eleccions del juny del 1931.

Dues qüestions van provocar els debats més durs: les relacions amb l’Església i el problema de les autonomies. Amb tot, el desembre del 1931 va ser aprovada la Constitució.

La Constitució era força avançada pel seu temps i en alguns aspectes tenia un to socialitzant. Establia una sola cambra (Congrés de Diputats) elegida per les Corts cada quatre anys per sufragi universal, també femení per primera vegada, amb un President de la República nomenat cada sis anys; una República de tipus integral, no federal, bé que donava l’oportunitat, a les regions que ho demanessin, d’aconseguir l’autonomia; protegia, sobretot i d’una forma molt detallada, els drets dels individuals democràtics i anul•lava els privilegis de classe fent desaparèixer els títols nobiliaris.

Després de l’aprovació de la Constitució, fou elegit president de la República Alcalá Zamora, polític

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (165.3 Kb)  
Leer 101 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com