ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

LA INSTITUCIONALITZACIÓ DEL DISCURS POLÍTIC DE PODEMOS


Enviado por   •  27 de Mayo de 2020  •  Ensayo  •  9.651 Palabras (39 Páginas)  •  147 Visitas

Página 1 de 39

LA INSTITUCIONALITZACIÓ DEL DISCURS POLÍTIC DE PODEMOS

Guillem Solano Iglesias

Tutora : Clara Camps Calvet

NOU ESQUEMA DEL TREBALL

INTRODUCCIÓ : Que es el que faré (comparativa de discursos entre dues eleccions generals del partit de Podemos) i perquè ho vull fer ( perque em semblà molt interessant el discurs , per poder veure si ha canviat o no )

MARC TEÒRIC : Es basarà en la institucionalització dels partits al entrar al poder , es a dir, els canvis que es donen en els partits quan s’introdueixen en les institucions polítiques.

CONTEXT :  Explicar el context històric i social de les dues eleccions generals en les que ens centrarem . També aprofitar per fer una mica d’història del partit polític i dels seus membres.

METODOLOGIA : Com ho he fet ? serà agafant els debats politics i els actes electorals més importants de les dues eleccions generals escollides i fer una comparativa. Veure com es va generar aquest discrus : a la tele, als carrers, a les xarxes, etc.

RESULTAT : Quins son els resultats d’aquesta comparativa, quines son les diferències i les conclusions de comparar els seus discursos en aquests dos moments diferents.

RESUM

Aquest projecte es centra en realitzar un anàlisi sobre la institucionalització dels partits polítics i el canvi de discurs arrel d’aquesta ,com a marc teòric.  L’estudi es recolza en aquest marc teòric per poder analitzar , a partir de dos moments claus de la formació de Podemos, quin es el grau d’institucionalització del partit.  Aquest anàlisi es basa en el discurs i aquelles dimensions que el relacionen amb un partit institucionalitzat, les quals seran estudiades a través d’una metodologia fonamentalment qualitativa. La metodologia es basarà en analitzar diferents discursos , actes i programes electorals de la formació en dos moments determinats. Per així poder fer una comparativa d’algunes dimensions del discurs relacionades amb la institucionalització política de la formació de Podemos, que formaran els resultats del estudi.

Paraules clau : Institucionalització , partit polític,  Podemos, discurs polític, canvi , institucions polítiques.

ABSTRACT

This project focuses on an analysis of the institutionalization of political parties and the resultant change of discourse, as a theoretical framework. The study builds on this theoretical framework in order to analyze and contrast two key moments in the formation of Podemos, evaluating the degree of institutionalization of the party. The analysis is based on the discourse and dimensions that relate it to an institutionalized party, which will be evaluated through a fundamentally qualitative methodology. The methodology will be based on analyzing different speeches, events and electoral programs of the formation at two given times. All this, will enable a comparison of a number of key aspects of the discourse related to the political institutionalization of the formation of Podemos, which will provide the building blocks for the conclusions of the study.

[pic 1]Key words : institutionalization,  political party, Podemos, political discourse, change, political institutions.

INTRODUCCIÓ

Aquest treball té com a finalitat analitzar el fet de si el partit polític de Podemos ha canviat el seu discurs a causa de la seva institucionalització. És a dir, si el fet d’introduir-se en les institucions polítiques de l’Estat Espanyol ha suposat un canvi important en el seu discurs davant dels electors, la ciutadania i els mitjans de comunicació.

En el marc teòric d’aquest treball faré un repàs de les principals contribucions teòriques que s’han realitzat sobre els partits polítics,el seu paper en la política, la seva organització i la seva institucionalització. Des d’antics autors i els seus plantejaments teòrics sobre el partit polític (Gramsci , 1949 ; Marx , 1852) fins als principals autors que han teoritzat sobre els sistemes de partits i la institucionalització política com a tal, ja a finals del segle XX i inicis del XXI.(Ostrogorsky , 1902 ; Selznick , 1948 ; Huntington , 1976).

La formació de Podemos va suposar una irrupció en el mapa polític espanyol i una font d’esperança per una part de la ciutadania espanyola que es trobava en una situació de insatisfacció causada per les polítiques que es van donar arrel de la crisis de la década de l’any 2000. Així doncs, un grup d’activistes socials, d’intel·lectuals i politòlegs van decidir formar un partit polític per intentar portar els problemes de la població més desfavorida a l’agenda política del país.

Es l’evolució d’aquest partit polític i el seu procés de institucionalització, el context que ens permetrà afirmar o negar, que s’hagi donat un canvi en el seu discurs a causa d’aquest procés. El pas d’un moviment social o un conjunt d’aquests a partit polític, és una discussió que ha afectat a les ideologies comunistes i socialistes des del naixement dels primers partits polítics. Aquesta discussió també va afectar a la formació de Podemos, i la seva introducció en les institucions polítiques va suposar una gran divisió de idees dins de la formació.

Per poder analitzar els canvis de discurs utilitzaré una metodologia bàsicament qualitativa, que es basarà en extreure diversos indicadors de la institucionalització que es puguin apreciar o constatar a partir del discurs polític de podemos. La comparativa es farà entre els resultats que extregui a partir d’aquests indicadors discursos dels principals actes, debats i programes electorals de la formació en la campanya electoral de les seves primeres eleccions generals i de les últimes.

A través d’aquests indicadors intentarem contrastar la següent hipótesi :

  • La insitucionalització de Podemos ha fet variar el seu discurs des de les seves primeres eleccions generals a les últimes a les que es va presentar.

Aquest serà l’objectiu d’aquest projecte. A part del marc teòric i dels resultats es presenta una contextualització del fenòmen Podemos i un recorregut per la seva història i orígens. Això ens permetrà entendre d’una forma més àmplia el pas d’un conjunt de demandes i moviments socials a un partit polític que governa actualment el nostre país, i el canvi de discurs que aquest procés suposa.

BIBLIO :

Gramsci, Antonio. Notas sobre Maquiavelo, sobre la política y sobre el Estado moderno, 1949.

Marx, Karl. 18 brumario de Luis Bonaparte, 1852.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (61 Kb) pdf (391 Kb) docx (163 Kb)
Leer 38 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com