Epistemologia I Antropologia De L'educació
Enviado por Eliexpo • 16 de Diciembre de 2011 • 762 Palabras (4 Páginas) • 960 Visitas
EPISTEMOLOGIA I ANTROPOLOGIA DE L’EDUCACIÓ
1-. Situant l’antropologia
Part del treball es fonamenta en la filo, en l’antropologia i la pedagogia. L’antropologia pedagògica deixa pas a l’antropologia de l’educació. Per a Fullat l’home és educació, sense educació no hi ha humanitat. L’educació és una de les estructures fonamentals de la humanitat q forma part de l’essència de la humanitat.
2-. Precedents
El procés educatiu és alhora un procés psicològic i sociològic i que l’escola és una forma de vida en comunitat. Es tracta de saber què és innat i què és adquirit en relació amb els valors humans i els comportaments que tenen les persones. Es tractava més de produccions apreses que d’herències innates. És important l’educació com a objecte d’estudi per als antropòlegs. L’inici de l’antropologia de l’educació data del 1954. Va tenir lloc “Stanford Conference on Education and Anthropology” i buscaben: les articulacions filosòfiques i teòriques de l’educació i l’antropologia, la necessitat de contextualitzar socioculturalment els processos educatius, la relació entre l’educació i la dimensió cultural del cicle de la vida i també la naturalesa intercultural de les formes d’aprenentatge”
3-. Condició humana i vincle social
Hamer va dir que les noves tecnologies constituïen una eina essencial per a reconstituir i reforçar els lligams socials en una comunitat. L’ordinador i Internet és objecte de vinculació entre persones. Va contribuir a reforçar i a humanitzar les relacions socials. Hem intentat saber resoldre en què consisteixen els nostres problemes bàsics de convivència en lloc de parlar sobre com millorar la vida en comú.
4-. El lloc de l’antropologia dins les ciències socials
Lévi-Strauss afirma que l’antropologia no es distingeix de les altres ciències humanes i socials perquè disposa d’un objecte d’estudi propi. L’antropologia apunta a una idea de l’universal en les formes de vida humanes: “ciertas propiedades generales de la vida social”. L’antropologia tb es nodreix d’altres perspectives: comparteix punts de vista amb altres disciplines de tipus social i pren d’elles algunes de les seves aportacions teòriques. La falta d’autonomia és un tret que l’antropologia comparteix amb la pedagogia. La falta de delimitació disciplinària constitueix un clar avantatge doncs obre la perspectiva de l’objecte d’estudi a altres punts. Per a l’antropologia social, el que és bàsic del conjunt d’aspectes de la vida social és constituir un conjunt significatiu, va del tot a les parts. Preocupació que inclou l’educació com a forma principal de transmissió de la cultura: “com es transmet la cultura a través de les generacions?”
5-. Les finalitats de l’antropologia
+ Objectivitat: se situa en l’àmbit de la significació
+
...