Comentari de text Heràclit
Enviado por marta.fradera • 15 de Diciembre de 2022 • Informe • 548 Palabras (3 Páginas) • 125 Visitas
Comentari de text: Heràclit
Allò que s'oposa s'uneix; de les coses diferents (neix) la més bella harmonia.
10. Unim: allò complet i allò incomplet, allò convergent i allò divergent, allò consonant i allò dissonant. De totes les coses, una, i d'una, totes.
50. No escoltant-me a mi, sinó al logos, és savi confessar que totes les coses són u.
51. No comprenen com allò que està en lluita amb ell mateix pot estar-hi d'acord: unió de (forces) contràries, com l'arc i la lira.
67. Déu és dia i nit, hivern i estiu, guerra i pau, abundància i fam. Però es transforma com el foc que cau, quan està barrejat amb perfums, s'anomena segons el perfum de cada u.
102. Per a Déu tot és bell, bo i just. Però els homes han concebut allò just i allò injust.
103. En un cercle es confonen el principi i el fi.”
Heràclit Fragments
Explica breument –entre 40 i 80 paraules- les idees principals del text i com estan relacionades.
Heràclit pensa que gràcies a la lluita de contraris es pot trobar l’harmonia, tot ve gràcies a la guerra i al conflicte d’oposats, i que el logos genera un equilibri tens i dinàmic.
Ell creu i afirma que el logos és la raó de tot, i que aquest, fa possible la coherència entre l'oposició. També, que les coses no són, les coses esdevenen per si mateixes.
Explica breument –entre 7 i 15 paraules- el significat que tenen en el text les paraules o expressions següents:
Logos - A part de la lluita de contraris, veure que hi ha al darrere, i no quedar-se amb el que sembla, és a dir, amb l’aparença. I s’ha de buscar el que segueixi constant tot i que siguin contraris.
Foc - Relaciona logos amb foc, ja que el foc és a la vegada inestable i estable.
Quines raons té Heràclit per afirmar que “No escoltant-me a mi, sinó al logos, és savi confessar que totes les coses són u”? (Fes referència als aspectes generals del pensament d’Heràclit que calguin encara que no apareguin explícitament en el text).
Doncs perquè com creu que el logos és la raó de tot, el tot és una cosa. El logos és com a raó comuna a totes les coses; raó o principi còsmic que expressa tant la llei universal que regeix el món i fa possible l’ordre i la justícia, com a expressa també el mateix pensament humà.
Compara la concepció de l’arkhé d’Heràclit amb la d’un altre filòsof presocràtic.
Heràclit creu que l’arkhé és el foc. L’univers és el foc etern que a certa mida i proporció, s'encén i s’apaga. És un arkhé metafòric, perquè el foc està sempre en moviment.
En canvi, per Anaxímenes, l’arkhé és l’aire. Ja que és el principi vital i originari del cosmos. És el principi del qual sorgeixen tots els cossos per condensació
...