Que es la filosofia? (catalán)
Enviado por AlbaLG • 25 de Octubre de 2021 • Apuntes • 470 Palabras (2 Páginas) • 100 Visitas
¿QUÉ ES LA FILOSOFÍA?
La filosofia és la “ciència” del saber, del intentar donar-li sentit al perquè de tot. Durant tota la història de la filosofia han aparegut filòsofs que han plantejat la seva visió de la filosofia.
Per a Plató la filosofia és la visió perfecta i total del que és just, en el terreny privat, a nivell moral, el que és just per a tu, mentre que, en el terreny polític, el que és just per a la societat. Segons Plató si mirem on està la justicia trobaràs la vertadera filosofia.
Per a Aristòtil la filosofía es una ciencia teórica. La filosofia porta tot, totes les preguntes poden ser contestades a través de la filosofía. La filosofia vol contestar el perquè de tot.
Per a Marx la filosofia és completament diferent a la dels dos filòsofs anteriors. Ell creu i vol que deuria posar-se a la practica per a, de alguna manera, canviar el mon. Pensa que si existeix la filosofia ¿perquè hi ha gent infeliç i explotada? Es preocupa per la felicitat i el benestar de les persones.
Per a Peugy la filosofia no ha de ser una veritat definitiva, no es un coneixement acabat (la filosofia és el camí del saber, no estar en ell). La filosofia té sempre una actitud dogmàtica (veritat que s’accepta sense qüestionar-la), el contrari del que diu Peugy. La filosofia crea qüestions, hem de ser revisors i curiosos de la veritat que s’ha donat. No questionar-se es estancarse, no millorar ni progresar.
Per a Jaspers la filosofia busca que no es deixe de fer preguntes, sense importar les respostes, mes val el camí que es recorre fins arribar a les respostes/veritat que aquesta en sí.
Per a Gouhier tots podem ser filòsofs, tots ens qüestionem preguntes i cadascú desde una perspectiva diferent, no es imparcial ni neutre, jo puc veure el mateix que tu, però desde altre punt de vist, al igual que per a una pregunta tu pots tindre unes respostes i jo altres.
Per a Russell la filosofia es el qüestionar-se si hi ha algo més que matèria en els éssers humans i la possibilitat de respondre-les.
Per a Ortega i Gasset hi han dos tipus de veritat, la científica (exacta però insuficient) i la filosòfica (és suficient però inexacta). La filosofia complementa al saber cientific.
Per a Gramsci els filòsofs s’apropen més als éssers humans que a tots els altres d’altres disciplines. Allunyar el filòsof de les preguntes dels homes es deformació. Ser filòsof és pensar i el pensar esta en la naturalesa humana.
Per a G.Deleuze la filosofia no te poder per damunt de ningú perquè naix de la naturalesa humana, els poders ens controlen i limiten, la filosofia és lliure, serveix per a replantejar-se i revisar totes les teves preguntes. La filosofia ens fa ser més intel·ligents i, per lo tant, menys estupids.
...