ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Fins a quin l'imperialisme britànic estava motivat per condicionants econòmics ?


Enviado por   •  22 de Octubre de 2023  •  Ensayo  •  1.254 Palabras (6 Páginas)  •  115 Visitas

Página 1 de 6

Alejandro Pinto Mercado

Història Món Contemporani

Fins a quin l'imperialisme britànic estava motivat per condicionants econòmics?

TESIS: L’Imperialisme Britànic és multi causal, però, fins al punt de no estar condicionat principalment per temes econòmics.

‘’L’imperialisme Britànic és multi causal, però, fins al punt de no estar condicionat principalment per temes econòmics’’. Durant el S.XIX fins al final de la segona guerra mundial ( 1939-1945 ) les potencies imperialista europees (Gran Bretanya, França i després Alemanya, Bèlgica, Italià , Rússia ) van incrementar el seu control mundial del 25% al 85 % directe o indirectament- amb l’ús impostos a territoris-. Aquest increment es veu iniciat amb la caiguda de l’imperi Espanyol- finalitzat al 1898-.La historiografia, parla principalment de dues causes d’aquesta expansió desmesurada la demogràfica, degut al creixement de població ; Econòmica, amb la recerca de nous mercats. No obstant, la historiografia remarcar que hi ha distinció d’interessos entre estats, potencies imperialistes on l’incentiu econòmic no es el  factor clau , fins i tot els costos de mantenir l’imperi eren més grans que els beneficis, només aportaven a l’estat prestigi – Com es del Gran Imperi Britànic -. L’imperi Anglosaxó,  preferia enviar la seva pressió demogràfica a llocs amb estructura i infraestructura, que les seves colònies del S.XIX-XX on la inversió imperial, era mínima.

La Segona Revolució Industrial havia arribat al 1870 ( aproximadament 1914) l'arriba d'aquesta segona evolució econòmica, dona lloc al Capitalisme Industrial (Cámara, 2023), accelerant aquesta justificació financera. Es fonamenta en quatre objectius: La recerca de nous territoris on invertir l'excés de capital acumulat – El fiançament d'infraestructures com el canal de Suez (1859) o el Canal de Panamà ( 1904)-; L'Exploració i conquista de noves zones on aconseguir matèries primeres per proveir a la gran metròpoli Britànica on les principals activitats en aquest context són industrials i comercials; La Utilització de mà d'obra no qualificada, però, més abundant i barata (Cámara, 2023) -sovint esclaus- reduint els factors de producció. Amb tot i això, la major part de les inversions dels països desenvolupats no es van fer als nous territoris, sinó, en estats industrialitzats o en vies de ser-ho com els Estats Units. A més a més, la major part del comerç exterior, tant com productes industrials com agraris es fan entre països industrialitzats (Montagut, 2017) ( ¿Ens semblar rar que és venint productes on la gent pot compra? ). Vull finalitzar puntualitzant quan V. Lenin fa unes declaracions antiimperialista-capitalistes on diu ''L'imperialisme és l'etapa final del Capitalisme''. Fem referència al fet que, aquest exportat dels U.S.A. fa que les potències tinguin una acumulació màxima de capital. Primer, això es gestionarà amb monopolis, arribant a controlar tota l'economia. Tot seguit, provocarà una necessitat d'Expansió i ens portarà a una guerra mundial. Malgrat això, la primera part de la seva tesi és correcta ,però, la guerra mundial no va ser principalment per causes econòmiques i l'imperialisme Anglès tampoc.

Sabent que la rendibilitat dels imperis, com el britànic, s'ha comprovat com els costos de mantenir-ho ( administració, inversió, exèrcit...) superant als beneficis obtinguts. Es veu clarament que la qüestió econòmica no era la principal, ni la més important. La demografia amb les revolucions industrials i millorament relatiu de la qualitat de vida, augmenta. La causa poblacional, és una de les tradicionals quan parlem d'imperialisme, ¿Que passa quan intentes convèncer als contribuents que amb els seus impostos estableixes control sobre territoris per temes deslligats t'obtindré beneficis tant per l'estat com pel individu? el malestar social és evident. Al contrari, utilitzes l'excusa del creixement demogràfic per reduir els problemes d'espai i evitar conflictes socials – després de tindre coneixement que de la metròpoli només surten vaixells cap Canadà i Australià o com l'estat Francès té un estancament de població i la seva justificació OFFICIAL és la mateixa- s'aconsegueix com es diria amb anglès un '' Total Commitent ( compromís total ) ''amb la carrera colonial. Al final, no va tindre un impacte equitatiu en tota la població ni en tots els àmbits econòmics, especialment en el cas britànic, que ha sigut àmpliament investigat. Els principals beneficiats van ser aquells sectors econòmics que van realitzar inversions en companyies colonials, mentre que la seua contribució per a cobrir les despeses de l'administració colonial va ser mínima. Les classes mitjanes, a través dels seus impostos, van ser les que van aportar a aquestes despeses, obtenint escassos o nuls beneficis de l'expansió imperial de la seva nació. A continuació puntualitzaré diverses causes que van influir més properament amb el desenvolupament d'aquesta expansió imperialista. El floriment del Nacionalisme ( s. XIX a Europa ) – exalta/glorifica la pertinença a una nació, independentment de si aqueixa nació és sobirana, dependent, opressora, o oprimida - L'imperialisme, és el resultat, inevitable del nacionalisme, però fa més referència a la relació de sotmetiment econòmic, polític, militar o cultural, d'una nació, o d'un grup de nacions, per una altra. És, al seu torn, un producte inevitable del desenvolupament desigual i de l'existència d'aqueixes mateixes nacions – Sense oblidar que es considerava que un major número de colònies donava major estatus, per tant, un tema de prestigi (Equipo editorial, 2019)– Vull finalitzar, amb les justificacions d'aquestes causes de L'imperialisme: la missió civilitzadora de l'Home blanc, Superiorat Racial – en una Europa Racista on l'Europeu era la raça superior, donar peu a diverses actuacions sense justificació – (Aguirre, 2021).

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (9 Kb) pdf (85 Kb) docx (12 Kb)
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com