L'Europa feixista
Enviado por samara porras miranda • 30 de Marzo de 2022 • Trabajo • 729 Palabras (3 Páginas) • 106 Visitas
Samara Porras Miranda 4°B
L'Europa feixista
Itàlia va viure una important crisi després de la I Guerra Mundial, basada en el desencantament pels tractats de pau, els problemes econòmics de l’atur i la inflació, el creixement del comunisme i anarquisme i la debilitat de la democràcia italiana. Això va fer possible l’aparició del Partit Nacional Feixista de Mussolini i la seva milícia, els camises negres. La marxa sobre Roma va provocar la dimissió del govern democràtic socialista i el rei va donar el poder a Mussolini, el qual va establir les bases de la dictadura que iniciaria l'any 1925. Aquestes són les seves característiques la prohibició de tots els partits excepte el feixista, eliminació del Parlament i formació d’un grup d’elit elegit per Mussolini, organització de les camises negres com a policia secreta i signatura dels pactes de Laterà amb el Papa.
Per una banda, entre les causes de l’ascens del nazisme a Alemanya es troben el sentiment d’humiliació del Tractat de Versalles, la debilitat del govern democràtic de la República de Weimar i les greus dificultats econòmiques. És així com Hitler funda el partit nazi i l'any 1923 intenta un cop d’estat, però fracassa i és empresonat. Una vegada surt de la presó, les greus conseqüències de la crisi de 1929 a Alemanya, fan que el partit nazi creixi fins que el 1933 Hitler aconsegueix guanyar les eleccions i es converteix en canceller d’Alemanya. El 1934, el president d’Alemanya, mor i Hitler decideix unir els dos càrrecs iniciant-se la dictadura nazi. La dictadura de Hitler es basa en la supressió de les llibertats i drets, la dissolució dels sindicats i la resta de partits, la clausura del Parlament i la persecució de l’oposició. El III Reich establirà un sistema autàrquic, els fonaments del qual seran la construcció d’obres públiques per generar ocupació, la prioritat de la indústria pesada i l’impuls econòmic vinculat al gran suport de molts empresaris.
Per altra banda, les ànsies de poder i control del continent europeu i d’estendre les seves idees causen la II Guerra Mundial, a part de l’incompliment del Tractat de Versalles per Hitler, la frustració d’Itàlia per no aconseguir territoris després de la I Guerra Mundial, la política no agressiva d’Anglaterra i França després de les invasions alemanyes, l’imperialisme alemany, italià i japonès, la crisi econòmica dels anys 30, la debilitat de la Societat de Nacions i la signatura dels pactes bèl·lics. Es van crear dos blocs enfrontats, per una banda els Aliats els Estats Units, Anglaterra, França, URSS i la Xina com a principals. I per altra banda, els països de l’Eix Alemanya, Itàlia i el Japó. La guerra s’inicia el 1939 amb la invasió de Polònia entre els nazis i els russos. En aquests moments, Anglaterra i França li declaren la guerra als alemanys. El 1940 l’exèrcit alemany ocupa gran part d’Europa, des de Bèlgica organitza el Pla Groc per envair França i aconsegueix l’evacuació dels aliats a Dunkerque. El 1942 és el principal any de la II Guerra Mundial, ja que tres batalles significaran un canvi de signe en la guerra. L’any 1943, l'URSS recupera Polònia i l’est d’Europa, els americans i els anglesos recuperen Grècia des d’Àfrica i també comencen la invasió d’Itàlia, que queda dividida en dues parts el nord controlat pels nazis i el sud controlat pels Aliats, Mussolini és capturat pels aliats però rescatat pels nazis. El 1944 els aliats recuperen tota la península Balcànica i tota Itàlia. Mussolini és capturat de nou i assassinat. Els finals de la guerra van produir l'any 1945, a l’abril acaba la guerra a Europa amb la batalla de Berlín, els russos arriben a la capital i Hitler és suïcida al seu búnquer. El segon final és a l’agost, Japó havia decidit no rendir-se i el president Truman ordena l’atac amb bombes atòmiques. Es duran a terme tres reunions per signar la pau a les ciutats de Teheran, Ialta i Potsdam, on es decidirà la divisió i repartiment d’Alemanya, la creació de Polònia, la creació de l’ONU i quedarà palesa la tensió entre els EUA i l'URSS que donarà pas a la Guerra Freda. Entre les conseqüències destaquen més de 50 milions de morts i 35 milions de ferits, refugiats, destruccions i inflació, EUA i URSS com a superpotències mundials, creació de l’ONU, desenvolupament de l’aviació civil i els ordinadors, augment del paper de la dona en el món laboral.
...