L’organització durant el paleolític i neolític
Enviado por nuria_m22 • 23 de Septiembre de 2022 • Apuntes • 351 Palabras (2 Páginas) • 61 Visitas
1.1 L’organització durant el paleolític i neolític
1,2 milions d’anys homo antecessor a la península.
Paleolític (800.000-5.000 a.C): eren societats depredadores (caça i recol·lecció), nòmades i eren grups reduïts. Va tenir lloc el procés d’hominització (transformacions biològiques)
Inferior (800.000-90.000 a.C)
Mitjà (90.000-35.000 a.C)
Superior (35.000-5.000 a.C)
L’art rupestre (pintures damunt roca) comencen al paleolític superior.
Cantàbria (Altamira i el Castillo) -> coves profundes i fosques, representació d’animals amb naturalisme, mans i signes abstractes. Utilització policromia (combinació colors). Motivacions màgiques o religioses.
Llevantina (Valltorta i Cogul) -> roques ben il·luminades, representació éssers humans en escenes diverses. Figures esquemàtiques i estilitzades. Monòcromes (pocs colors)
Neolític (5.000-3.000 a.C): eren societats productores a causa de la difusió de corrents culturals del Pròxim Orient. Practicaven economia productiva, agricultura i pasturatge d’animals juntament amb la caça i la recol·lecció. Tornen sedentaris i per això sorgeixen els primers poblats i s’afavoreixen noves activitats (ceràmica, teixits…). Principals jaciments neolítics en la dona del Llevant Peninsular.
3.000 a.C. -> les Balears són colonitzades per pastors i agricultors de zones de la costa Mediterrània.
Megalític o edat dels metalls
És l’inici de societats complexes caracteritzades per la segmentació i la jerarquització, no hi ha igualtat. Divisió del treball mitjançant l’especialització de funcions que dona lloc al desenvolupament de tècniques metal·lúrgiques.
Coure (2.999-2.000 a.C) -> es relaciona amb el megalitisme (tombes col·lectives fetes amb grans
pedres). Tipologies d’edificacions freqüents son els menhirs (pedra vertical) i els dòlmens (pedres verticals amb una horitzontal al damunt).
Sorgeixen estructures protourbanes amb poblats fortificats amb muralles com son els de Los Millares (Almeria) on es notava més la jerarquització social.
Cultura del vas campaniforme (2.500 a.C) elaboració ceràmica en forma de campana invertida relacionada amb el comerç del metall.
Bronze (aliatge de coure i estany 1.700 a.C) s’estén pel sud-est i nord-oest peninsular i les Balears.
Cultura de El Argar (Almeria) es desenvolupa un urbanisme incipient amb poblats fortificar-se, carrers estrets i empedrats i habitatges rectangulars. Societat estratificació amb una classe privilegiada.
Cultura talaiòtica (1.000 a.C Balears) metal·lúrgia del bronze, poblats emmurallats i construccions megalítiques com els talaiots, les taules (exclusiu Menorca) i navetes.
Final edat bronze es desenvolupa la Cultura dels castros pel nord-oest
...