Anàlisi D'una Obra Musical
Enviado por ElisabetG8 • 18 de Noviembre de 2014 • 1.031 Palabras (5 Páginas) • 497 Visitas
Anàlisi d'una obra musical
Tot i que no sempre es poden comentar tots els aspectes que trobaràs a continuació, quan fas un anàlisi musical cal tenir en compte:
A Anàlisi formal-estructural:
1. Aspectes estructurals/ formals
2. Aspectes melòdics
3. Aspectes rítmics
4. Aspectes dinàmics
5. Aspectes tímbrics / agrupació instrumental
6. Aspectes texturals
1. Aspectes estructurals / formals
Discriminació i anàlisi perceptiva de:
o els elements estables (motius, temes, frases)
o els elements de transició (passatges pont i conductius)
o les principals característiques estructurals del conjunt d’una secció
o el nombre de seccions
o la forma global de l’obra en el cas que aquesta s’escolti íntegrament
Si és posible, representar gràficament l’estructura de l’obra: emprant lletres ( AB, ABA..., bé amb grafía no convencional (per a elements que es repeteixen utilizar el mateix símbol). Aquesta representació ens pot ajudar a l’hora d’ubicar els altres elements del llenguatge musical i observar la seva utilització al llarg de l’obra. Formes bàsiques: Simple (A), Binària (AB), Ternària (ABA), Rondó (ABACA),Estròfica (a a a a), Copla Tornada (a B), formes imitatives (motet, fuga), tema amb variacions, sonata, formes cícliques, improvisatòries...
2. Aspectes melòdics
Discriminació i anàlisi perceptiva de:
o la tessitura i l’àmbit
o els començaments (anacrúsic, tètic, acèfal), i el finals (suspensiu-conclusiu) de la frase
o els processos complementaris de tensió i distensió i d’antecedent-conseqüent
o el tractament del material melòdic: diatonisme (tonal/modal) /cromatisme
o l’evolució melòdica predominant per graus conjunts, salts o equilibri d’ambdós
o En el cas que es tracti de música vocal s’avaluarà la relació del fraseig musical amb els versos o l’estructura estròfica del poema
Si és possible, Identificar si l’obra és tonal o pertany a un altre sistema d’organització (modalitat, atonalitat). Percebre l’escala o el mode (Mayor o menor, d’altres: dóric, frigi, lidi, mixolidi, eólic). Percebre la successió bàsica d’acords o cadences més importants (suspensives o conclusives). En la melodía podem dibuixar el seu perfil (línia recta/plana o curva/ondulant, ), analitzar la seva intervàlica (si es tracta de una melodía amb salts o una línea melódica més continua, o si presenta algún interval característic), si es composa de frases regulars – nº de compassos-, estructura de las frases, si té un àmbit ampli/obert o reduït/ estret, si es mou en el registre greu o agut..., si la melodía es clara i neta o bé es tracta d’una melodía ornamentada. Si la melodía flueix o bé es una melodía discontinua.
3. Aspectes rítmics
Discriminació i anàlisi perceptiva de:
o els patrons i canvis de figuració rítmica
o la mètrica i el compàs
o la rellevància del factor rítmic en l’obra
Intentar interioritzar el cor de la música (pulsació) i d’acord amb aquest indicar aproximadament el tempo o velocitat de l’obra(lent, mig o rápid) i si es produeixen variacions de ritme (agògica), el tipus de ritme (lliure, mètric, rítmic), compás (binari, ternari, quaternari, a un, d’amalgama) i subdivisió (binària, ternària), començament (anacrúsic,tètic, acèfal), figuracions rítmiques (duració-element quantitatiu-) mes reiterades ( figura predominant, ritme marcat, amb obstinats, variat,...) i ámbit rítmic, presència de desplaçaments d’accents (accentuació element qualitatiu): síncopes, notes a contratemps, accents en parts dèbils. Transcripció dels principals motius rítmics de l’obra.
4. Aspectes dinàmics
Discriminació i anàlisi perceptiva dels diferents graus d’intensitat sonora:
o l’ ús de crescendo i/o decrescendo (paper dels reguladors)
...