Psicologia del desarrollo y cuales son sus progresos
Enviado por mariarodes • 15 de Noviembre de 2015 • Monografía • 2.660 Palabras (11 Páginas) • 114 Visitas
MARIA RODÉS
PAC A: PROCESSOS FÍSICS EN L’ADOLESCÈNCIA, JOVENTUT, ADULTESA I VELLESA
PREGUNTA 1
A. Canvis físics i les seves possibles repercussions psicològiques:
- L'augment de pes: El nivell de satisfacció amb la imatge canvia entre nois i noies. Les noies mostren es mostren menys satisfetes sobretot amb el tema del pes i això repercuteix en la seva autoestima. Els preocupa el que elles creuen que és excés de pes i això pot derivar en l’adopció de règims d'alimentació restrictius. En el pitjor dels casos, aquests règims poden convertir-se en trastorns d'alimentació anomenats anorèxia i bulímia nerviosa.
Una activitat interessant per tutoria seria passar el documental “21 días sin comer. Conviviendo con l’ anorèxia”, on la reportera Samanta Villar deixa de menjar (supervisada per especialistes) per explicar en primera persona els canvis físics i psíquics que pateix el seu organisme com a conseqüència d’això. A més, durant aquest període de temps conviu amb persones que tenen anorèxia y bulímia. A través del documental podem constatar que amb la dieta no es juga ja que és la porta d’entrada en els trastorns de la conducta alimentaria.
Després del visionat seria interessant obrir el diàleg amb els alumnes i debatre de forma crítica sobre els cànons estètics imposats per la moda, el culte a la primesa i tot allò que es vol imposar a les dones d'avui a través dels mitjans de comunicació.
- El desenvolupament mamari en les noies i l'aparició del borrissol facial, el canvi de veu i l'augment del penis en els nois: Tots aquests canvis transformen l’autoimatge dels adolescents que fa que es qüestionin el seu atractiu. Afecten als processos psicològics fonamentals vinculats al seu autoconcepte al grau de satisfacció amb aquest.
La percepció que tenim del nostre cos forma una part important del nostre autoconcepte influint notablement en la nostra autoestima. Preguntes com “ per què a ell no li creix cabell?, “per que m’han crescut els pits d’aquesta manera?,” per què sóc el més home d la classe?,etc. són la mena de dubtes que experimenten els alumnes que entren en l’adolescència, els quals poden generar estats d’ansietat, preocupació o frustració i generar forts complexes en els estudiants que minven la seva autoestima. Una forta caiguda de l’autoestima corre el perill de generar un trastorn depressiu que inclou un estat d’ànim negatiu acompanyat de problemes somàtics, cognitius i de conducta. En el pitjor dels casos pot portar al suïcidi.
Seria interessant fer una activitat a tutoria que ajudés als alumnes a reforçar la seva autoestima. Per exemple es podria realitzar el següent joc:
Joc del focus: Es fan grups de sis persones. A cada persona se li dona un paper. En cada grup un membre ha de ser el protagonista durant dos o tres minuts., situant-se al centre. Mentre esta al centre, la resta de persones del grup escriuen al paper una qualitat positiva que observen en la persona que fa de focus. Tallen la franja de paper amb la qualitat escrita i li donen. Segueixen jugant fins que totes les persones hagin estat focus. Després, en cada grup es comenten les constel·lacions de valors i qualitats positives de cada un.
- La menarquia: Té un cert impacte emocional per a les noies. Segons l’estudi de Petersen (1983), l’arribada de la menstruació pot generar por però també alegria degut a que la menstruació significa l'accés a la categoria de dona i l’abandonament conseqüent de la categoria de nena. Les noies precoces poden experimentar més dificultats. Un risc d’aquest esdeveniment és la possibilitat d’embaràs no planificat.
A tutoria, cal informar als alumnes sobre aquest fenomen tant pel que fa als trets biològics com a la seva significació personal. Una activitat possible seria projectar un vídeo didàctic sobre educació sexual, el procés menstrual i la reproducció, ajudant així a superar els tabús i prejudicis sobre el cos i la sexualitat femenina. Després seria convenient fer una xerrada que toqués els següents temes:
D’una banda, motivar en les alumnes la manifestació de la presència de la menstruació en els ambients quotidians. D’aquesta manera les adolescents sentirien que tenen més control sobre aquest esdeveniment i deixarien de viure-ho com un secret, considerant la menstruació com una simple manifestació de que el desenvolupament segueix el seu curs natural. D’altra banda, conscienciar als alumnes sobre la possibilitat d’embaràs i els diferents mètodes anticonceptius que existeixen per evitar-lo.
B. Tres possibles conductes de risc i les conseqüències d'aquestes:
- Consum d’alcohol i drogues: En els últims anys de l'adolescència augmenta d'una manera considerable el consum de totes les drogues. L'alcohol i la nicotina són les substàncies que més es consumeixen en la joventut. Les possibles conseqüències del seu consum són:
- Addició.
- Conflictes familiars.
- Problemes de salut per part de la persona que consum.
- Absentisme escolar i baix rendiment acadèmic.
- Salut mental pèssima amb baixa autoestima, amb estats d’ ànim adversos.
- Escasses possibilitats d’ èxit futur.
- Problemes econòmics, legals i laborals associats a estats d’addicció o baixa autoestima i baix desenvolupament personal.
- Rebuig social.
- Pèrdua de motivació i expectatives.
- Conducta sexual de risc:
Les conseqüències de les conductes sexuals de risc són:
- Embaràs no planificat
- Interrupció voluntària de l’embaràs
- ETS i SIDA
- Experiències traumàtiques en les primeres relacions amoroses dels joves.
- Delinqüència juvenil: Segons fonts policials espanyoles, els delictes més comuns són el robatori d'objectes i a persones i el comerç de drogues. Algunes de les conseqüències de la delinqüència juvenil són:
- El desequilibri mental
- La desintegració familiar o el deteriorament del nucli familiar.
- Pèrdua de valors
- Adquisició de patrons de conductes negatives.
- Carències de habilitats socials.
- Problemes d’empatia.
- Falta de sensibilitat social.
- Problemes de disciplina a l’escola.
- Inadaptació escolar: fracàs i abandonament dels estudis.
- Incapacitat per aconseguir metes normalitzades.
- Nul accés a la cultura en general.
- Falta d’identificació amb el grup de iguals a l’escola.
Des de la classe de tutoria seria interessant passar una pel·lícula que tractés el tema de l’addició com “ Réquiem por un sueño” (Darren Aronofsky) o “ Trainspotting” (Danny Boyle) per tal d’augmentar i clarificar la percepció de risc que sempre ha d’acompanyar al consum de drogues de qualsevol tipus. Ambdues pel·lícules mostren vides de joves destrossades pel consum de drogues. Després es podria generar una xerrada o diàleg amb els alumnes, assegurant-nos de que donem la informació adequada per prevenir, promoure i facilitar alternatives d’ocupació del temps lliure i desmitifiquem falses creences en quant al consum i el control. Una altra activitat interessant per part de l’equip de tutoria seria entrar en contacte amb professionals que garanteixin l’accés dels alumnes a la informació útil i real del que suposa caure en actuacions d’addicció.
...