ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Apunts història Econòmica


Enviado por   •  6 de Enero de 2023  •  Resumen  •  13.299 Palabras (54 Páginas)  •  75 Visitas

Página 1 de 54

 HISTÒRIA ECONÒMICA

  • APUNTS SEGON APARTAT D'HISTÒRIA ECONÒMICA

LA  REVOLUCIÓ INDUSTRIAL:

No és una revolució, és diu així perquè va ocórrer la revolució francesa i així gran Bretanya fa una revolució econòmica (la seva evolució).

Aquesta evolució comença al segle XVI, van arribar a Amèrica, perquè érem pobres, més pobres que àrabs, xinesos, asiàtics. I el que fan els pobres és vendre als rics i són els que mouen cul. Van a buscar llocs on preus són alts i vendre’ls amb preu alt i guanyar més.

Els americans eren més pobres i no els hi podíem vendre, (així que traiem or i plata de ells.) PROBLEMA: Paradoxa de S. Gabriel,  tenir més diners i d’aquests més diners acaben produint no res, només inflació.

Pujant el  preu: INFLACIÓ, els productes són més cars.

Quan la inflació: pugen els preus però sol pugen només dels productes més consumits.

La noblesa europea i sobretot espanyola no es va veure afectada per la inflació.

Tot el or que hi havia a Europa i de sobte arriben vaixells tota ple d’or. Va arribar una Inflació fortíssim, va carregar se a l'economia castellana (on arribava l’or), com que arriba molt or pugen els preus i també els salaris, castellà vivia de la fabricació de llana (abans d'arribar or de Amèrica). Els costos pugen i també els preus de productes de llana, resulta més barat la tela fabricada d’Anglaterra (perquè no li havia arribat l’or de Amèrica).

Una tela castellana costa el doble que la de Inglaterra, així que la gent compra més tela d’Anglaterra i no la castellana.

Castella era un lloc ric, de sobte s'arruïna en 40 anys. Aquesta ruïna castellana, va acabar afectant a tota Europa, perquè l’or d’Amèrica ha anat circulant a tot Europa fent entrant a CRISI, i així la gent vol comprar barat . Quan hi ha crisi, exemple: retallen el sou del professor de la uni, com que han reduït el salari i llavors en compte de comprar un cafè bo ha de comprar un més barat, LA GENT CANVIA I COMPRA MÉS BARAT.

Volen comprar més barat (a la crisi de Europa) per estalviar. Encara que no sigui lo millor, no redueixo el consum sinó comprar allò més barat (una altra marca)

La manufactura, els GREMIS: associacions de productors que intenten controlar la producció. Gremi de botets, molts gremis.  A cada ciutat gremis diferents, hi havia gremis perquè la economia medieval és molt cíclica amb forts creixements de població o amb períodes de forts baixaments de població (pandèmies). Hi ha moments on en els gremis hi sobren sabates o sinó en falten per un augment de població. GREMIS: ESTABILITZAR POBLACIÓ, ECONOMIA ANTICÍCLICA. Així no tots els gremis s’han de tancar, a canvi no podem tenir la quantitat de gremis (de sabates) que volem, hi ha un Gremi que ho administra. També els gremis controlen el mercat:                                                                      1, controlant el PREU (en el que has de vendre).                                                                                                  2. controlant la PRODUCCIÓ (has de fer el nombre de productes que et diuen, ni més ni menys). El gremi també et diu quin tipus de productes (tipus de sabates i la qualitat), tots han de fer les mateixes, tots ofereixen el mateix producte i estaven al mateix carrer tots.

El problema dels gremis és que no deixaven produir més barat i amb mala qualitat, és lo que necessitaven els del segle XVII, això s’anomena: PROTOINDÚSTRIA, és un procés d'industrialització dels gremis fins ara (fàbriques):

1.  Primer pas d’aquest PROTOINDÚSTRIA: putting-out System:  (sistema domèstic), es basa en: exemple: Un botiguer  ven bolígrafs bons i cars. Hi ha una crisi i no s’ho poden permetre però el gremi no ho fa, vol bolígrafs cars i bons, llavors el que fa és anar als pagesos que no tenien feina (en l’hivern) i els hi van fer un tracte: Tu durant l’hivern tens feina i els productes seran molt més barates (els hi venen el cuir i després a l’estiu han d’haver produit les sabates a casa, i així era més barat). Putting out: és fica afora de la fàbrica i en els períodes de crisi.                                                                                                                      Així havia productes barats i amb mala qualitat perquè hi havia una crisi.                                                       Com que ara la llum és més cara, la gent intenta comprar productes barats i amb qualitat baixa.

2. El segle XVIII, és un segle de creixement on la gent vol comprar productes més bons, lo que fan és dir als pagesos que treballin en un local amb unes màquines i el senyor vigila com produeix els productes (vigilar si ho fan bé): Això és anomenat Putting-in system. Aquesta gent no cobra un salari, cobra per peça produïda.  INTENTAR MILLORAR QUALITAT SENSE PUJAR MOLT ELS PREUS. Si tu vols augmentar la qualitat, has de controlar la producció dels productes, centralitzant la producció.

3. Al segle XIX, continua el creixement, els rics compren productes de bona qualitat, va aparèixer màquines més complexes i més cares. Aquest comerciant canvia de comerciant a fabricant ja no estem en un sistema (anterior), estem: Factory system. Hem transformat el putting in en  fàbriquess, és una evolució (de un a l’altra). En aquesta fàbrica, fem utilitzar les màquines a tope i que el treballador sigui com una màquina. No els pagarà la feina sinó les hores treballades.

TAYLORISME,  com convertir les persones en màquines (manera per amortitzar les màquines cares).                                                                                                                                 -Com passem de ser més pobres a més rics (Europa): Aparició de la economía política és la teoria de com organitzar l’estat per aconseguir el creixement econòmic. És a dir, tenim una cosa que és diu ESTAT, per a que sigui un instrument per al creixement econòmic. La teoria de com agafar l’estat i utilitzar ho com a instrument (teoria econòmica).

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (53 Kb) pdf (262 Kb) docx (802 Kb)
Leer 53 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com