ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Organització social/ independentisme


Enviado por   •  18 de Noviembre de 2022  •  Trabajo  •  3.725 Palabras (15 Páginas)  •  56 Visitas

Página 1 de 15

                Aina Casas i Espina

                 Facultat de Psicologia

                UAB

XARXES SOCIALS, ORGANITZACIÓ COL·LECTIVA I INDEPENDENTISME CATALÀ

INTRODUCCIÓ:

Actualment resulta difícil trobar consens en l’explicació del que implica, significa i és un moviment social.  Aquest fenomen d’acció col·lectiva és interpretat i conceptualitzat de formes molt diferents, inclús contradictòries. Constitueix un fenomen de gran magnitud en un context de canvis en els que les demandes de la ciutadania, col·lectius i societat organitzada són cada cop més decisives a l’hora de prendre decisions polítiques.  Les accions dutes a terme per cada col·lectiu, amb graus diferents d’organització, objectius variables i durades diferents han sigut interpretades de formes molt diverses  (Vidal , 1999).

Entendrem els moviments socials segons descriu Charles Tilly,  com a organitzacions globals formades per diferents grups d’interessos. Dites organitzacions inclouran les capes més significatives de la societat, com són els obrers, grups de dones, estudiants, joves i l’estrats intel·lectuals. Aquests diferents grups d’interessos de la societat estaran units per un denominant comú, que, sovint serà l’absència percebuda, per totes les capes socials, de democràcia (Tilly, 2009).  L’acció pública, per altre banda, la descriurem com a la manera en que una societat construeix, qualifica els problemes col·lectius i elabora respostes, continguts i processos per abordar-los.

Resumim moviment social com a una síntesi de tres elements:

  • Un esforç públic per traslladar a les autoritats pertinents les reivindicacions col·lectives.
  • L’ús combinat d’algunes de les següents formes d’acció: creació de col·lisions, associacions amb una finalitat específica, reunions públiques, manifestacions, declaracions a/i en els mitjans públics i propaganda.
  • Demostracions WUNC: Valor, Unitat (insígnies, pancartes), Número (recompte d’assistents, firmes de peticions) i Compromís (participació visible)

Cal diferenciar però els antics moviments socials (moviments obrers, anarquistes, etc) dels nous moviments socials (feminisme, ecologisme, LGTBI), nascuts en el context de l’estat del ben estar i la societat de consum, dels anys 60. I els novíssims, dels 2000 cap endavant, on han sorgit una sèrie de canvis, principalment per l’ús d’internet com a forma de comunicació i com a tàctica de lluita. Ja no només hi ha lluita política als carrers en forma de diaris, graffitis, etc, sinó que les protestes estan organitzades a traves de diferents webs o espais virtuals. Primer van ser blogs o correus, i després van anar constituint-se en les xarxes socials com Twitter. Xarxes on els activistes solen anar per davant d’aquells que intenten reprimir-los.

En un article al que fa referència Javier Toret (2013) de Manuel Castells (2009), es conceptualitza, caracteritza i diferencien els moviments socials que utilitzen internet per al canvi cultural, de les polítiques insurgents, les quals objectiu principal és el canvi polític. Ambdues tenen actors i dinàmiques diferents, però tenen un punt comú, la comunicació de masses habilitada per les TIC.

Les generacions nascudes rere els anys 80 han rebut diversos noms sota denominadors comuns: adolescents nascuts sota un flux de trets comuns capaços de fer ús d’internet millor que els adults. Aquestes han configurat la seva visió de vida i del mon. Això genera noves formes de protesta, on els joves de diferents països van a manifestacions convocades per les xarxes. Així naixen la generació @, capaços d’estar en línia i fora de línia, i la generació #,  capaços d’estar connectats de manera especialitzada o segmentaria, i de manera deslocalitzada i mòbil a una o varies eines de la web social amb característiques socials i culturals pròpies. Exemples de la connectivitat segmentària serien Facebook i Twitter (Feixa, Fernàndez-Planellas y Figueras-Maz, 2016). Allò essencial doncs és l’impacte cultural d’aquestes noves tecnologies.

A l’any 2011, un seguit de successos va impulsar una rebel·lió a nivell mundial, una rebel·lió interconnectada. Això va suposar una nova manera de mobilitzar-se i organitzar-se, un nou comportament polític col·lectiu auto organitzat. Els aixecaments del món àrab, l’experiència del 15M a Espanya (el moviment dels indignats), l’expansió a estats units del moviment occupy, etc. Una xarxa digital en creixement que va intercomunicar a tots els moviments sense organització prèvia, i que va aconseguir erosionar la legitimitat dels poders constituïts, fent propi l’espai urbà. Xarxes humanes i digitals es van unir compartint llengües i emocions, sabers i diferents capacitats per a  poder crear un contra diagnòstic de la crisi social i econòmica. Per altre costat dites pràctiques socials van crear una potencia col·lectiva a través de les xarxes socials i digitals, convertint-se en llocs de conspiració i difusió d’una critica social transversal i massiva als sistemes de poder, amb especial èmfasi en els intermediaris polítics, mediàtics i els grans responsables de la crisi financera (Toret, 2013). En aquest context, neix el concepte de “multitud connectada”, que pot ser definit com a la capacitat de connectar, agrupar i sincronitzar a través de dispositius tecnològics i comunicatius i en torn als objectius i els cossos d’un gran nombre de persones en temps, espai, emocions, comportament i llengües. Des de la perspectiva del sistema en xarxa, la tecnopolítica pot descriure’s com a la capacitat de dites multituds per crear i automodular la acció col·lectiva.

Així doncs, veiem que la tecnologia  ha transformat la manera de percebre o plantejar el canvi social en els últims 20-30 anys, ha facilitat l’execució dels tres punts esmentats anteriorment, i  ha deixat de caure en allò criticable ferventment per passar a engrossir les files dels recursos legítims de qualsevol protesta social (Sádaba 2012). Com bé diu Tilly, estem en un moment de canvi en la comprensió dels moviments socials i activisme social, on les noves tecnologies de comunicació estan redefinint la organització i estratègia de dits moviments (Tilly, 2005).

El moviment de peça realitzat per els moviments socials cap a estratègies de relació més estretes i intenses amb els mitjans de comunicació no ve donat únicament per l’aparició de la comunicació mediat per les xarxes d’ordinadors (Matterlart, 2002). Cal tenir en compte dos factors: El primer serà tenir en compte el desplaçament polític cap al terreny mediàtic, quelcom que afecta a qualsevol ideologia política, institucions i forces polítiques . Fet que implica un canvi d’escenari en el terreny de la lluita política. Així doncs, arrel de les noves eines de comunicació, la política ha sofert un canvi cultural. Les noves representacions  de la comunicació han d’encabir-se en l’escenari polític, i del Govern obert: la optimització del vincle entre govern i ciutadans a través de les noves tecnologies de comunicació. Qualsevol govern que decideixi fer-se obert i s’instal·la a la xarxa com a vàlua de la seva existència, pateix una transformació en els seus continguts i es converteix en un espai per a tots (Calderon y Lorenzo 2010). Les inquietud i les propostes de la ciutadania i de diversos col·lectius s’introdueixen en l’univers de la democràcia digital, on tots tenen l’opinió autoritzada.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (27 Kb) pdf (166 Kb) docx (193 Kb)
Leer 14 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com