ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Activitats inicials. En la orilla del universo


Enviado por   •  14 de Mayo de 2023  •  Trabajo  •  414 Palabras (2 Páginas)  •  43 Visitas

Página 1 de 2

ACTIVITATS INICIALS

A5 En la orilla del universo

En la orilla del universo

Visiona el vídeo de Carl Sagan: «A la riba de l'oceà còsmic 4/7» i contesta les preguntes que se t'indiquen. Océano cósmico

a) Què pensa Carl Sagan de la vida extraterrestre? Per què existeix la vida només a la Terra?

Ja que a pesar del seu optimisme, per a la recerca de vida extraterrestre, Sagan va assegurar que els primers indicis de vida extraterrestre serien trobats, en microorganismes i no ovnis. Que els estàndards d’evidència requerien ser més rigorosos. Fins “ara, només hem sigut capaços d’interactuar entre nosaltres, al nostre planeta, i encara hi ha llocs als que no hem pogut arribar-hi, espècies no descobertes, les probabilitats que s’han de donar perquè hi hagi vida en un planeta són molt baixes, però no impossibles.”

b) Per què va pensar Eratòstenes al segle III aC que la Terra era rodona?

Com va determinar el seu radi?

Eratòstenes va pensar al segle III aC que la Terra era rodona perquè va observar que els raigs del sol incidien de forma diferent en dos llocs separats per una gran distància: Siena i Alexandria. A Siena, en el solstici d'estiu, els raigs caïen perpendicularment i no produïen ombra, mentre que a Alexandria sí que ho feien. Això només podia explicar-se si la superfície de la Terra era corba .

Va mesurar l'ombra que produïen els obeliscos del pou de Siena i el d’Alexandria a la mateixa hora i moment del dia, havent calculat la distància entre els 2 obeliscos i va concluir que com que una de les ombres era molt més llarga que l’altre va la Terra era esfèrica.

Per determinar el radi de la Terra, Eratòstenes va mesurar l'angle de la sombra a Alexandria i va calcular la distància entre les dues ciutats. Sabent que l'angle era el mateix que el de l'arc de circumferència que definien les dues ciutats, va aplicar una regla de tres i va obtenir que el radi era d'uns 250.000 estadis , una unitat de mesura grega que equivalia a uns 160 metres. Això donava un valor aproximat de 40.000 quilòmetres pel perímetre de la Terra, molt proper al valor actual. Eratòstenes va demostrar així la potència de les matemàtiques per comprendre el món.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (2 Kb) pdf (38 Kb) docx (8 Kb)
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com