ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Introdució A L'endocrinologia


Enviado por   •  14 de Marzo de 2015  •  559 Palabras (3 Páginas)  •  98 Visitas

Página 1 de 3

INTRODUCCIÓ A L’ENDOCRINOLOGIA

El sistema endocrí està constituït per les glàndules endocrines o de secreció interna. Aquestes glàndules sintetitzen i secreten HORMONES, que són unes molècules que actuen en l’organisme com a missatgers químics i ho fan a concentracions molt baixes, com si fossin catalitzadors de reaccions ja existents.

Les glàndules endocrines (Fig. 1), secretores d’hormones, es troben repartides per tot l’organisme i estan molt irrigades, és a dir, presenten molts vasos i capil·lars sanguinis al seu voltant, de manera que quan es secreta una hormona aquesta pot passar al torrent sanguini i arribar fins a l’òrgan o teixit on ha de dur a terme la seva funció i que anomenem DIANA. Els teixits diana presenten receptors específics per a les hormones. Hi han casos en que una mateixa hormona pot produir efectes en diferents dianes i també es dóna que diferents hormones actuïn sobre una mateixa diana.

Les hormones no són secretades de forma constant i continua sinó de forma polsàtil, és a dir, en resposta a estímuls determinats que indiquen que es requereix l’alliberament i acció d’aquella hormona en un moment donat. Per exemple: les cèl·lules beta-pancreàtiques no secreten insulina constantment sinó només quan, després d’un àpat, augmenten els nivells de glucosa en sang.

A l’organisme podem trobar les hormones de forma lliure o bé les podem trobar unides a proteïnes (del tipus globulina). Només són actives i poden dur a terme les seves funcions quan es troben lliures, és per això que viatgen pel torrent circulatori unides a proteïnes (i per tant, inactives) fins que arriben al teixit diana, llavors es desuneixen de la proteïna transportadora (quedant així actives per dur a terme la seva funció) i poden ser reconegudes de forma específica pel receptor. Recorda: les hormones no actuen mai directament sobre el teixit diana sinó que ho fan sobre receptors específics que presenten les cèl·lules d’aquest teixit.

Classificació de les hormones segons la seva estructura química:

- Amines (derivades d’aminoàcids):

o Catecolamines (noradrenalina i adrenalina)

o Hormones tiroidees

o Melatonina

- Hormones esteroides (derivades del colesterol, per tant, lipídiques):

o Glucocorticoides (com el cortisol)

o Mineralocorticoides (com l’aldosterona)

o Testosterona

- Proteïnes (més de 10 aa) i pèptids (menys de 10 aa):

o ACTH, GH, PRL, insulina, glucagó (proteïnes amb funció hormonal)

o ADH, OXT (pèptids amb funció hormonal)

o FSH, LH, TSH (proteïnes unides a glúcids –glucoproteïnes-)

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (4 Kb)
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com