ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Legislacion Mercantil


Enviado por   •  22 de Mayo de 2014  •  2.109 Palabras (9 Páginas)  •  207 Visitas

Página 1 de 9

1. LEGISLACIÓ MERCANTIL

- El dret mercantil regula l’activitat económica que desenvolupa un empresari, és a dir, l’activitat económica que es du a terme en una empresa.

- Podem incloure questions com l’empresa, l’empresari, la forma juridica de l’empresa, la comptabilitat, la publicitat i la protecció de l’activitat empresarial.

- El codi de comerç es el principal marc de les operacions mercantils a Espanya.

- Segons el CC, en tot el referent als contractes mercantils (requisits, modificacions, extincions) l’ordre d’aplicació es: primer el Codi de Comerç i les lleis especials, i despres el dret civil.

- El codi de comerç no compren tota la legislació mercantil: gran part de les disposicions es troben a les lleis especials, degut que les activvitats de l’empresa son canviants i evolucionen molt rapidament. Aquestes lleis son moltes, i molt canviants.

Obligacions i drets de l’empresa

- Un dels principals objectius d’una empresa es obtenir beneficis, i per aixo te llibertat d’actuar per tal d’obtenir-los.

- Aico no exclou que l’empresari tingui una responsabilitat social i que hi hagi iuna serie de normes a les que ha d’adaptar-se: comptables, de competencia i publicitat, a la propietat infustrial, a la defensa del consumidor, i les del RM.

- Normes comptables: Una part del codi de comerç recull les obligacions que te l’empresa en matèria de comptabilitat, entre les quals hi ha les següents:

o S’ha de dur a terme una comptabilitat ordenada, adequada i que permeti un seguiment cronologic de les operacions, aixi com l’elaboracio de balanços i inventaris. També ha de portar un llibre d’inventaris i comptes anuals.

o La comptabilitat la portara o el mateix empresari, o una persona degudament autoritzada.

o Les societats mercantils, han de portar a ms, un llibre d’actes, on constaran els acords adoptats en les juntes o d’altres organs de la societat, un resum dels afers tractats, les intervencions de les quals s’hagi demanat constancia i els resultats de les votacions.

- Competencia i publicitat: per a garantir la competencia lleial en els mercats, s’han creat lleis de defensa de la competencia:

o La llei de cometencia sanciona conductes que puguin impedir, restringir o falsejar la competendia del mercat nacional: fixacio de preus al marge de la llei d’OiD, el repartiment de mercats o de fonts d’aprovisionament... etc.

o La llei considera deslleial ometre o falsejar veritats sobre el prodicte propi, o els actes que menystenen el producte competidor.

o La llei general de la publicitat preten que la publicitat es faci en un marc lleial, i per tant prohibeix la publicitat enganyosa, la deslleial o la subliminar.

- Propietat industrial i defensa dels consumidors: L’estat ha creat unes ormpes que emparen la propietat industrial a fi de protegir els creadors de nous invents alplicables al proces industrial, i als productors, fabricants i comerciants, amb la creacio de signes especials, que els distingueixen i els protegeixen de l’explotacio aliena.

o Invencions: compren patent d’invencio, models d’utilitat, models i dibuixos.

o Signes distintius: nom comercial, marques i retols d’establiment

o Aquesta llei,reconeix mitjançant la patent, a qu hiagi fet un nou invent, el dret d’explotació exclusiva. Totes les patents es publiquen al Registre de prop. Ind.

o El consumidor també esta protegit per la llei de defensa de consumidors i usuaris, que reconeixen el dret a indemnització per danys o prejudicis demostrats en el consum de productes, o en la utilització de bens.

- Registre Mercantil: Es un organisme de l’estat que te com a finalitat la publicitat oficial de les situacions juridiques dels empresaris, entre d’altres funcions. Segons el seu reglament, te com a objecte:

o Inscriure les empreses en el moment de la seva constitució segons marqui la llei. La constitució d’una societat mercantil o d’una entitat inscriptible exigeix l’obtenció d’una certificació favorable que reculli la denominacio de la societat com a subjecte juridic.

o Legalitzar els llibres de les empreses, el nomenament d’auditors de comptes i publicar els documents comptables.

o Inscriure els apoderats anomenats per les empreses.

- El registre mercantil es divideix en:

o Registres territorials, un en cada capital de provincia.

- Registre central, que reuneix la informació de tot l’estat. Es una institucio que permet l’acces a la informacio mercantl, un cop que les dades son ordenades i tractades, d’acord amb la normativa vigent. La publicitat formal del RMC te caracter meranent informatiu.

2. LEGISLACIO FISCAL (TRIBUTS, IRPF, IS, IVA)

- Estableix el marc legal per al desenvolupament dels diversos tributs i normes tributaries, defineix els principals conceptes, estableix l’estructura i el funcionament de les entitats i fixa el procediment per a la gestio de tributs.

Els tributs i les seves classes.

- Els tributs son la classe d’ingressos mes importants del pressupost de l’Estat.

- Son obligatoris per a tot els contribuients.

- La seva finalitat es obtenir recursos per a finançar la despesa, o controlar l’activitat economica del pais.

- Podem classificar-los en tres tipus:

o Taxes: prestacions de diners fetes a un ens public, en contraprestacio d’un servei public, o per la realització d’una activitat que proporcionen un benefici directe per a l’usari. (matricula universitat publica)

o Contriubucions: tributs que s’ingressen en un ens public per part d’un particular, per a un motiu determinat, pero el benefici no sera unicament per al contribuient sino per a tota la col•lectivitat. (enllumenat, millores urbanes)

o Impostos: pagamets exigits per les administracions sense que hi hagi una contraprestacio directa per al contribuient (no tenen un desti concret) (irpf, iss...)

Impostos i les seves classes.

- Els dividirem en dues classes: directes i indirectes.

o DIRECTES: tenen en compte la capacitat de pagament del contribuient, atenent al patrimoni o a la renda. Recauen directament sobre les persones o les empreses, ja sigui per l’obtencio d’un benefici, o per l’us d’un bé. Són IRPF, IS, IAE.

 IRPF: recau sobre les perones que han obtingut rendes procedents del seu treball, el seu capital o altres fons d’ingressos.

 IS: el paguen les societats mercantils pels beneficis que obtenen. La quantitat que es paga es proporcional al benefici.

 IAE: el paguen les persones que exerceixen activitats emresarials, professionals o artistiques.

o INDIRECTES:

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (15 Kb)
Leer 8 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com