Teoria del Big Bang
Enviado por Xan92 • 15 de Noviembre de 2021 • Apuntes • 558 Palabras (3 Páginas) • 73 Visitas
Teoria del Big Bang
El Big Bang, literalment gran explosió, va ser el moment en que del no-res va emergir tota la matèria, i amb ella, l’origen de l’Univers. La matèria fins aquell moment, era un punt de densitat infinita, molt petit i increïblement calent, que va explotar generant una expansió de matèria en totes direccions.
El Big Bang va ser immens, i va crear tota la massa de les 400.000 milions de galàxies que avui en dia es coneixen. La primera força que va aparèixer va ser la gravetat òptima. Un cop formada, ja va quedar definida la forma i el contingut de l’Univers, ja que la gravetat defineix la viabilitat del nostre Univers.
Un cop es va generar la gravetat, l’Univers es va començar a expandir en totes direccions a una velocitat superior a la de la llum. Per descriure aquest fenomen tan ràpid, es va definir el temps de Planck, que equival a 1/1043 segons.
Amb l’expansió de l’Univers, aquest va començar a refredar-se i va començar una nova fase en l’evolució de l’Univers. L’energia de l’explosió es va transformar en matèria i van començar a aparèixer les primers partícules subatòmiques, tal i com va dir Albert Einstein E=mc2
Les condicions eren tan extremes que la matèria que es va formar, no té res a veure en com veiem avui l’Univers. Apareixia i desapareixia matèria. I un cop l’Univers es va començar a refredar, és quan podem començar a parlar d’àtoms. El primer que es va crear va ser l’àtom d’Hidrogen, seguit de l’Heli i el Liti.
Uns 380.000 anys després del Bing Bang l’Univers va començar a ser transparent, perdent l’aspecte de núvol blanc. I així, es van començar a produir les primeres emissions de llum cap a l’exterior. I a partir d’aquí, 200 milions d’anys més tard, els núvols de gas d’hidrogen i heli donarien lloc a les estrelles i 1.000 milions d’anys després es van formar les primeres galàxies.
I fins al març del 2014 els físics teòrics només havien pogut reconstruir la història a partir del moment 1/100 segons després del Big Bang. Però, últimament s’han fet nous descobriments que reforcen la teoria del Big Bang i que són un fet important per a l’astronomia.
Actualment, un dels grans problemes científics sense resoldre del model d’Univers en expansió, és si l’Univers és obert – s’expandirà indefinidament – o és tancat – es tornarà a contraure –.
Un intent de resoldre aquest problema és determinar si la densitat mitjana de la matèria a l’Univers és més gran que un valor crític. La massa d’una galàxia es pot mesurar observant el moviment de les seves estrelles. Multiplicant la massa de cada galàxia pel nombre de galàxies s’observa que equival a un 10% del valor crític establert, que indicaria que l’Univers està obert. La massa d’un cúmul de
...