GÈNERES TEXTUALS
Enviado por monica.rosines • 9 de Junio de 2014 • 988 Palabras (4 Páginas) • 336 Visitas
GÈNERES TEXTUALS
Els textos cientificotècnics i humanístics
Els textos cientificotècnics i humanístics es produeixen en àmbits especialitzats (acadèmics, científics, tècnics, periodístics...) per tractar temes relacionats amb les diverses àrees del coneixement, per la qual cosa també s’anomenen acadèmics. L’emissor és un especialista que s’adreça a un receptor també especialista o bé a un públic ampli amb una finalitat formativa, didàctica o informativa. Així doncs, el llenguatge és usat de manera denotativa i la funció del llenguatge és exclusivament la referencial i, pel que fa al codi, el lingüístic acostuma a estar acompanyat pel no lingüístic ( gràfics, símbols, imatges...).
Els organitzadors textuals jerarquitzen les idees; ara bé l’estructura textual pot ser expositiva o argumentativa; en aquest darrer cas, s’exposarà una hipòtesi objectiva. Quant a l’ús de la llengua, ja hem dit que es busca l’objectivitat, a més de la claredat, la precisió i l’abstracció. La realitat, en aquests textos, s’explica de manera objectiva i neutra amb predomini de la modalitat enunciativa, l´ús del present atemporal, el mode indicatiu i la tercera persona gramatical. És freqüent trobar-hi estructures impersonals, passives o passives reflexives, per tal com el subjecte és irrellevant en les enunciacions. Per tal d’aconseguir la precisió que es requereix en els textos cientificotècnics i humanístics cal introduir-hi termes que, sovint, són neologismes.
Els textos administratius i jurídics
Els textos administratius i jurídics es produeixen en àmbits especialitzats jurídics i administratius en què l’emissor (que pot ser una institució o un ciutadà) s’adreça a un receptor mitjançant un tractament protocol•lari amb una intenció objectiva informativa o normativa (quan es tracta de textos legals o disposicions administratives). Així doncs, les funcions del llenguatge que hi prevalen són la referencial i la conativa, ja que es pretén donar algun tipus d’informació i, a més, s’espera aconseguir un efecte determinat sobre el receptor. Els textos administratius i jurídics s’expressen amb un registre tecnicocientífic o estàndard.
Quant a l’estructura textual, són textos expositius, argumentatius o instructius. Exemples clars són la instància, el certificat, el contracte, la convocatòria de reunió, la denúncia, la demanda... En qualsevol cas, es tracta de models molt formalitzats amb una estructura fixada pel que fa a les parts, als encapçalaments, a la fraseologia i a la terminologia.
En relació amb els aspectes lingüístics, es busquen aquelles característiques que potencien el caràcter instrumental de la llengua. L’objectivitat, la claredat, la precisió, així com el tractament no sexista del llenguatge són característiques dels textos administratius i jurídics. Es fa un ús marcadament denotatiu de les paraules, amb freqüents oracions enunciatives i imperatives, de la mateixa manera que s’eviten els llargs períodes sintàctics.
Els textos periodístics
Els textos periodístics es presenten en l’àmbit dels mitjans de comunicació i tracten temes d’actualitat. L’emissor és un periodista, una agència o un col•laborador del mitjà, el qual s’adreça a un públic ampli. El canal pel qual es transmeten pot ser oral, escrit o audiovisual, segons quin sigui el mitjà de comunicació en qüestió. El codi lingüístic incorpora elements
...