ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Apuntes Joan Castellví


Enviado por   •  26 de Febrero de 2014  •  15.249 Palabras (61 Páginas)  •  246 Visitas

Página 1 de 61

FILOSOFIA. 2N TRIMESTRE

CRISTIANISME

Al començament poca gent. Va anant agafant força. Sofreixen persecucions. Constantí converteix i fa religió oficial de l’Imperi. Aleshores, es van dedicar a perseguir. No és una filosofia però es va formar en l’ambient cultural hel•lenístic. Tot el nou testament està escrit en grec. Té moltes idees que el pensament racional no pot acceptar: encarnació, creació del món, naixement de Jesús, ... Relacions entre religió cristiana i filosofia pagana tibants. Tertulià: a un escrit cristià se l’atribueix la frase “Credo quia absurdum” Crec perquè és absurd. Per creure una cosa ha de ser una cosa que no puguis saber d’altra, perquè si no sabries, no creuries. Important la fe, creure, filosofia grega satànica s’ha d’evitar. Tertulià va acabar molt malament. Si un posa la fe per davant no hi haurà control i quan van iniciar un triomf (els cristians) va aparèixer una escola que defensava el cristianisme dels atacs d’altres religions, d’altres filosofies: apologisme. Escrivien apologies, obres en defensa del cristianisme perquè els neoplatònics per exemple ho consideraven una cosa d’ignorants. Heretgies, s’havien de defensar d’això i van formar una ortodòxia. Si havien de discutir, alguna base s’havia de tindre, per tant van començar a assimilar el pensament dels seus pitjors enemics.: neoplatònics en la filosofia del món i els estoics en la moral. Per poder discutir amb ells. Quan triomfa plenament va sorgir l’època patrística, no s’havien de defensar. Del llatí ‘pare’ pares de l’Església: van definir el dogma, defensar el pensament herètic, ... En aquesta època fan servir filosofia grega com un mitjà d’expressió del cristianisme. Destaca (entre els pares de l’Església): St. Agustí

ST. AGUSTÍ

Nord d’Àfrica (Argelia o Tunísia molt a prop d’Argelia) era una regió molt rica. Cristianisme va enraigar molt. Al principi ell no ho era. Mare sí (Sta. Mònica) i pare pagà. Ell va seguir pare i va passar per moltes escoles de filosofia i per una vida una mica cràpula. Notablement membre molt actiu de la heretgia maniqueista. Prometia molt i no donava res el maniqueisme. Es va desenganyar i va marxar. Degut a la influència de la seva mare: cristianisme. Va escriure confessions, capellà, bisbe d’Hipona, ... Es va dedicar a escriure moltíssim sobre temes religiosos, d’Administració, sermons, ... Va morir quan els Vàndals tenien assetjada la ciutat d’Hipona. Va morir ell sol. Mor quan acaba l’edat antiga i comença l’edat medieval. Cau l’Imperi Romà d’Occident. Bàrbars (visigots, gots, ...) es van fer amos de tota l’Europa Occidental i de l’Àfrica Nort-Occidental i Imperi Romà d’Orient passa a dir-se Imperi Bizantí. Per tant realment viu últims moments de l’edat antiga. St. Agustí va viure sempre com un romà. Interessa la repercussió del seu pensament que el trobem a l’època medieval. Filòsof més imports s. V – XIII. El podem considerar de l’època medieval. Des del punt de vista filosòfic es pot definir amb una paraula: platonisme. Filosofia criada de la religió, al servei, li donava les bases però el contingut era religiós. Nietzsche va dir que era platonisme pel poble (per ignorants). Platonisme divulgat assequible a tothom. Sorprenent com adapta idees platòniques a cristianisme, amb gran facilitat.

Filosofia de St. Agustí: Idees exemplars, teoria de la il•luminació, el mal i la política. Va escriure, sobretot, de teologia.

- Teoria de les idees exemplars: Va sobre: Resulta que era cristià i els grecs no contemplaven la creació de la Terra. La Bíblia, en canvi, comença amb una frase respecte a això. Aleshores, tractava de compaginar idees de Plató i la creació del món del cristianisme. Per fer-ho va inventar aquesta teoria. Quan diem idea parlem d’una cosa subjectiva. La subjectivització de la idea comença en St. Agustí. A la ment d’ algú però de qui? A la de Déu. Aleshores, per St. Agustí no són en un món platònic sinó idees que Déu té a la seva ment. Tot sistema d’idees platòniques i el que suposen (jerarquia, ordre, harmonia, perfecció, ...) ho té Déu a la seva ment. Significa que Déu no crea el món d’una manera arbitrària, sinó que ho fa precisament segons un ordre etern com ho és ell i les seves idees i, per tant, el món aquest pot aspirar a una perfecció. Segons St. Agustí el món no és contingent, Déu l’ha fet seguint una estructura. El món pot arribar a ser perfecte. Les idees són models que tenia Déu a l’hora de fer les coses. Idees o causes exemplars. Serveixen d’exemple a l’hora de fer les coses. L’alternativa és que Déu l’hagués fet perquè si, com hagués volgut. Aleshores no hi hauria possibilitat de perfecció, món contingent. St. Agustí ho exclou totalment això.

Els seus adversaris medievals l’ataquen per aquesta teoria i per això ha de quedar clara.

- Teoria de la il•luminació: Sol idea del bé, persona il•luminada persona que sap. Llum significa intel•ligència, coneixement, clarividència,... Fa referència a això. Al cristianisme hi ha una frase per referir-se a la naturalesa humana: “Déu va crear l’home a la seva imatge i semblança” Però Déu no té cos, semblança no és la imatge externa de Déu. Aleshores no més pot ser la de l’ànima. I la de l’ànima fa referència a la transcendència humana a través del coneixement, és a dir, físicament som poca cosa [guatlla codorniz] Aleshores la transcendència és a la nostra ànima. Consisteix en tenir coneixement de coses eternes. Per exemple: fer afirmacions matemàtiques. La ments humana és com és no per res biològic ni per l’estil sinó perquè està il•luminada per la presència divina. Perquè això de conèixer les coses immortals i eternes és una característica divina. Resulta que Déu és lo que la il•lumina. St. Agustí es dedica a fer comparacions: memòria, intel•ligència i voluntat. Lo que interessa és que aquesta presència divina de Déu en cada ànima i ment de les persones és característica del pensament cristià i cristià secularitzat (que té origen cristià i ho perd. Per exemple: el Nadal). Això vol dir que en tot el pensament cristià les persones, per ser persones, tenen un valor. Tots els Drets Humans tenen aquest fonament i base. Tot prové d’aquesta idea de persona feta a imatge de Déu. El valor d’una persona no depèn de les conseqüències sinó de la seva naturalesa.

St. Agustí també senyala l’amor: “estima i fes lo que vulguis.” L’amor entès a la manera cristiana, allò que omple la vida de les persones cristianes, que el fa transcendir, desitjar el bé, ... (amor platònic) S’entén com un amor a Déu i a tot el que és a la seva imatge i semblança. A Diferència de l’amor platònic és sense

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (92 Kb)
Leer 60 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com