Subhasta del full de “Gerona” (1851) de F. Coello
Enviado por Pol Sulé • 13 de Marzo de 2017 • Práctica o problema • 965 Palabras (4 Páginas) • 324 Visitas
Subhasta del full de “Gerona” (1851) de F. Coello
Tal dia com avui, 11 de gener del 2017 realitzem la segona subhasta de l’any 2017. Aquesta subhasta consistirà en un mapa antic/històric de Girona. Hem escollit aquest lloc, la sala polivalent de Girona, ja que és un lloc peculiar i característic del territori nord-est de Catalunya que està situat el centre de la ciutat, i per tant, per la gent que vulgui venir a comprar-lo o ha mirar, es pot apropar fàcilment. En aquest lloc tan especial i únic i caben unes 350 persones
Per començar, la cartografia és la ciència que tracta de la representació de la Terra sobre un mapa. S’utilitzen projeccions que és refereix a qualsevol funció definida a la superfície de la Terra amb valors sobre un pla. Avui en dia els mapes antics estant conservats en biblioteques, escoles o universitats i cada vegada més estant més valorats, ja que com més temps passa puja la valoració dels objectes en aquest cas els mapes o fulls antics. També utilitzen els mapes antics per comparar-los amb els mapes d’avui en dia.
Durant la història trobem els mapamundis medievals, el mapes de Ptolomeu, Gerard Mercator, el mapes de Ortelius... aquests són els més importants.
El mapa que subhastem és de la col·lecció de l'Atlas de España y sus Posesiones de Ultramar fet per Francisco Coello. És una col·lecció que inclou els mapes provincials de l’estat espanyol a una escala de 1:200.000. Gràcies a aquesta obra, avui en dia encara és utilitzat per l’estudi de l’evolució urbana de moltes ciutats espanyoles.
Seguidament comentarem el mapa de Girona, el que està a la subhasta.
Podem observar que és un mapa molt complet, conté llegenda, conté lletra (advertència, notícies estadístiques i històriques), i naturalment la província de Girona. A la part superior esquerre hi consta 4 mini-mapes que corresponen a Girona ciutat (1:10.000), el port de Blanes (1:20.000), el port de Tossa de Mar (1:20.000) i el port de Sant Feliu de Guíxols (1:20.000). A la part central superior trobem el títol (Gerona), la llegenda (sistema de signos convencionales) que inclou rodones (de més gran a més petit) que identifiquen la capital, vil·les, pobles i parròquies, també hi ha signes i símbols i línies
(identifiquen els camins) de diferent tipus per poder reconèixer perfectament el que està representat. En relació a la llegenda és molt completa i es pot distingir perfectament el que busques. També hi ha l’escala dels plans particulars hi ha continuació i trobem un text que Coella cita la gent que li ha facilitat l’ informació per elaborar aquest mapa.
A la part superior dreta, és a dir, al costat dret del mapa hi trobem 7 mapes. Són anomenats notas de los signos convencionales, on hi ha una breu explicació sobre els diferents accidents geogràfics que ens trobarem en el mapa. Dins d’aquest mapa hi ha dos mapes petits que il·lustren el contorn de Girona (1:100000) i Figueres (1:50000), seguidament dos mapes de les baies de Roses (1:50000) i Palamós (1:50000), després dos mapes dels ports de Cadaqués (1:50000) i de Santa Creu de la Selva (1:50000), i finalment, un petit mapa on surten il·lustrades les illes Medes (1:50000)
...