ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Conseqüències Segona Guerra Mundial


Enviado por   •  1 de Junio de 2014  •  938 Palabras (4 Páginas)  •  227 Visitas

Página 1 de 4

CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA

PÈRDUES HUMANES

Mes de 60 milions de morts a tot el Món (als que podem sumar uns 35 milions de ferits i uns 3 milions de desapareguts)

Més de 27 milions de morts a l’URSS

Una majoria de víctimes civils, molt més que a cap altra guerra anteriorment. També moltes víctimes indirectes, per gana o malalties, fins i tot un cop ja acabada la guerra.

Gran impacte demogràfic per la idea de guerra total, amb bombardejos, operacions de càstig sobre la població, deportacions, falta de proveïments bàsics, etc.

Grans desplaçaments de població durant la guerra (fugida de l’avenç enemic, deportacions forçoses com a mà d’obra o de caràcter racial ...), i també després de la guerra (retorn de població, canvis de fronteres, etc.

EFECTES MORALS

Diverses realitats de la guerra, evidenciades ara, van fer trontollar l’ordre moral i ideològic mundial:

el descobriment de l’Holocaust i de la pràctica massiva de l’extermini en els camps nazis, així com altres atrocitats comeses durant el règim nazi a Alemanya.

les crueltats realitzades pels soviètics sobre la població dels territoris “alliberats”.

el dilema moral de la utilització de l’arma atòmica sobre el Japó.

Les potències aliades van organitzar el Judici de Nuremberg (novembre de 1945 – setembre de 1946), per jutjar els criminals de guerra nazis. Es van sentenciar 12 penes de mort.

Fou un precedent del concepte de DRET INTERNACIONAL, i de la possibilitat de jutjar Estats, dirigents i partits polítics o grups militars per les atrocitats comeses o els crims contra la humanitat.

CONSEQÜÈNCIES ECONÒMIQUES

Alguns països van patir un nivell de destrucció i de pèrdues humanes, econòmiques i materials mai no conegudes fins aquell moment, amb regions completament devastades i ciutats amb gairebé cap edifici en peu (a Alemanya, l’URSS, Polònia, el Japó ...)Altres països van passar la guerra sense pràcticament cap destrossa material pròpia (els Estats Units, el Canadà, Austràlia ...), i altres en van restar al marge (Suècia, Suïssa ...).Encara així, l’URSS va sortir molt enfortida a nivell territorial, econòmic i polític, convertida en la segona gran potència mundialAquests països van tenir en la guerra un motiu de creixement econòmic tant pel paper de grans proveïdors com pel paper financer que van jugar. La reconstrucció d’Europa semblava una tasca ingent i urgent, agreujada per la feblesa dels Estats i la inflació.

Es va fer imprescindible una política econòmica intervencionista, en la que l’Estat tenia un paper promotor i director de la reconstrucció. (triomf de coalicions d’esquerres i progressistes a la majoria d’Estats europeus)

Els Estats Units van intervenir directament en la reconstrucció europea, com una mesura necessària per frenar l’expansió comunista i la influència soviètica present a l’est i al centre d’Europa.

CONSEQÜÈNCIES POLÍTIQUES

En l’ordre polític, va haver el fracàs dels sistemes feixistes, tot i que es van mantenir dictadures properes a aquesta ideologia. Però la diferent ocupació dels aliats va dividir Europa en dues zones polítiques.

A l’Europa occidental,

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (6 Kb)
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com