Ejemplo de lo que fue la La Revolució Industrial
Enviado por dacechis • 18 de Noviembre de 2015 • Monografía • 1.617 Palabras (7 Páginas) • 187 Visitas
The Industrial Revolution.
[pic 1]
Dani Cebrián 4t ESO
1. Front page.
2. Guideline-Index.
3. Introduction.
4. Tema.
4.1. La societat industrial.
4.2. Màquines i treball.
4.3. Ciutats, persones, habitatges i alimentació.
4.4. Respostes col·lectives.
- 4.5. L’aparició del ferrocarril.
4.6. Una fàbrica tèxtil de mitjan segle XX.
5. Investigació.
6. Conclusions.
7. APT, CQHAA, Daens, Miquel Romeu.
- 8. Opinió personal, autoavalució, caramels i altres intents.
3. Introduction.
En aquest treball parlaré sobre la Revolució Industrial i com aquesta va afectar a la societat. També tractaré les diferents maquines i treballs que van fer possible aquesta revolució. A més, investigaré com varen cambiar les ciutats, persones, alimentació... I finalment, després de l'aparició del ferrocarril, parlaré sobre una fàbrica tèxtil de mitjan segle XX. Així doncs, començem!
4. Tema.
4.1. La societat industrial.
La Revolució Industrial és un conjunt de canvis econòmics (capitalisme), socials (ordre burgès) i tecnològics que es van produir inicialment a la Gran Bretanya en la segona meitat del segle XVIII.
Aquesta revolució marcà una ruptura en el curs de la història i transformà els éssers humans agricultors i ramaders en manipuladors de màquines accionades per energia. Així doncs, modificà les bases econòmiques de la societat, que es va basar en la producció industrial. Les ciutats es convertiren en centres superpoblats on hi havia els llocs d'habitatge i treball de la nova classe social, la classe obrera, que sorgí amb el maquinisme.L'existència d'aquest nou estatus social, format per camperols, impulsà l'aparició de noves ideologies liberals i socialistes, que configuraren el món contemporani.
Aquest procés s'anà imposant lentament a la resta de països europeus—malgrat la manca de primeres matèries i de mercats—, als Estats Units i el Japó; progressivament s'estengué a altres parts del món. L'impacte d'aquest canvi sobre la societat fou enorme.
4.2. Màquines i treball.
La substitució de la força humana i animal per la mecànica va ser possible gràcies a una sèrie d'innovacions tècniques que es van estendre per Anglaterra al llarg del segle XVIII. Els conceptes científics en què es basaven ja eren coneguts des de feia segles, fet que va contribuir que la Primera Revolució Industrial fóra relativament simple des del punt de vista tècnic i el seu cost no excessiu.
Els principals camps en què es van produir les innovacions tècniques van ser el de l'energia (màquina vapor de Watt) , el tèxtil (filat i teixit del cotó) , la metal·lúrgia (alts forns. etc.) i, finalment, els transports (locomotora de Stephenson) .[pic 2]
La incorporació de les màquines a la producció va substituir el treball manual i els tradicionals sistemes de fabricació per uns altres de nous. El treball es va traslladar des dels tallers artesanals amb un reduït nombre d'operaris a les fàbriques, on màquines i obrers van ser agrupats en grans concentracions.
La divisió del treball va derivar en un notable increment de la productivitat així com la disminució dels costos de fabricació
4.3. Ciutats, persones, habitatges i alimentació.
La revolució demogràfica es va deure a la millor alimentació, gràcies als nous aliments vinguts d'Amèrica, com la creïlla, la tomaca i la dacsa, i als avanços de la medicina. La població va créixer amb rapidesa, va realitzar importants moviments migratoris, uns es van dirigir cap a Amèrica o Austràlia (migracions transcontinentals) i altres a les ciutats. A partir de la segona mitat del s. XVIII, la natalitat es va mantindre alta, però la mortalitat va descendir molt, van aparéixer les primeres vacunes, com la de la pigota ; com a conseqüència, la població va començar a créixer a un ritme ràpid.
4.4. Respostes col·lectives.
La industrialització ràpida eliminà molts treballadors d'ofici de les seves feines. A la indústria tèxtil molts teixidors es trobaren de cop i volta desocupats perquè no pogueren competir amb màquines que només exigien un treball relativament limitat i inexpert. Molts treballadors sense feina, teixidors i artesans, dirigiren la seva rabia contra les màquines que els havien pres les seves feines, que es concretà en la destrucció de fàbriques i de maquinària.
A Barcelona, la tarda del 5 d'agost del 1835, obrers de diverses fàbriques de la ciutat anaren a El Vapor, la primera fàbrica tèxtil que incorporava màquines de vapor, i mataren tres tècnics estrangers i després calaren foc a l'edifici per destruir la maquinaria. Vuit treballadors més resultaren greument ferits. Les autoritats, desbordades pels esdeveniments, detingueren quatre obrers que, semblava, havien participat i els penjaren. Així, doncs, els motius dels obrers, a Anglaterra o a Catalunya, foren els mateixos: la por que les innovacions tecnològiques els portés a l'atur i a la misèria.
...