ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

L'art barroc


Enviado por   •  4 de Marzo de 2023  •  Tarea  •  362 Palabras (2 Páginas)  •  42 Visitas

Página 1 de 2

L’ART BARROC

CURS 2022-23

3r ESO

  1. ARQUITECTURA BARROCA

L'arquitectura barroca es desenvolupa des del principi del segle XVII fins a dos terços del segle XVIII. En aquesta última etapa sorgeix un estil més exuberant anomenat rococó. Es desenvolupa a gairebé tots els països europeus i les colònies d'Espanya i Portugal a Amèrica. El Barroc es dona també en altres arts, com ara la música, la literatura, la pintura i l'escultura.

1.1 Característiques generals

Aquestes són les característiques principals de l’arquitectura barroca:

  • Rebuig de la simplicitat i recerca del complex. No renuncia a les formes clàssiques (columnes, arcs, frontons, frisos), però les transforma de manera fantasiosa. Els entaulaments adopten la corba i els frontons es parteixen i adopten corbes, contracorbes i espirals.

  • S'adopta l'el·líptica, la forma oval i altres formes. Les parets són còncaves i convexes, és a dir, sempre ondulades. S’abandonen les línies rectes i les superfícies planes.
  • Creació de nous tipus d’edificis concrets: palaus, obres religioses i urbanístiques, grans jardins, galeries...

1.2 Urbanisme

L'urbanisme de l'art barroc es caracteritza per voler transmetre el poder de les institucions a partir de la creació d'espais unitaris tot integrant l'arquitectura i monuments a la ciutat.

Podem diferenciar dos tipus d'urbanisme:

  • Urbanisme global: reforma estructural de les places i avingudes que es connectaven entre si per crear una ciutat capital. És una reforma d'integració general plena de simbolismes cristians. Un clar exemple d'aquest urbanisme global és la Plaça de Sant Pere del Vaticà, plena de simbolismes religiosos. En ella la façana queda integrada a la plaça, la qual està formada per una plaça recta i una obliqua, la qual recorda als braços d'una església que com deia Bernini " abraça als seus fills en la fe i convidant als no-creients a entrar-hi”. També hi trobem simbolismes que ho reforcen tals com la creu que corona l'obelisc al centre de la plaça.

  • Urbanisme puntual: transformació urbanística que es realitzava en l'àmbit urbà, la integració de l'arquitectura i monuments es realitzava en un espai més reduït. En són exemples la Plaza Mayor de Madrid, la de Salamanca, la Place Royale de Paris... Els Àustria de Castella van potenciar la creació de les places majors, un espai ample per celebrar mercats i on s’instal·lava l’ajuntament.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (2 Kb) pdf (64 Kb) docx (263 Kb)
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com