ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

LES CAUSES DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL


Enviado por   •  6 de Noviembre de 2021  •  Apuntes  •  2.510 Palabras (11 Páginas)  •  164 Visitas

Página 1 de 11

LA SEGONA GUERRA MUNDIAL (19389-1942)

LES CAUSES DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

UNA PAU FICTÍCIA

En els 20 anys que separen la 1GM amb la 2GM, la tensió internacional era enorme, els problemes derivats de las port guerra i els acords adoptats a Versalles van comportar dificultats econòmiques i inestabilitat política.

La crisis econòmica el 19, va augmentar l’auge del feixisme. L’expansionisme nazi a Europa va portar a un conflicte en la dècada del 1930. Paral·lelament, el Japó va aprofundir la política imperialista a Àsia, i crear una domini al Pacífic, el seu rival en aquella zona era EEUU, això va provocar un enfrontament.

la politica expansionalisa d’alemanya

Alemanya, Japó i Itàlia va abandonar la SDN. D’aquesta manera, emergia una actitud de repte a la SDN i de defensa de la força com a instrument de l’acció exterior.

La política endegada per l’Alemanya nazi per forjar el Gran Reich i conquerir els seu espai vital va imposar-se a Europa per mitjà de fets consumats, cosa que deixa sense resposta a les potències democràtiques.

1935, Alemanya s’annexiona amb el Sarre,( territori que Versalles havia confiant a la SDN) es va impulsar el rearmament de la societat alemanya i la creació d’una força aèria.

1936, Hitler, ocupa Renània, la remilitarització del qual havia estat prohibida per tracta de Versalles, Hitler la va trencar sense que les democràcies hi reaccionessin.

la formació de L’eix

1935, guerres perifèriques: d’Etiòpia provocada per la invasió italiana; la Guerra Civil espanyola, originada per la sublevació militar contra el govern republicà, i la gerra sinojaponesa.

Totes sostingudes per règims feixistes i imperialistes. 1936 es va formalitzar l’Eix Roma-Berlín, que va consolidar la cooperació amb Mussolini i Hitler en el suport a Franco. El Japó va signar amb alemanya un pacte Antikomintern, contra la Unió Soviètica, a la qual es va adherir Hongria, Espanya, Manxukuo, Romania  

EL FRACÀS DE LA POLÍTICA D’APAIVAGAMENT

La política d’apaivagament defensada pel 1r ministre de GB, i acceptada per França no intervenir en la Guerra Civil espanyola, i per tant negar tota ajuda al govern republicà legítim, davant el suport que  Itàlia i Alemanya van donar a Franco. POLITICA EXTERIOR DE HITLER:

  • 1938  va envair Àustria. S’hi va celebrar un referèndum sobre l’annexió a Alemanya ( Anchsluss), després es va annexar la regió txeca dels Sudets.
  • 1938 va convocar una conferència a Berlín, va aconseguir la aprovació de GB, França, Itàlia i dels Sudets, si respectava a la resta de Txecoslovàquia, però el 1939, Hitler la va envair i ocupar  
  • 1939 Alemanya signa el pacta germano-soviètic de no-agressió amb l’URSS, que garantia la neutralitat en cas de conflicte amb els països occidentals. Van acordar envair Polònia i repartir-se-la , i van establir el dret de L’URSS sobre Finlàndia i els països bàltics
  • 1 de setembre, al manya envaeix Polònia amb l’excusa de recuperar el corredor de Danzig = 2GM  

L’IMPERIALISME JAPONÈS

El Japó es basava en un pràctica militarista i en una política expansionista a Àsia. Davant la ciris del 1930, japó va disposar d’un espai vital propi que li permetés el domini de l’Àsia oriental, amb la finalitat de extreure’n matèries primeres i d’exportar nous productes .

Amb aquets obj, es va desenvolupar una industria armamentista. 1931 el Japó va annexionar-se amb Manxúria. 1932 van assassinar al 1r ministre, la mort del qual va senyalar la fi del govern de partits al Japó.

D’altre banda,  va reforçar l’aliança amb alemanya amb el pacte de Komintern. 1934 l’exercit japonès va iniciar la invasió de la Xina i després van envair la Indoxina francesa i van signar, a Berlín el pacte Tripartit.

1941, EEUU, GB i Holanda van començar un embargament de petroli contra Japó. L’atac japonès a la base estatunidenca de Pearl Harbor va comportar l’entrada de tots els països en la geurra mundial    

les ofensives i les victories

3 de setembre, França, GB i països de la Commonwealth van declarar la geurra a Alemanya. Va se l’origen del bloc de països aliats que van lluitar contra el feixisme (Eix) en la 2GM. A partir 1941, la situació va fer un tomb quan la invasió alemanya de la Unió Soviètica i l’atac japonès contra el EEUU.

LA GUERRA LLAMPEC: LES VISTORIES DE L’EIX

La guerra llampec e una estratègia que volia recuperar el concepte de la “guerra de moviments”. Aquesta tàctica va permetre a alemanya ocupar gran part d’Europa en dos anys

  • 1939, Alemanya va envair Polònia i l’URSS va ocupar la part oriental de Polònia, en novembre les tropes soviètiques van entra a Finlàndia.
  • 1940, les tropes alemanyes va atacar l’Europa Nord perquè necessitaven el ferro de Suècia. Dinamarca i Noruega va ser conquerides sense la intervenció anglesa poués impedir-ho. A GB s’hi va  formar un govern presidit per Winston Churchill. D’altra banda, Itàlia s’annexa amb Albània.
  • 1940, França i Països Baixos van ser envaïts i obligats a capitular davant l’exercit alemany. Les tropes britàniques van ser reembarcades a         Dunkerque. A Vichy s’hi va formar un govern presidit per Pétain, encarregat d’administrar el territoris francesos ocupats i de col·laborar amb les autoritats alemanyes.
  • 1940, La batalla d’Anglaterra, va ser l’avantsala de la invasió per mar que havien presidit. La resistència de la RAF, va impedir aquest propòsit. Mentrestant, es va intensificar la batalla de l’Atlàntic.
  • 1940-1941, el fracàs de l’ocupació a Grècia per part de Mussolini va obligar a Hitler a desplaçar-se cap a l’est i als Balcans. Hongria, Romania, Eslovàquia i Bulgària es van convertir en estats satèl·lits. Iugoslàvia va se envaïda i va desaparèixer, va passar el mateix amb Grècia al 1941

la mundualització del conflicte

 1941, vulnerant el pacte germanosoviètic, Hitler va iniciar l’”Operació Barba-roja” (invasió de la Unió Soviètica). En octubre els almenys havien encerclat Leningrad, ocupat Kíev i penetrat a les afores de Moscou, però l’arribada de l’hivern i la resistència soviètica va paralitzar l’ofensiva alemanya.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (16 Kb) pdf (101 Kb) docx (18 Kb)
Leer 10 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com