ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La Guerra Civil


Enviado por   •  13 de Enero de 2015  •  2.665 Palabras (11 Páginas)  •  175 Visitas

Página 1 de 11

UNITAT 9. LA GUERRA CIVIL (1936-1939)

Introducció

La Guerra Civil, es va iniciar amb un cop d’estat militar contra la República. Va ser el fet més important i tràgic de la Història d’Espanya. Tot això va portar al trencament del procés de modernització del país, un esclat de violència aterrador, per part dels dos bàndols i l’origen d’una dictadura basada en el terror.

-Va tenir unes causes llunyanes que estaven presents des de fa temps, problemes que s’arrosseguen des del segle XIX.

• Tradició/modernitat( en política com els absolutistes contra els liberals, religió com els laïcistes i els catòlics, i les costums)

• El conservadorisme social/ Reformisme/ Revolucionar isme (Lluita de classes)

• Centralisme/Autonomisme

Tot això va estar present, des de llavors i durant la República es manifesten, tot això causa la guerra.

-També va tenir unes causes properes, les tensions político-socials durant la 2 República, que causaren la divisió, radicalització i crispació durant el bienni conservador i l’etapa del Front Popular. Cada cop era més difícil la convivència, buscar acords etc..

- El seu detonant, va ser un cop d’estat, una violenta rebel•lió d’un sector de l’Exèrcit i de les forces polítiques de dretes contra el sistema democràtic i el reformisme social de la 2 República, que posava en perill els interessos econòmics i la posició social de les classes benestants i les concepcions ideològiques i polítiques de determinats sectors de la societat espanyola.

- Els factors internacionals van influir molt en el seu desenvolupament, tota la seva intervenció va fer que durés tant i també va fer que guanyés el bàndol franquista. Alguns d’aquests factors van ser:

• El desprestigi de la democràcia

• L’auge del feixisme i del nazisme, model que volien seguir els franquistes

• URSS

• Mobilització política de les forces democràtiques, també dels comunistes i la URSS arreu del món contra el feixisme: l’antifeixisme

-El cop d’estat per arribar ràpidament al poder va fracassar, ja que va haver una oposició d’un sector del propi Exèrcit, i de les forces de seguretat, també de la oposició armada de les organitzacions obreres i d’esquerra en general, que van oposar-se al cop.

Tot això va portar a la divisió territorial d’Espanya i a la guerra, per veure qui tindria el poder, es crea un estat totalitari, una dictadura d’influència catòlica en la zona sublevada i esclata un procés revolucionari a la zona repúblicama. Es produeix una gran intervenció internacional, ajudes sobretot al bàndol sublevat: tot això es un preludi de la II Guerra Mundial (assaig d’estratègies militars i armament i ideologies i sistemes polítics enfrontats: el feixisme contra la democràcia). Va succeir un brutal esclat de violencia, de repressió, de gran impacte emocional fins i tot per un futur.

-Dins de la Guerra Civil, hi havia diverses guerres o enfrontaments com:

• Conflicte militar: les armes substitueixen a la política

• Guerra de classes: rics=franco/ pobres=republicans

• Guerra de religió: Catolicisme/ anticlericalisme

• Guerra entre nacionalismes: Centralisme/ tot el contrari

• Guerra ideològica: feixisme/comunisme, democràcia

L’esclat del conflicte

El cop d’estat ja s’estava organitzant des de l’etapa del Front Popular. Els militars implicats eren el general Sanjurjo, que seria el cap de l’alçament, el general Mola, l’organitzador, Franco, Queipo de Llano... La rebel•lió es va iniciar al Marroc espanyol al 17 de Juliol, on estava l’exèrcit de mercenaris marroquins, els tercios. Durant el 18-20 de juliol, el cop s’estén a la resta d’Espanya, es proclama l’estat de guerra, se suspenen les llibertats, la constitució etc...

El cop triomfa sobretot al centre, nord i nord-oest, i fracassa a les grans ciutats o regions més industrialitzades, per la resistència de les forces de seguretat i resistència armada de les organitzacions del Front Popular, especialment dels sindicats.

Això provoca la divisió de Espanya en dues zones, la republicana o roja, i la sublevada o nacional/franquista.

El cop d’estat va minvar la capacitat de l’Estat republicà per mantenir l’ordre i fer complir les seves decisions en perdre el monopoli de les armes, es a dir amb la guerra l’estat es col•lapsa i es queda sense mecanisme per fer complir les lleis. Tot el poder llavors passa a mans de les organitzacions obreres, que controlen el poder(CNT a Cat). S’obre un procés revolucionari, amb violència incontrolada.

La Catalunya revolucionària

A Catalunya i altres zones de l’Espanya republicana, tenien doble poder. El poder popular, real i revolucionari dels comitès obrers(CNT) Son els que controlen i volien fer la revolució social anti-capitalista i col•lectivista. Després el poder legal (Generalitat o Govern central), no tenien capacitat de fer complir les decisions, perquè han perdut el control.

Això porta a la REVOLUCIÓ, posen en pràctica els seus ideals. Primer una repressió espontània i incontrolada dels diversos comitès contra els enemics de la revolució, les víctimes eren la gent conservadora, dretes, empresaris.. Després una violenta persecució a l’Església, molts assassinats. Aquesta repressió no responia a cap pla del govern, com no hi havia control, tot això va ser possible.

Molts dirigents republicans van denunciar públicament aquests assassinats i van intentar salvar molta gent. Tota aquesta violència revolucionària va perjudicar la imatge exterior del bàndol republicà, cosa que aprofitava l’altre bàndol.

A Catalunya hi ha una nova situació revolucionària:

• Companys ofereix a la CNT la creació d’un “nou govern” el Comitè Central de Milícies Antifeixistes(integrat per esquerra i CNT), tot això per poder controlar el procés revolucionari.

• Els partits d’Esquerra i sindicats organitzen columnes de milicians per intentar recuperar Aragó i les Balears, però no ho aconsegueixen

La revolució social es posa en marxa amb les col•lectivitzacions, que era el control obrer de fabriques i altres empreses, els patrons estaven amagats o morts i llavors els obrers portaven l’empresa. A l’octubre de 1936 el nou govern de la Generalitat, Josep Tarradelles, legalitza i ordena el procés de col•lectivitzacions. Al camp també hi van haver col•lectivitzacions, i a altres zones d’Espanya latifundistes.

Els bàndols enfrontats i les implicacions internacionals

Zones: Espanya republicana- zones més industrialitzades, urbanitzades, grans ciutats i població.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (18 Kb)
Leer 10 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com