La Maison Carrée ( Casa Quadrada en frànces) és una obra arquitectónica romana que data de l’any 16 aC. El momento de la seca construcción és el periode en què s’estan definint les caracteristiques de la institució imperial, quan fa menys de 1
Enviado por Javier Socorro • 29 de Marzo de 2016 • Ensayo • 703 Palabras (3 Páginas) • 225 Visitas
Fitxa tècnica:
Títol: Maison Carrée
Autor: Desconegut. Agripa ordenà la construcció
Cronologia: 16 a.C
Tipologia: Temple
Localització: Nimes (França).
Material: Pedra blanca calcària
Estil: Romà imperial
Dimensions: 26 - 28 m de longitud per 14 -15 m d’amplada
Context històric:
La Maison Carrée ( Casa Quadrada en frànces) és una obra arquitectónica romana que data de l’any 16 aC. El momento de la seca construcción és el periode en què s’estan definint les caracteristiques de la institució imperial, quan fa menys de 10 anys que Octavi ha rebut el títol d’August.
August va gobernar entre el 27 a.C i el 14 dC. En l ‘epoca August, l’imperi estableix noves fronteres i es va imposar, com a forma de govern, la pax augusta. Roma es converteix en la ciutat més poblada i més esplendida de tot l’imperi, i a ella van acudir artistas de les antigues metròpilis helenístiques. Es per tot aixo que aquesta época esta influenciada pel classicisme grec com a punt clau de la continuacio de l’henelisme, i s’anomena classicisme augustal. L’època d’August, per tant, fou unna época prospera des d’un punt de vista arquitectonic i tambè ecònomicament, cultural i politicament.
Realitzat per un arquitecte que ens es desconegut, aquest temblé fou construit per ordre d’Argpipa, gendre d’August i encarregat d’organitzar la infraestructura de Gàlia. El temple se situà a la Gàlia Narbonesa, concretament al mig del fórum de la provinvia senatorial de Nemaussus(Nimes).
Funció
El temple fou eregit per honorar les divinitats eomanes, l’emperador August i la seva familia, concretament els seus dos néts i fills de la seva filla Júlia i d’Argripa: Gai i Luci Cèsar.
Significat
La Maison Carrée és considerat un símbol de la romanització, un símbol de les preferècies de l’aristocràcia provincial i de la seva submissió als models romans.
August va voler romanitzar tot el seu imperi, i una forma de fer-ho era construint tot tipus d’edificis: temples, aqueductes, arcs de triomf, teatres, amfiteatres… D’aquesta forma va voler cohesionar les diferents províncies de l’imperi que ell havia inaugurat.
També era una forma d’impresionar als pobles conquerits, un habit de propaganta per demostrar la força i la grandesa dels seus nous amos.
Per finalitzar hem de saber que, durant l’època medieval, la Maison Carrée va ser convertit en església, però actualmente és usat com a museu.
Descripció formal
La tipologia de la construcció és igual a la dels grecs, el sistema constructiu arquitravat , que significa que hi ha un predomini de línies rectes. El material utilitzat és pedra calcària blanca (que amb el temps s'ha tornat vermellosa).
La planta dels grecs es respecta pels cànons dels romans, ja que té una forma rectangular que mesura 14m ample i 28m el llarg. El temple, però, manté diverses diferències.
La primera diferència que trobem és que la base s'ha substituït per un alt pòdium d'influència etrusca, que es supera amb una escalinata frontal.
...