La Segona Guerra Mundial
Enviado por anna101 • 11 de Noviembre de 2014 • 1.895 Palabras (8 Páginas) • 172 Visitas
TEMA 7: LA SEGONA GUERRA MUNDIAL (1939-1945)
1. CAUSES DE LA GUERRA
La causa principal és l’expansionisme d’Alemanya i Japó
• Japó es va expandir cap a Xina i cap al sud-est asiàtic (Malàisia, Indonèsia, Filipines…)
• La política d’Alemanya estava marcada per recuperar els territoris perduts i fer d’una Alemanya una gran potencia. Hitler tenia la idea d’espai vital: ocupar territoris necessaris per ser una gran potencia. La seva política va causar:
- 1935: Hitler dóna ordres d’ocupar El Sarre perquè ja han passat els 15 anys acordats al tractat de Versalles. Va enviar tropes prescindint la Societat de Nacions.
- 1936: Eix Roma-Berlín. Pacte de col•laboració per participar a la guerra civil espanyola.
- 1936: Pacte Antikomminten. Pacte entre Alemanya, Itàlia i Japó en contra del comunisme. Hitler dóna ordres d’ocupar militarment La Renània.
- 1938: Anschluss. Alemanya s’annexiona a Àustria passant dels Acords de Versalles. S’aprofita de la feblesa del govern liberal i del partit nazi que hi havia a Àustria. Hitler posa un membre del partit nazi com a cap de la república d’Àustria per manipular el referèndum d'Àustria.
- 1938,setembre. Conferència de Munich. Són invitats Chamberlain (Anglaterra), Daladier (França) i Mussolini (Itàlia) per deixar ocupar Els Sudets per Alemanya a canvi de que no ocupi res més.
- 1939, març: Hitler ocupa Txèquia
- 1939, agost: Pacte Ribbentrop Molotov. Pacte de Rússia (Molotov) amb Alemanya (Ribbentrop). En cas de guerra la URSS seria neutre, a canvi de la neutralitat la URSS demana Polònia, Finlàndia i Països Bàltics.
- 1939, setembre: Hitler ataca a Polònia per recuperar Prússia i el corredor de Dànsich. Les tropes van avançar per Polònia, i Anglaterra que tenia un acord amb Polònia i França declaren la guerra a Alemanya.
2. DESENVOLUPAMENT DEL CONFLICTE
DEL 39 AL 41: DOMINI NAZI
Guerra llampec (Blizkrieg): Alemanya enfonsa Polònia en 3 setmanes fent servir una tàctica que consistia en posar 3 divisions alemanyes en 3 punts diferents. En cada divisió hi havia una unitat de tancs que havien d’envoltar els enemics. Hi havia el risc de quedar-se sense benzina i de que el adversari es reorganitzes, per això havia d’anar molt ràpid. Després s’havia de garantir un front de subministrament (camions amb soldats). Abans de l ofensiva, els avions alemanys havien de destruir els aeroports polacs. Quan ja els tenien envoltats els havien de bombardejar. Una part de Polònia es va refugiar a Anglaterra i a Rússia que van ser assassinats per Stalin.
Guerra de Broma (Setembre’39 al abril’40): ens aquest temps no hi ha batalles. Hitler està agafant temps per començar un nou atac. Anglaterra i França també es preparen. França podria haver llançat un atac, però va preferir millorar la defensa i va crear la Línia Maginot.
Països Bàltics (abril-maig’40): Hitler fa un segon atac en que l’objectiu era el ferro de Suècia i ocupar Noruega per aconseguir establir bases de submarins a les seves costes. A l’abril comença l’ofensiva ocupant Dinamarca i posa un govern controlat des de Berlín. Suècia no va ser ocupada perquè el govern suec fa un acord amb Hitler: el ferro es vendrà més barat. Noruega va oferir molta resistència perquè tenien un pacte amb Anglaterra. L’exèrcit alemany va usar la Tàctica Wehrmacht: en canvi d’arribar per la costa van arribar per darrere gràcies als paracaigudistes, l’exèrcit anglès va arribar tard i van caure derrotats. Van destituir a Chamberlain i van nombrar a Churchill com a cap de govern.
Cop de falç (maig’40): ofensiva d’Alemanya a França. Van portar soldats a la frontera amb Holanda, tancs a la frontera de Luxemburg i un davant la Línia Maginot. Els soldats van entrar a Holanda usant paracaigudistes per tal d’assegurar el pas pels canals. En una setmana Holanda es derrotada. Quan cau Holanda les tropes franceses i angleses que estaven a la frontera amb Bèlgica entren a Bèlgica per anar a Holanda. Mentre, els aeroports francesos son bombardejats. Els tancs alemanys entren per Bèlgica I Luxemburg per anar a les Ardenes (un bosc) on hi havia les pitjors i dolentes unitats franceses. Al passar el bosc van anar al nord per envoltar les tropes que estaven a Bèlgica. En una setmana estan a la costa del Atlàntic per tancar els francesos fins que van haver de marxar amb vaixells des de el Port de Dunkerque. Un altre part de l’exèrcit va anar cap al sud per atacar per darrere a la Línia Maginot. Els francesos van intentar fer un contraatac dirigit per Charles de Gaulle, però va fracassar. Va ser l’únic general que li van tenir respecte perquè va intentat atacar i va ser qui va dirigir les tropes franceses que van marxar a Anglaterra.
Cau París (15 de juny’40): França queda dividida en dos. Al nord la capital serà París i hi haurà un govern nazi, al sud la capital serà Vichy i el govern serà francès, però simpatitzant dels nazis i el cap de govern serà Petain. Tots els territoris colonials eren governats per Vichy.
Itàlia declara la guerra a Anglaterra (10 de juny‘40). Itàlia aliada d’Alemanya ataca als Balcans, sobretot a Iugoslàvia i Grècia. Més tard ataca a Egipte, colònia anglesa.
Lleó Marí (Agost’40): Alemanya volia bombardejar les ciutats angleses, però va acabar en fracàs perquè els anglesos van introduir els radar per avions, la RAF (Royal Air Force) estava formada per una avions molt petits, els spitefire, que eren molt efectius. En canvi els caces, avions d’Alemanya, tenien poca autonomia.
A l’octubre’ 40 Hitler reconeix la derrota contra Anglaterra, però Hitler continua enviant bombes.
Al febrer’ 41 Itàlia ataca a Egipte per controlar en Canal de Suez. Va haver d’intervenir l’Afrikakorps dirigit per Rommel.
A l’abril’41 Hitler envia tropes als Balcans per ajudar a Itàlia. Això fa endarrerir els plans d’atac cap a Rússia.
DEL 41 AL 43: PERÍODE D’EQUILIBRI
Ofensiva Barbarroja (Juny’41): s’envia un exèrcit des de Polònia cap a Lenningrad, un d’Alemanya cap a Moscou i
...