Portafoli 2. Industrialització. La revolució industrial a Mèxic
Enviado por Laia Alonso • 10 de Marzo de 2020 • Tarea • 979 Palabras (4 Páginas) • 300 Visitas
Portafoli 2. Industrialització. La revolució industrial a Mèxic.
1. Descriu la situació econòmica del país entre finals del segle XVIII i la primera meitat del segle XIX.
Per tal d’explicar la situació econòmica del país de Mèxic entre finals del segle XVIII i la primera meitat del segle XIX, hem utilitzat el document de Stephen H. Heber.
Segons l’autor, durant la segona meitat del segle XVIII al país de Mèxic es va registrar una recessió econòmica com a conseqüència de la guerra amb els Estats Units i la pèrdua de molts dels seus territoris. Com a resultat dels fets anteriors, les regions van fer patir un desenvolupament autàrquic aprofitant les seves pròpies avantatges. L’autarquia és un terme que indica la condició de les persones, llocs, mecanismes, societats, sistemes industrials o nacions que lluiten pel seu autoabastiment o que rebutgen tota ajuda externa. És un clar exemple la ciutat de Mèxic anomenada Chihuahua, que es va especialitzar a la ramaderia i la mineria. (Haber, S., 2003)
D’altra banda, també podem dir que el territori occidental d’aquesta nació va desenvolupar una economia més diversa on hi havia una gran presència de l’agricultura, la indústria i un comerç sòlid. D’entre l’agricultura, cal destacar la presència del tabac, ja que aproximadament 8000 persones de la nació de Mèxic depenien d’aquest monopoli per a la seva pròpia subsistència. Atès que les activitats agrícoles com la plantació del sucre concentraven gran part de l'activitat econòmica del Mèxic recentment independitzat, la major font de riquesa era la propietat de la terra. (Haber, S., 2003)
Més endavant, es va introduir la maquinària i instruments moderns per tal de millorar la agricultura. També, es van construir sistemes de canals per l’aigua de reg.
[pic 1]
Tot i això, cal destacar la importància de les mines de plata, ja que es van convertir en un motor de creixement econòmic des del principi del segle XVII fins al final del XIX. Mèxic va ser considerat el portador de plata més important del món durant el període colonial.
Pel que fa als productes manufacturers, es tracta d’un sector en el qual es duien a terme produccions en tallers artesanals. El producte manufacturer més important de l’època era el cotó, l’inici de les plantacions del qual es remunta a la dècada de 1830. (Haber, S., 2003)
Finalment, a la dècada de 1870, davant la caiguda del preu mundial de la plata, van adquirir major importància les fibres vegetals, els productes pecuaris i els agrícoles. Els ferrocarrils van començar a connectar a Mèxic amb els Estats Units, cosa que beneficiava el comerç, principalment la mineria i, a més, es van introduir noves plantacions de henequén, sucre, guayule, chicle, cafè i tabac. (Rodríguez.J, 2006)
2. És ara Mèxic un país industrialitzat?
Segons el document de Stephen H. Heber, hi ha investigacions recents que defensen que el procés d'industrialització va començar durant el porfiriat, l’anomenat període de canvis molt important al territori Mexicà, principalment en l’àmbit econòmic, degut a la inversió estrangera. Cert és que la industrialització va començar abans, però va ser durant aquest període de temps quan es van transformar les manufactures. (Haber, S., 2003)
Cal destacar que la industrialització d’aquesta nació va començar amb els tèxtils de cotó tot i que la major part de la maquinària va ser instal·lada al voltant de 1910. Això també va ocórrer a la indústria on els productes més importants eren la cervesa, el ciment, l’acer i el paper. (Marichal, C., 2010)
...