Primera Guerra Mundial I Imperialisme
Enviado por akd1ss0n • 1 de Junio de 2015 • 1.610 Palabras (7 Páginas) • 268 Visitas
L'IMPERIALISME
LES CAUSES DE L’IMPERIALISME
Causes ideològiques i religioses
Convicció en la “superioritat” moral, intel·lectual i cultural de la raça blanca, que dóna lloc a un “dret de conquesta”.
“Obligació moral” d’evangelitzar i estendre el cristianisme sobre la resta de pobles i cultures del Món. (com a justificació de l’imperialisme).
Causes demogràfiques
Excedent de població a Europa, que afavoreix l’emigració a la recerca de noves oportunitats de vida.
Polítiques dels governs europeus per afavorir l’emigració, per evitar problemes socials i establir població “nacional” sobre els nous territoris colonitzats.
Causes polítiques i geoestratègiques
Prestigi polític dels Governs europeus per dur a terme una política exterior agressiva i activa, que “distreu” el país d’altres problemes interns.
Competència entre els diversos Estats colonialistes per aconseguir més i millores colònies que els seus rivals.
Interès dels aparells militars de les grans potències per les guerres colonials, com a fórmula d’ascens i prestigi.
Interès geoestratègic (militar i comercial) per dominar determinats punts per al control de les grans rutes marítimes.
Causes econòmiques
Recerca de nous mercats on vendre els grans excedents de la producció industrial de la metròpoli (entesos com a mercats exclusius)
Necessitat de proveïments de matèries primeres, en gran quantitat i a baix cost, que ara s’extreuen de les colònies. Imposició de monocultius, espoli forçós dels principals recursos naturals, etc., als territoris colonitzats.
Noves oportunitats d’inversió i d’obtenció de grans beneficis per a la burgesia financera en l’explotació i l’organització de les noves colònies.
Negocis entorn a la mateixa empresa colonitzadora (proveïments a l’Exèrcit, construcció de les infraestructures bàsiques a les colònies ...)
ELS GRANS IMPERIS COLONIALS
L’Imperi Britànic
El més gran en extensió i en importància, en els 5 continents, amb una població de gairebé 500 milions d’habitants i que ocupava 2/5 parts de la superfície terrestre.
A Amèrica: el Canadà, Hondures brit., Guyana brit., i nombroses illes i arxipèlags del Carib i de l’Atlàntic.
A Àfrica: Gàmbia, Sierra Leona, Nigèria, i Ghana (Costa d’Or) a la regió occidental, Egipte, Sudan, Somàlia brit., Kènia i Uganda a les regions orientals, i la Colònia del Cap (Sudàfrica) i Rhodèsia. (Projecte d’unir en un eix nord – sud les ciutats d’El Caire i El Cap)
A Àsia i al Pacífic: diverses regions de la Península Aràbiga (Aden, Oman ...), el Pakistan, l’Índia, el Nepal, Ceilan, Birmània, Malàisia, Hong-Kong, la part oriental de Nova Guinea, Austràlia, Nova Zelanda i diverses arxipèlags i illes del Pacífic.
I a més cal afegir les colònies europees de Gibraltar, Malta i Xipre.
L’Imperi Francès
El segon en importància i en extensió després del britànic, amb gairebé 13.000.000 km2.
A Amèrica: la Guyana francesa i diversos arxipèlags al Carib
A Àfrica: Marroc, Algèria, Tunísia, el Senegal, l’Àfrica Occidental Francesa, l’Àfrica Equatorial Francesa, Gabon (Congo francès), l’illa de Madagascar i la Somàlia francesa (Djibuti)
A Àsia i al Pacífic: diversos ports i ciutats de l’Índia, la Indoxina (Vietnam, Laos i Cambotja), diverses illes i arxipèlags del Pacífic.
Altres Imperis colonials al Món
Holanda: la Guyana holandesa, i el gran arxipèlag d’Indonèsia.
Bèlgica: la colònia del Congo (fins 1908, considerat com a possessió privada del Rei Leopold II)
Portugal: Guinea port., Angola i Moçambic a Àfrica, el port de Macau a la Xina, la part oriental de l’illa de Timor (a Indonèsia) i diversos ports i ciutats de l’Índia.
Alemanya: Va arribar tarda al repartiment colonial, i va obtenir una part de l’illa de Nova Guinea, i el Camerun, Togo, l’Àfrica Sud-Occidental (actual Namíbia) i Ruanda, Burundi i Tanganika. La major part de les seves possessions van anar a parar als britànics després de la Primera Guerra Mundial.
Itàlia: Líbia, Eritrea i la Somàlia Italiana.
Rússia: Es va expandir cap a l’est (per Sibèria) i per l’Àsia Central, fins arribar a l’oceà Pacífic. Va exercir gran pressió i influència sobre Pèrsia (l’actual Iran).
Espanya: Va mantenir el seu domini sobre Cuba, Puerto Rico, les Filipines i diversos arxipèlags del Pacífic fins a la guerra amb els Estats Units de 1898 i la signatura de la Pau de Versalles. Després, el seu Imperi es reduí al Protectorat del Nord de Marroc, l’Ifni (costa atlàntica del Marroc), Rio de Oro (el Sàhara occidental) i la Guinea Equatorial (amb l’illa de Fernando Poo).
Imperis colonials no europeus
Els Estats Units d’Amèrica: Van iniciar una política expansionista dirigida sobretot al continent americà i al Pacífic. Al 1867 van comprar la península d’Alaska a Rússia. A més de la victòria sobre Espanya el 1898 i el seu domini sobre Cuba o Filipines, van intervenir sovint en conflictes interns de diversos països llatinoamericans per assegurar el seu domini polític i econòmic sobre el continent.
El Japó: Aquest país asiàtic havia iniciat des de 1867 un període de gran creixement econòmic i d’industrialització que el portà a una política expansionista cap a Corea, Manxúria i Formosa (actual Taiwan). Els seus interessos al Pacífic el van portar a enfrontaments i tensions amb la Xina, amb Rússia i amb els Estats Units.
LES CONSEQÜÈNCIES
...