ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Reseña sobre la La Decadència


Enviado por   •  18 de Noviembre de 2015  •  Monografía  •  535 Palabras (3 Páginas)  •  82 Visitas

Página 1 de 3

La Decadència.

Durant els segles XVI, XVII i XVIII, en l'època que va succeïr al segle d'Or de les lletres catalanes, hi va haver un periòde letàrgic tant llingüístic com cultural. Una sèrie de factors polítics i socials foren la causa de qué en aquests segles es produïra un retrocés de l'ús del català en determinats àmbits. Per això, aquesta època es coneix amb el nom de Decadència, però sobretot, es va produïr va ser una baixada en la producció literaria cultural.

Després de l'elecció d'un rei castellà amb el compromís de Casp, va començar una lenta castellanització de la cort, que va augmentar encara més amb la Revolta de les Germanies, una rebel·lió de la burgesía contra la noblesa en la que els rebels varen perdre i sofrir una repressió, amb sancions econòmiques al poble.

A més, l'any 1609, el rei Felip III ordena l'expulsió dels moriscos d'Espanya i a causa d'açò el Regne de València perd una tercera part de la seua població provocant així la falta de mà d'obra barata i una baixada de diners provinents d'impostos. També hi ha una despoblació de zones àmplies i els camps es queden sense llauradors que els cultiven. Així, arriben nous pobladors d'origen castellà que contribueixen a aquesta castellanització.

D'altra banda, amb la mort del rei Carles II sense descendència s'inicia la Guerra de Successió a la corona d'Espanya en la que participen dos aspirants, Felip de Borbó i l'arxiduc Carles d'Àustria. Diferents païssos donen suport a ambdós bàndols, donant una importància internacional a aquest conflicte. A diferència de Castella, Catalunya i València defensen la causa de l'arxiduc ja que garanteix el sistema tradicional de la Corona d'Aragó.

Malauradament, el 25 d'abril de 1707, Felip V es proclama guanyador a la Batalla d'Almansa i després de cremar les ciutats oposades, ocupa el Regne de València i més tard Catalunya. Com que el rei Borbó va firmar el tractat d'Utrecht va haver de cedir diferents territoris a tota Europa.

A continuació, a l'inici del regnat de Felip V, aquest va implantar el decret de Nova Planta, acusant als Botiflers de rebel·lió i reduint tots els seus estats a les lleis de Castella. Així mateix, foren abolits els Furs i les constitucions dels estats de la Corona d'Aragó. Açò va provocar que s'instaurara un sol regne, centralitzat, i sota el poder absolut del monarca. Obviament, la prohibició del català a tot el país, va sifnificar una clara dificultat a l'hora d'escriure i va ser el factor més significatiu per a la Decadència.

En definitiva, després d'un periòde d'esplendor a les lletres catalanes hi va haver una decaiguda, pricipalment deguda a la castellanització del país, que va ser provocada per la repressió de la revolta de la burgesía i es va incrementar molt més amb l'ascens al poder de Felip V i el seu decret de Nova Planta. A més, també hi va influir una forta crisi econòmica com a conseqüència de l'expulsió dels moriscos, sobretot a València. Encara aquesta situació desfavorable, el català continuà sent la llengua habitual de la població als ussos col·loquials i familiars, així com en la literatura religiosa i popular. Per tant, encara que vullgueren acabar amb ella, la llengua es va mantindre viva i mai va morir del tot.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (3 Kb) pdf (46 Kb) docx (11 Kb)
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com