ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Segunda Guerra Mundial


Enviado por   •  14 de Abril de 2013  •  1.804 Palabras (8 Páginas)  •  239 Visitas

Página 1 de 8

SEGONA GUERRA MUNDIAL.

1.CAUSES DE LA II GUERRA MUNDIAL.

La política expansionista d’Alemanya.

Alemanya va abandonar la Societat de nacions i va fer realitat la política d’espai vital amb les següents accions:

1935: Annexió del Sarre

Rearmament

Restabliment del servei Militar

1936: Remilitarització de la Renània

Creació de l’Eix Roma-Berlín. Pacte entre Hitler i Mussolini

Pacte Antikomintern entre Alemnaya i el Japó per lluitar contra l’URSS.

La Guerra Civil Espanyola demostra la feblesa de les democràcies occidentals: fan la política de no intervenció. A França hi havia el Front Popular, liderat per León BLum. A Gran Bretanya hi havia el conservador Chamberlain.

1938: Anschluss (Àustria s’incorpora a Alemanya)

Annexió dels sudets (regió de Txecoslovàquia, amb l’excusa que hi vivien més de 300.00 alemnays.

Reunió a la Conferència de Munic entre Hilter i els representants britànics i francesos. Aquests accepten l’expansió de Hitler sempre i quan no ocupi la resta de Txecoslovàquia.

1939: Ocupació de Txecoslovàquia (març)

Annexió del Memel, a Lituània (març)

Mussolini ocupa Albània (abril)

Pacte d’Acer entre Itàlia i Alemanya (maig)

L’estabilitat entre els països trontollava. Hitler volia aconseguir Polònia però és conscient que ocupar-la és anar massa lluny. Per això, busca aliar-se amb l’URSS. Així, l’agost de 1939 es firma el pacte germanosoviètic, Molotov i Von Ribbentrop. És un pacte de no agressió però inclou una clàusula secreta: es repartien Polònia i es reconeixia el control de l’URSS sobre Finlàndia, Letònia, Estònia i Lituània.

La invasió a Polònia comença quan Hitler reclama la ciutat de Danzig (habitada per alemanys). Vol construir una autovia i una línia de ferrocarril. El govern de Polònia li diu que na-nai i té el suport de França i G.B. aleshores Hitler es passa pel forro la negativa i ocupa, by the face, Polònia, l’1 de setembre de 1939. El 3 de setembre, França i G.B li declaren la guerra.

El Japó.

Paral•lelament al que passa a Europa, a Àsia, el Japó és la potència capitalista. I també tenia una política d’expansió basada en la pràctica militarista. Japó tenia un projecte d’espai vital: territoris d’Àsia que li permetessin extreure matèries primeres a bon preu i comerciar amb elles. A més a més, d’incrementar la seva potència industrial.

Per fer realitat això, va fer una política de rearmament i es va aliar amb Alemanya (l’any 1936, Pacte Antikomintern.

L’expansió del Japó comença amb:

1932: Amb l’ocupació d’una regió de Xina, Manxúria. Allà hi estableix el Manxukuo, un estat satèl•lit. I ignora a la Societat de Nacions.

1934: comença a desenvolupar la seva força naval amb la idea d’expandir-se i dominar el Pacífic.

1937: Invasió del nord de la Xina.

1939: al setembre, amb l’inici de la II guerra Mundial, França i G.B estan massa ocupades a Europa i no controlen el Pacífic. Això permet al Japó tenir el control total d’aquesta àrea. Només hi ha un país que li fa la competència: els Estats Units.

2. DESENVOLUPAMENT DE LA GUERRA.

La guerra llampec.

Entre el setembre i el maig de 1940 es van produir la fase de la guerra anomenada llampec: era un tàctica militar alemanya que consistia en atacar de forma ràpida i precisa els objectius industrials i de grans infraestructures. En menys de tres setmanes els nazis es van plantar a Varsòvia. Per la seva banda, els russos van ocupar Polònia per l’est i van establir zones d’influència a Estònia, Letònia, Lituània i Finlàndia. Hitler va aconseguir el control de Dinamarca i Noruega i es va dedicar a l’Europa Septentrional, zona rica en indústria i molt important per desestabilitzar G.B. Després de controlar aquesta zona, Hitler es va centrar en França i al juny de 1940 ja havia arribat a Paris.

Davant l’èxit aclaparador dels nazis, Mussolini va entrar a la guerra el 10 de juny del 1940, recolzant als exèrcits alemanys. França va quedar dividida en dues zones: la França nazi i la França de Vichy.

La Batalla d’Anglaterra i la guerra del desert.

Hitler era consci0net que l’única cosa que impedia la seva expansió era G.B. Va decidir atacar-la amb totes les seves forces. Va plantejar l’ofensiva en dues fases: primer, bombardeig sistemàtic de les bases militars i civils angleses, amb la Luftwaffle, l’aviació alemanya. Després, intentaria ocupar l’illa. Però Hitler va subestimar la capacitat aèria anglesa, que va aconseguir fer front als alemanys. A més a més, els anglesos van rebre l’ajuda dels EUA des del març de 1941.

D’altra bamda, Mussolini, que tenia aspiracions expansionistes a Àfrica, va decidir fer un ofensiva al nord del continent africà: tropes italianes van atacar Egipte per controlar el Canal de Suez. Mussolini va fracassar i va necessitar de l’ajuda de les tropes alemanes, liderades pel general Rommel. Amb aquesta ajuda, van aconseguir derrotar als britànics (guerra del desert). Però una contraofensiva britànica, lierada pel general Montgomery va derrotar als italians i alemanys (El Alamein, novembre del 1942).

La campanya contra Rússia.

A partir del juny de 1940, apart d’atacar a G.B, els nazis es van centrar en l’est d’Europa i Grpecia. I Finalment, el 22 de juny de 1941, Hitler va trencar el pacte que tenia amb Stalin i va començar el que es coneix com Operació Barbaroja: la invasió de la Urss. L’atac va tenir tres direccions: Leningrad, Moscou i Ucraïna. Però els bolxevisc van resistir l’atac

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (11 Kb)
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com