ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Les enfermetats de transmissió sexual (ETS)


Enviado por   •  27 de Febrero de 2023  •  Tarea  •  1.183 Palabras (5 Páginas)  •  61 Visitas

Página 1 de 5

LES ENFERMETATS DE TRANSMISSIÓ SEXUAL (ETS)

Enric Jover Tur

3C

Que son?

Les ETS són malalties que es passen d'una persona a una altra a través del contacte sexual. Aquestes inclouen la clamídia, la gonorrea, els herpes genitals, el virus del papil·loma humà (VPH), la sífilis i el VIH. Moltes d'aquestes malalties no tenen símptomes per un llarg temps. Inclús sense símptomes, encara poden fer mal i transmetre's durant les relacions sexuals.

Com es propaguen?

Pots contraure una ETS en tindre relacions sexuals vaginals, annals o orals amb algú que tinga alguna d'elles. Qualsevol persona sexualment activa pot contraure una malaltia de transmissió sexual. No és necessari fer l'acte sexual complet (tindre relacions sexuals annals o vaginals) per a contraure una ETS. Açò es deu al fet que algunes d'aquestes malalties, com l'herpes i el VPH, es propaguen pel contacte de pell a pell.

Que tan comuns són?

Les malalties de transmissió sexual són comuns, especialment en les persones jóvens. Cada any hi ha al voltant de 20 milions de casos nous d'ETS als Estats Units. Prop de la meitat d'aquestes infeccions es donen en persones de 15 a 24 anys. Les persones jóvens tenen un major risc de contraure ETS per diverses raons:

  • El cos de les dones jóvens és biològicament més propens a les ETS.

  • Algunes persones jóvens no es fan les proves d'ETS recomanades.
  • Moltes persones jóvens són poc inclinades a parlar obertament i francament sobre la seua vida sexual amb un metge o un infermer.
  • No tindre segur o transport pot dificultar l'accés de les persones jóvens a les proves d'ETS.
  • Algunes persones jóvens tenen més d'una parella sexual.

[pic 1]

Que puc fer per protegir-me?

  • La manera més segura de protegir-te contra les malalties de transmissió sexual és no tindre relacions sexuals. Açò significa no tindre cap relació sexual vaginal, anal o oral "abstinència". Cal considerar moltes coses abans de tindre relacions sexuals. Està bé dir "no" si no desitges tindre relacions sexuals.

  • Si decideixes tindre relacions sexuals, tant tu com la teua parella haurien de fer-se abans una prova d'ETS. Assegura't que tu i la teua parella usen un condó de principi a fi cada vegada que tinguen relacions sexuals orals, annals o vaginals. Sàpien on aconseguir condons i com fer servir-los correctament. No és segur deixar de fer servir condons a menys que ambdós s'hagen fet una prova d'ETS, sàpien els resultats, i estiguen en una relació monògama mútua.
  • La monogàmia mútua significa que tant tu com la teua parella estan d'acord a tindre contacte sexual només entre vostés. Açò pot ajudar a protegir-se contra malalties de transmissió sexual, sempre que ambdós s'hagen fet proves de detecció i sàpien que no tenen cap d'aquestes malalties.
  •  Abans de tindre relacions sexuals, parla amb la teua parella sobre com previndràs les ETS i l'embaràs. Si penses que estàs preparat(da) per a tindre relacions sexuals, també has d'estar-ho per a protegir el teu cos. També hauries de parlar abans amb la teua parella sobre el que faràs o no faràs sexualment. La teua parella ha de respectar sempre el teu dret a dir que no a qualsevol cosa que et resulte incòmoda.
  • Assegura't d'aconseguir l'atenció mèdica que necessites. Pregunta-li a un metge o a un infermer sobre les proves d'ETS i les vacunes contra el VPH i l'hepatitis B.
  • Les xiquetes i les dones jóvens podrien tindre necessitats addicionals per a protegir la seua salut reproductiva. Parla amb el teu metge o infermer sobre les proves de detecció del càncer de coll uterí que es realitzen periòdicament i les proves de clamídia i gonorrea. Potser desitges parlar també sobre l'embaràs no planificat i els mètodes anticonceptius.
  • Evita combinar el consum d'alcohol o drogues recreatives amb les relacions sexuals. Si consumeixes alcohol i drogues, tens més probabilitats d'adoptar males conductes, com no usar un condó o tindre relacions sexuals amb algú amb qui normalment no les tindries.

Si tinc una ETS, com ho sabre?

Moltes malalties de transmissió sexual no causen cap símptoma que pugues notar. L'única manera de saber amb certesa si tens una ETS és fer-te una prova. Pots contraure una ETS en tindre relacions sexuals amb una persona que no tinga símptomes. Igual que tu, eixa persona potser ni tan sols sàpia que té una malaltia de transmissió sexual.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (7 Kb) pdf (306 Kb) docx (257 Kb)
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com