ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Per què les marques són tan importants?


Enviado por   •  21 de Octubre de 2022  •  Trabajo  •  3.711 Palabras (15 Páginas)  •  44 Visitas

Página 1 de 15

[pic 1]

Solucions orientatives

PAC1 | Per què les marques són tan importants?

Curs 2020/21 – 2n semestre

Pregunta 1.1

La conceptualització de la marca ha evolucionat al llarg dels anys. Es va començar adoptant una concepció de la marca des de l'òptica de l'oferta, i després es va concebre des de l'òptica de la demanda, fins a arribar a la visió actual, que defensa una integració d’ambdós enfocaments.

A continuació, s'expliquen aquests enfocaments, analitzant el paper que juga la marca:

  • Concepció de la marca des de l'òptica de l'oferta. Aquest enfocament concebia la marca com un símbol, nom, paraula… que identificava i diferenciava els béns i serveis oferts per un fabricant. És a dir, les principals funcions que desenvolupava la marca era la identificació i la diferenciació del producte (Aaker, 1991; Keller, 1993, 1998). Més endavant es va començar a concebre la marca com un indicador de la qualitat dels productes. No obstant això, la marca continuava depenent del producte.
  • Concepció de la marca des de l'òptica de la demanda. Segons aquest enfocament, els productes satisfan les necessitats dels consumidors pels seus atributs, funcions o característiques. Per tant, el producte és l'element central i la marca és un mer identificador del producte. Anys més tard, es va començar a concebre la marca no només com un atribut extern del producte sinó també com un magatzem d'informació en la memòria del consumidor. Amb això la marca comença a guanyar importància com a difusora i generadora de coneixement sobre el producte.
  • La integració dels enfocaments de l'oferta i la demanda. Com a resultat dels dos enfocaments anteriors, la marca passa a concebre's com un element intermedi en la relació d'intercanvi entre les empreses i els consumidors. Aquest intercanvi es comença a entendre com una manera d'establir relacions estables i duradores amb els consumidors, la qual cosa s'aconsegueix a través de la marca. Sota aquest enfocament, la marca ja no és un mer identificador del producte i es converteix en la base sobre la qual se sustenten els seus productes.

Les principals diferències entre els diferents enfocaments de conceptualització de la marca es deriven, com hem explicat, del paper que juga la marca en l'estratègia de l'empresa: si és (o no) un mer identificador del producte, si serveix únicament (o no) per a diferenciar la proposta de valor, i si és (o no) un veritable element d'intercanvi.

Pregunta 1.2

Tal com s'indica en l'enunciat d'aquesta PAC, la missió de Nike és “Donar inspiració i innovació a tots els atletes del món” perquè, si tens un cos, ets un atleta (Nike, 2021). Només amb fer un recorregut per la seva història ens adonem que, per a Nike, tot gira al voltant del client convertint-lo, així, en l'element central dels seus esforços de màrqueting.

Una prova d'això la trobem en les campanyes publicitàries de l’empresa, en les quals el protagonisme el tenen les persones, ja es tracti de personatges públics o persones anònimes. Amb les seves frases inspiradores i motivadores, que estan relacionades amb fets d'actualitat com, per exemple, el conflicte racial als Estats Units (imatge 1), la mort de Kobe Bryant (imatge 2) o el conflicte que va tenir Serena Williams per un vestit en un torneig (imatge 3), entre molts d’altres, Nike aconsegueix arribar als consumidors.

Com es pot observar en aquestes imatges, en els seus anuncis, la marca està present només a través del logotip (swoosh) o de l'eslògan (Just do it). És tal el seu carisma que no necessita més per a ser reconeguda pels consumidors, que ja la senten com a seva.

També en el disseny de les botigues Nike podem veure com els consumidors estan en el centre de l'estratègia de màrqueting. En aquestes no només es poden comprar els seus productes, sinó que Nike convida a viure tota una experiència. I un clar exemple d'això el trobem en les seves House of Innovation de Nova York, Xangai i París. Es tracta d’“un laboratori esportiu convertit en botiga” (Arenas, 2020). Quan els clients entren en aquestes botigues es troben amb la City Shop, on poden trobar el millor de Nike, el Nike Arena, un lloc en el qual es donen a conèixer les innovacions més noves, el Nike Sneakerlab, amb la millor i més àmplia varietat de sabatilles i el Nike by You, la zona de personalització, sent acompanyats en tot moment pel Team Nike, format per atletes i experts sobretot  allò relacionat amb la marca (Nike, 2021).

A més a més, Nike ha llançat un altre nou concepte de botiga: la Nike Rise, situada a la ciutat xinesa de Guangzhou. “Amb el consumidor en el centre i amb un enfocament centrat en els membres, Nike Rise organitza un viatge de compres personalitzat 1 a 1, que connecta als consumidors amb l'esport, amb les seves comunitats i entre si” (Nike News, 2020). (Imatge 4)

Per tant, podem afirmar que Nike conceptualitza la seva marca com una integració dels enfocaments de l'oferta i la demanda, atès que l'entén com un element intermedi en la relació d'intercanvi entre l'empresa i els consumidors, i entre els propis consumidors. Per a Nike, l'intercanvi és una manera d'establir relacions duradores i estables amb els consumidors; i, en aquest procés, la dimensió afectiva del comportament humà és un element clau. Per tant, Nike considera als consumidors com una peça fonamental i decisiva per a l'èxit de la marca. Per aquest motiu dirigeix les seves accions a cuidar dels consumidors i que integri la marca en les seves vides.

Pregunta 1.3

Després d'haver demostrat, en l'apartat anterior, que Nike conceptualitza la seva marca com una integració dels enfocaments de l'oferta i la demanda, presentem, a continuació, una empresa que utilitza un enfocament diferent, conceptualitzant la marca des de l'òptica de la demanda. Segons aquest enfocament, la satisfacció dels consumidors ve determinada pels beneficis i valors que el producte ofereix (característiques, atributs, etc.). Per tant, tot gira al voltant del producte.

L'empresa escollida és Yumas. Aquest és només un dels possibles exemples que es podien aportar en aquesta pregunta, per la qual cosa s'acceptaran altres respostes, sempre que estiguin ben justificades i argumentades.

“Els vuitanta van ser per a molts Mecano, Retorn al futur i unes Victòria. Durant els primers anys de democràcia a Espanya, tota una generació d'adolescents va trepitjar els carrers amb unes J’Hayber, unes John Smith, unes Yumas, unes Kelme o unes ‎Paredes” (Riera, 2014). En aquest sentit, Yumas es defineix com “una marca clàssica que s'adapta al dia a dia de la moda” (Yumas, 2021). Podríem dir que són les sabatilles de sempre.

Amb tan sols visitar el seu lloc web, ja podem adonar-nos que el producte juga un rol central en l'estratègia de marca. Les sabatilles són el centre de tota l'estratègia de marca, orientada al disseny de les sabatilles, els materials amb què estan confeccionades (per exemple, destacant el fet que les plantilles de tots els seus models són de làtex), … (imatge 5). A més a més, la marca té ambaixadors (bloguers) que mostren com queden les sabatilles amb diferents looks o outfits. De nou, el focus està en el producte (imatge 6).

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (25 Kb) pdf (2 Mb) docx (3 Mb)
Leer 14 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com