ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Anàlisi de la gestió emocional en alumnes amb Altes Capacitats Intel·lectuals durant l’etapa d’Educació Primària


Enviado por   •  8 de Noviembre de 2021  •  Trabajo  •  8.328 Palabras (34 Páginas)  •  146 Visitas

Página 1 de 34

Alicia Beas Pradas[pic 1]

Grau d’Educació Primària. Facultat d’Educació

NIUB: 20099295

Maria Elena Arias Márquez

TREBALL DE FINAL DE GRAU

Alumnes amb Altes Capacitats Intel·lectuals:

Anàlisi de la gestió emocional en alumnes amb Altes Capacitats Intel·lectuals durant l’etapa d’Educació Primària

Autor:

Alicia Beas Pradas

Tutor:

Maria Elena Arias Márquez

Modalitat: Anàlisi de l’estat en qüestió /

 revisió documental / entrevistes

Temàtica: Atenció a la diversitat

Curs Acadèmic: 2020-2021

Crèdits: 6

"La educación ayuda a la persona a aprender a ser lo que es capaz de ser"

Hesíodo, poeta de la Antigua Grecia.

RESUM

El propòsit d’aquest Treball de Final de Grau (TFG) és conceptualitzar la realitat dels alumnes amb Altes Capacitats Intel·lectuals (en endavant Altes Capacitats) en el marc de l’escola inclusiva. Per assegurar un desenvolupament del treball rigorós és necessari una contextualització en base al saber acadèmic. Per aquesta raó, es començarà l’estudi fent un breu anàlisi històric.

Seguidament, l’anàlisi es centrarà en la gestió emocional dels alumnes considerats amb Altes Capacitats. Per fer-ho, es valoraran aspectes vinculats a les relacions sòcio-afectives d’aquest grup d’infants i, a al vegada, es tindrà en compte el paper de les famílies dins el procés. Aleshores, part del cos del treball s’orientarà a valorar la tipologia d’aquest grup d’alumnes. Després es trobarà desenvolupada la part teòrica que respon als diferents models d’altes capacitats i a la Intel·ligència Emocional (IE).  El marc teòric es veurà reforçat amb la inclusió de diverses entrevistes personals.

En definitiva, un cop definit l'estat actual de l'educació emocional dels alumnes més capaços, es busca oferir una anàlisi teòric de l'alumnat amb altes capacitats. Aquest treball pretén pal·liar les dificultats sorgides en la conceptualització d’aquest terme relativament nou. En aquesta línia, l’anàlisi fet ha de ser útil en la cerca de futures millores en les necessitats emocionals dels alumnes amb altes capacitats amb l'objectiu d'adaptar el seu desenvolupament emocional a les seves capacitats intel·lectuals. D'aquesta manera, l'estudi pretén ser una ajuda en el camí d'ajustar l'entorn personal i acadèmic als requisits que presenten aquest tipus d'alumnat.

PARAULES CLAU

Altes Capacitats Intel·lectuals. Intel·ligència emocional. Precocitat. Atenció a la diversitat.

RESUMEN

El propósito de este Trabajo de Fin de Grado (TFG) es conceptualizar la realidad de los alumnos con Altas Capacidades Intelectuales (en adelante AACC) en el marco de la escuela inclusiva. Para asegurar un desarrollo del trabajo riguroso es necesario una contextualización en base al saber académico. Por esta razón, se empezará el estudio haciendo un breve análisis histórico.

Seguidamente, el análisis se centrará en la gestión emocional de los alumnos considerados con AACC. Para ello, se valorarán aspectos vinculados a las relaciones socioafectivas de este grupo de niños y, al mismo tiempo, se tendrá en cuenta el papel de las familias en el proceso. Entonces, parte del cuerpo del trabajo se orientará a valorar la tipología de este grupo de alumnos. Después se encontrará desarrollada la parte teórica que responde a los diferentes modelos de AACC y la Inteligencia Emocional (IE). El marco teórico se verá reforzado con la inclusión de varias entrevistas personales.

En definitiva, una vez definido el estado actual de la educación emocional de los alumnos más capaces, se busca ofrecer un análisis teórico del alumnado con AACC. Este trabajo pretende paliar las dificultades surgidas en la conceptualización de este término relativamente nuevo. En esta línea, el análisis hecho debe ser útil en la búsqueda de futuras mejoras en las necesidades emocionales de los alumnos con AACC con el objetivo de adaptar su desarrollo emocional a sus capacidades intelectuales. De este modo, el estudio pretende ser una ayuda en el camino de ajustar el entorno personal y académico a los requisitos que presentan este tipo de alumnado.

PALABRAS CLAVE

Altas Capacidades Intelectuales. Inteligencia emocional. Precocidad. Atención a la diversidad.

ABSTRACT

The purpose of this Final Degree Project (TFG) is to conceptualize the reality of students with High Intellectual Abilities (hereinafter HIA) in the framework of the inclusive school. To ensure a rigorous development of the work, a contextualization based on academic knowledge is necessary. For this reason, the study will begin with a brief historical analysis.

Next, the analysis will focus on the emotional management of students considered to have HIA. For this purpose, aspects linked to the socio-affective relationships particular group of children will be assessed and, as well as the role of the families in the process will be taken into account. Then, part of the body of the work will be oriented to assess the typology of this group of students. Afterwards, the theoretical part will be developed, which responds to the different models of HIA and Emotional Intelligence (EI) The theoretical framework will be reinforced with the inclusion of several personal interviews.

In conclusion, once the current state of emotional education of the most capable students has been defined, the aim is to offer a theoretical analysis of students with HIA. This work aims to alleviate the difficulties that have arisen in the conceptualization of this relatively new term. In this line, the analysis made should be useful in the search for future improvements in the emotional needs of students with HIA with the aim of adapting their emotional development to their intellectual capacities. In this way, the study aims to be a help in the path of adjusting the personal and academic environment to the requirements presented by this type of students.

KEY WORDS

High Intellectual Abilities. Emotional intelligence. Precociousness. Attention to diversity.

1. Justificació del Treball

Són diverses les raons que han conduit a l’elaboració d’aquest treball. Per una banda, s'ha anat incrementant en les aules el interès per la Intel·ligència Emocional (IE) i s'estan detectant cada vegada més casos d'Altes Capacitats. Aleshores, conceptualitzar i comprendre aquest tipus d’alumnat s’ha convertit en una urgència pel corpus de docents actual.

D’altra banda, l’estudi té a disposició diversos subjectes que a través de diverses entrevistes personals permetran definir de forma més propera la realitat de les Altes Capacitats. D’aquesta manera, es busca obtenir informació útil per a la creació de futurs recursos, tècniques i metodologies per a la gestió emocional dels alumnes amb Altes Capacitats dins les aules d’Educació Primària. Cal valorar que la Intel·ligència Emocional és un factor clau per a que els alumnes prenguin consciència de les seves emocions, la qual cosa, acostuma a provocar una millora en el clima de l’aula.  

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (55 Kb) pdf (518 Kb) docx (283 Kb)
Leer 33 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com