Palanca, cadena, pinyó
Enviado por Guillem Poza • 22 de Mayo de 2016 • Apuntes • 821 Palabras (4 Páginas) • 240 Visitas
PALANCA:
1.-Definició:
La palanca és una màquina simple que té la funció de transmetre força i desplaçament. Està composta per una barra rígida que pot girar lliurement al voltant d'un punt de suport anomenat fulcro.
Es pot utilitzar per amplificar la força mecànica que s'aplica a un objecte, per incrementar la seva velocitat o distància recorreguda.
2.-Tres tipus de palanca:
-A la palanca de primer grau, el fulcre es troba situat entre la potència i la resistència.
Exemple: el balancí , les tisores, les tenalles o les alicates
[pic 1]
-A la palanca de segon grau, la resistència es troba entre la potència i el fulcre. Exemple: el carretó o els rems.
[pic 2]
-A la palanca de tercer grau, la potència es troba entre la resistència i el fulcre
Exemple: la canya de pescar o la pinça de celles
[pic 3]
[pic 4]
CADENA
1. DESCRIPCIÓ I CARACTERÍSTIQUES
La cadena permet transmetre un moviment giratori entre dos eixos paral·lels, podent modificar la velocitat però no el sentit giratori (no és possible fer que un eix giri en sentit horari i l'altre al contrari)
2. ELEMENTS DEL MECANISME
[pic 5][pic 6]
Les cadenes utilitzades en aquesta transmissió, solen tenir llibertat de moviment només en una direcció i han de engranar de manera molt precisa amb les dents dels pinyons. Les parts bàsiques de les cadenes són: placa lateral , corró i passador.
Les rodes dentades solen ser una placa d'acer sense galleda ( encara que també n'hi ha de materials plàstics )
3. DIFERENTS TIPUS
-Cadenes de transmissió de potència:
La seva aplicació és transmetre la potència entre eixos que giren a unes determinades velocitats.
-Cadenes de manutenció:
També anomenades cadenes transportadores. Són un tipus de cadenes que gràcies a una geometria específica dels seus esglaons o enllaços li permeten exercir una funció de transport o arrossegament de material.
-Cadenas de carga:
També anomenades de bancs de forces. Són cadenes que permeten transmetre grans càrregues, i són usades , per exemple, per elevar grans pesos, o accionar bancs de força , entre altres usos .
4. CÀLCUL DE VELOCITATS
Per a la relació de transmissió valen totes les equacions deduïdes per a les corrioles o per a les rodes dentades, sense més que substituir el diàmetre de les corrioles pel nombre de dents dels pinyons, així es compleix:
N1 x D1 = N2 x D2 | N2 = N1 x (D1 / D2) |
[pic 7]
5. APLICACIONS
Aquest sistema aporta beneficis substancials respecte al sistema corretja - corriola, doncs en emprar cadenes que engranen en les dents dels pinyons s'evita el relliscament que es produïa entre la corretja i la corriola.
Altres avantatges i inconvenients d'aquest sistema són:
Presenta el gran avantatge de mantenir la relació de transmissió constant (doncs no existeix relliscament) fins i tot transmetent grans potències entre els eixos (cas de motos i bicicletes), la qual cosa es tradueix en major eficiència mecànica (millor rendiment). A més, no necessita estar tan tibant com les corretges, la qual cosa es tradueix en menors avaries en els rodaments dels pinyons.
...