TEORIA DE CIRCUITS I ELECTRÒNICA
Enviado por Marc Ribas • 22 de Marzo de 2021 • Examen • 3.098 Palabras (13 Páginas) • 128 Visitas
[pic 1]
Grau en Enginyeria Electrònica de Telecomunicació Grau en Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació
TEORIA DE CIRCUITS I ELECTRÒNICA
[pic 2]
OBJECTIU
Els objectius d’aquesta pràctica són: (a) observar les característiques corrent/tensió “I(V)” de dispositius no lineals tal i com el díode i (b) realitzar muntatges simples amb díodes per aprendre’n el funcionament pràctic. Els díodes que s’estudiaran són tant el díode d’unió PN, com el LED.
INTRODUCCIÓ
- EL DÍODE.
Un díode és un dispositiu semiconductor que està format per la unió d'una zona de semiconductor tipus N (càtode) i una altra de semiconductor tipus P (ànode). En la unió dels dos semiconductors es forma una zona de càrrega d'espai (zona de depleció), s'acumula càrrega de signe diferent a una banda i altra de la zona de depleció, i conseqüentment es forma un camp elèctric intern i una barrera de tensió. És aquest fet el que condiciona el comportament no lineal del dispositiu.
a)[pic 3]
ànode
b)
ZCE
càtode[pic 4]
Figura 1: a) Díode format per una unió PN. La zona gris representa la zona de càrrega d'espai (ZCE), i els signes, la càrrega acumulada a banda i banda. b) Símbol d'un díode com element de circuit.
Un díode és un dispositiu de dos terminals no lineal. Si apliquem sobre el díode una tensió ànode-càtode positiva per sobre de 0.5V (polarització en directe) el corrent augmenta ràpidament. Aquest augment és tant ràpid que a 0.5V el corrent pot ser de 1mA i a 0.8V el corrent en directe por ésser ja d'alguns ampers. A la pràctica considerem que el díode no condueix per tensions inferiors a 0.7V (tensió llindar del díode). Quan apliquem una tensió ànode-càtode negativa (polarització inversa) el corrent resultant és molt petit. Tot això queda resumit a la figura 2. La variació del corrent amb la tensió ve descrita per l’expressió següent:
i =i0[exp (qV/KT) -1]
on i0 és el corrent invers de saturació; V és la tensió que cau entre els terminals del díode: V=Van-Vcat; q és la càrrega de l’electró; k la constant de Boltzmann i T la temperatura de treball). A la figura 2 també es veu que hi ha una tensió inversa, a partir de la qual el díode es posa a conduir. Aquesta tensió s'anomena tensió de ruptura. Per un model de díode aquesta ruptura sempre es produeix a la mateixa tensió. Depenent del tipus de díode, la ruptura pot comportar la destrucció del dispositiu.
20mA[pic 5]
10mA
-100V -50V
1V 2V
1µA
2µA
Figura 2: Corba característica d’un díode
(noteu els eixos amb escales diferents pels valors negatius i positius)
Existeixen díodes dissenyats per treballar en aquesta zona sense destruir-se anomenats díodes Zener, classificant-se segons la seva tensió de ruptura. Per tal de distingir-los es fa servir el símbol electrònic de la figura 3.
ànode càtode[pic 6]
Figura 3: Díode Zener
Per últim esmentem els LEDs o Light-Emitting Diodes, que són díodes normalment de GaAs o altres materials semiconductors III-V, amb la particularitat que quan estan en directe emeten llum. La tensió de polarització en directe en aquest cas és de 2V o més, i el seu símbol és el de la figura 4.
ànode càtode[pic 7][pic 8]
Figura 4: LED
MODEL IDEAL
Degut a la complexitat de la relació entre la tensió i la intensitat del díode, s’utilitzen models més simples per resoldre circuits amb díodes. Com que la variació del corrent amb la tensió és tant elevada, permet considerar que a partir d’un valor raonable de corrent, la tensió és constant i independent de la tensió aplicada. S'agafa com a constant 0.7V. Per altra banda, resulta raonable suposar que per valors negatius de la tensió de la figura 2, el corrent és zero. Així reduïm el díode a dos règims lineals (figura 5a i esquema):
Polarització directe: | Van→cat = 0.7V | Resistència = 0 i > 0 (condicionada pel circuit) |
Polarització inversa: | Van→cat < 0.7V (condicionada pel circuit) | Resistència = ∞ i = 0 |
Un model encara més simplificat, no considera la caiguda de tensió en directa. És com el model no ideal, però amb una caiguda de tensió de 0 volts en lloc de 0.7 V (figura 5.b).
[pic 9][pic 10]
- (b)
Figura 5: Models ideals del díode; (a) tenint en compte la tensió llindar i (b) fent la tensió llindar igual a 0.
Donat que al laboratori resulta fàcil observar la caiguda de tensió en directa, quan utilitzem el díode com element de circuit farem servir el model de la figura 5a.
...