Acció Socioeducativa A L'escola
Enviado por pepa4 • 25 de Marzo de 2015 • 2.834 Palabras (12 Páginas) • 343 Visitas
a) Àmbit escollit i per què.
He escollit l’absentisme escolar perquè crec que és un problema greu que està afectant cada vegada mes als centres de primària i secundaria, i perquè considero que és un dels reptes més importants del sistema educatiu actual.
L’escola necessita de la col•laboració de diferents professionals externs al centre per tal d’afrontar la problemàtica de l’absentisme escolar. Crec que la figura de l’educador en aquest àmbit es necessària per tal intentar resoldre qualsevol inadaptació social detectada als alumnes, ja que l’absentisme escolar s’associa amb un altra tipus de problemàtica.
La incorporació de l’educador social a les escoles es fa necessària per tal realitzar les següents actuacions: fer un seguiment dels alumnes absentistes, intervenir en els plans de prevenció i control de l’absentisme, realitzar actuacions diverses amb els tutors i la direcció d’estudis per tal d’intervenir amb els alumnes i les seves famílies en els centres educatius, realitzar programes individuals d’intervenció en coordinació amb serveis socials i amb serveis de protecció a la infància...
Per treballar el problema d’absentisme escolar s’han establert protocols cada vegada més preciosos per la prevenció, control i intervenció de l’absentisme tant amb els alumnes com les famílies i els contextos que generen. Actualment els centres educatius disposem del seu propi pla d’absentisme de centre, per tal de recollir i definir les intervencions previstes per a la seva intervenció i el seguiment, les intervencions necessàries per aborda els casos i les funcions detallades dels professionals del centre relacionat, especialment de l’educador social. Una de les problemàtiques que té l’escola és que no hi una informació estadística regular i fiable per detectar les diferents situacions d’absentisme (no-escolarització, l’escolarització tardana, la desescolarització precoç, l’abandó escolar...), aquets fet contribueix a la invisibilitat de l’absentisme i no genera cap tipus de resposta institucional.
Crec que per treballar el problema de l’absentisme escolar, és necessari establir un protocol de detecció, intervenció i seguiment de l’absentisme en el propi centre per a poder incidir en el problema, intervenir en els casos d’absentisme reiterats mitjançant accions fetes pel marc escolar, el familiar i el dels serveis socials de base, realitzar un control i registre exhaustiu en els centres escolars, per tal de disposar d’informació sobre les faltes no justificades i poder detectar o prevenir els casos d’absentisme.
b) Descripció breu del programa o àmbit . A continuació d’escriure algunes de les intervencions generals que portarà terme l’educador social en aquest àmbit:
• Control i registre de l’assistència.
• Acompanyament del domicili al centre escolar.
• Coordinacions amb Serveis Socials per a prevenir situacions d’alumnes “en risc”, intervenir amb els detectats i fer el seguiment de tots els casos. Planificar actuacions sistemàtiques des dels diferents àmbits que conformen la vida de l’alumne: l’escolar, el familiar i el social.
• Coordinacions amb els serveis de protecció de menors per tractar casos greus en què s’apreciï negligència o abandó de les actuacions parentals.
• Treballar amb les famílies per tal de concriar-los sobre la importància de l’educació dels seus fill/es i acostar-les a les vies de participació del centre educatiu (AMPA, consell Escolar, accions formatives que es realitzen el l’escola de pares i mares…). Establir acords amb les famílies per engegar algunes mesures bàsiques per solucionar el problema d'absentisme del seu fill/es.
• Participar en les actuacions del pla d’absentisme escolar del centre educatiu.
Per atendre la problemàtica de l’absentisme escolar s’han dissenyat projectes específics com el projecte de prevenció i tractament de l’absentisme escolar.
(http://www.doredin.mec.es/documentos/07200510004c.pdf)
Objectiu General: Vetllar per l’acompliment del dret a l’ensenyament obligatori i detectar possibles situacions d’absentisme escolar, fer l’anàlisi i el seguiment per tal de reduir-lo. Coordinar els recursos dels diferents serveis.
Actuacions: les principals intervencions davant l’absentisme escolar són les següents:
1.El tutors portarà un registre diari de l’assistència dels seus alumne. Es demana a l’alumna les causes i un justificant. Si l'alumne continua faltant:
2.Es procedirà a avaluar el possible absentisme. El tutor telefonarà i/o entrevistarà els pares. Si desprès de l’entrevista es detecten elements del problema dins de la institució escolar, serà necessari realitzar una anàlisi personalitzat amb l'equip directiu i el tutor de l'alumne i, si s'escau, amb el/la psicopedagog/a de l'EAP que intervingui en el centre escolar. Si els primers passos no tenen un efecte positiu i l'absentisme esporàdic es converteix en regular o crònic amb justificants o sense:
3. El director del centre o la persona en qui delegui convocarà als pares per escrit a una reunió, per tal de:
_ esbrinar l'origen del problema d'una manera més profunda.
_ establir acords de compliment de l'assistència.
_ començar a introduir una dimensió coercitiva en la família si aquesta mesura es veu positiva. Si els acords amb la família requereixen algun tipus d'ajut familiar o si no obtenim l'efecte esperat de la reunió amb els pares:
4. Es sol•licitarà la intervenció de la treballadora social de l'EAP que, amb l'ajut de tota la informació que es facilitarà, realitzarà una nova entrevista a la família i/o posarà en coneixement de la Comissió per al Tractament de l’Absentisme Escolar.
5. Paral•lelament, si la Policia Local detecta alumnes absentistes durant la seva ruta diària, demanarà les dades personals als menors i els acompanyarà al centre escolar.
6. La Comissió, farà la valoració de totes les situacions que li arribin i posterior pla d’actuació, s'acotaran les fases i el paper de cada institució participant.
En situacions reincidents o en grups de risc, i davant la manca de col•laboració de la família, es plantejarà la intervenció de la Policia Local en el programa d’intervenció. Si després de totes aquestes actuacions encara no s'aconsegueix reconduir l'absentisme escolar de l'alumne en qüestió:
7. Es recorrerà a l'Equip d'Atenció a la Infància i Adolescència (EAIA) de la zona.
8. En finalitzar el curs i/o quan es tanqui el cas, la Comissió per al Tractament de l’Absentisme
...